Citrussaft

 

Från Vår Kokbok 1982 sidan 609

”Borsta apelsinerna i varmt vatten. Skala av det gula på skalet med potatisskalare i tunna flagor. Sätt till sockret och citronsyran. Koka upp vattnet och häll det över. Rör då och då och låt lagen kallna. Pressa apelsinerna och blanda saften med den kalla lagen. Häll saften på rena kalla flaskor och tillslut dem se även s. 608. Förvara mörkt dem mörkt och svalt.

Ca 1½ l saft
1 kg (6 – 8) apelsiner
helst syrliga, t.ex.
spanska eller
italienska
9 dl (ca 750 g) socker
1 msk citronsyra
5 dl vatten”

Den citrussaft ni provade den 22 oktober hade en annan sammansättning

2,1 liter saft
ca 1,3 kg (5) apelsiner från Sydafrika, fanns inte andra
ca 0,3 kg (3 små) citroner
ca 0,18 kg (3 små) lime
14 dl socker
7 dl vatten
1,5 msk citronsyra
1,5 kryddmått natriumbensoat

Praktiska tips och en något annorlunda procedur:

Används natriumbensoat skall citronsyran inte tillsättas vid kokningen av sockerlagen.

Välj om möjligt stora lime på 100 gram och ta då två. De limefrukter jag använde var fruktansvärt hårda och vid pressningen fick jag nog inte ut mer än 1 msk från varje.

När citrusen skalas försök få så långa skalbitar som möjligt eftersom det är lättare att fiska upp dem då. Lägg dem på ett fat och häll tillbaka eventuellt avrunnen sockerlag i kastrullen.

Min citruspress silar inte tillräckligt bra så därför kom jag på att hälla citrussaften genom en tesil. Då fastnar mindre bitar fruktkött och även småkärnor vilket ger en mindre grumlig saft.

När all citrussaft har blandats i sockerlagen tillsätts natriumbensoatet. Rör om väl så att det löser sig. Blir det små vita klumpar så löser de sig på någon vecka. Rör till sist ner citronsyran.

Vill man ha en mer framträdande citrussmak kan man minska apelsinmängden och öka citronmängden. Om man inte är våldsamt förtjust i lime skall man inte öka denna mängd.

Lycka till/Ulf Blanche

Vinnare av safttävlingen den 22 oktober 2008

 

 

 

 

 

Skicka in ditt eget recept till

webb@sollentunatradgard.se

 

Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se                        webb@sollentunatradgard.se