Cecilias björnbärspaj

 

Björnbären i den här pajen gör den inte bara god utan även vacker. Detta färgglada bakverk kommer att älskas av alla, gammal som ung.

Ingredienser

Botten:

200 g kylskåpskallt smör
5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 nypa salt
1 uppvispat ägg

Fyllning:

6 ägg
3 dl strösocker
6 dl frysta eller färska björnbär
Finrivet skal och saft av 1 citron
1 dl vispgrädde

Till servering:

Vispgrädde
Färska hallon

Gör så här:

Dela smöret i små bitar, ca 2x2 cm. Lägg mjöl, socker, salt och smörbitarna i en matberedare med kniven isatt. Mixa tills en deg bildas.

Knåda samman degen till en boll och platta till den lite. Slå in degen i plastfolie och låt den ligga i kylen 30 minuter.

Smörj en pajform, ca 24x24 cm, gärna med löstagbar botten.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den så att den passar bakformen. Degen ska gå upp längs kanterna. Nagga degen med en gaffel och fäst kanten med lite aluminiumfolie så att den inte glider ner under gräddningen.

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Ta ut pajskalet och pensla det med uppvispat ägg. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Gör fyllningen. Vispa ägg och socker pösigt. Lägg 2/3 av björnbären i en matberedare eller mixer och mixa till en puré. Blanda bärpurén med äggvispet. Blanda citronsaft och citronskal med grädden. Rör ner gräddblandningen i smeten.

Häll smeten i pajskalet och strö över resten av björnbären. Grädda pajen ca 40 minuter. Låt svalna till rumstemperatur före servering. Servera gärna pajen tillsammans med lättvispad grädde och färska hallon.

Eva Holmgaard bjöd på denna goda paj efter trädgårdsvandringen hos henne 2009-08-19.

 

 

 

 

 

Skicka in ditt eget recept till

webb@sollentunatradgard.se

 

Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se                        webb@sollentunatradgard.se