Äppelkaka från turisthotellet i Hemavan

Pajdeg

2 dl havregryn eller vetekli

2 dl vetemjöl

1 dl socker

2 tsk bakpulver

125 g smör eller margarin

Fyllning

5-6 äpplen, skalade och grovrivna

1 dl hasselnötter eller sötmandel

3 ägg

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl crème fraiche

1-2 tsk kanel

2 tsk florsocker 

 

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen (eller smält och häll i) och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i botten och runt kanten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Ställ i kylen i ca 30 minuter.

Värm under tiden ugnen till 175 grader. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i 10 minuter. 

Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Bred ut dem över pajdegen . 

Hacka nötterna eller mandeln.

Vispa ihop ägg, strö-, och vaniljsocker. Rör ner crème fraiche och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter eller mandel och kanel.

Grädda ytterligare i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. Sikta över florsocker.

 

Hemavans äppelkaka vann andra pris i äppelkaksbakningstävlingen den 24 oktober 2006. Den hade bakats av Anita Kullerstedt.  

 

 

 

 

Skicka in ditt eget recept till

webb@sollentunatradgard.se

 

Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se                        webb@sollentunatradgard.se