Pyttsylt

 

Jag inventerade förråden i matkällare och frys och plockade fram vad jag hade, i detta fall Tre stora äpplen

Ett par deciliter vita vinbär

Trekvarts liter gröna krusbär

Två hekto rabarber i bitar

 

Sedan kokade jag en syltlag, metod 1, enligt farmors kokbok (Husmoderns kokbok från 1923): Per kilo bär tar man 1 kilo socker och 3 deciliter vatten. Detta smälter man sakta till en klar lag som man låter koka till dess den håller trådprovet. Sedan skummar man väl och häller i bären som sakta får koka ytterligare ca 30 minuter.

I detta fall skalade jag äpplena, kärnade ur dem och skar dem i småbitar. Vinbären och krusbären passerade jag med hjälp av en trådsil för att slippa blomfnas, skal och skaft. Rabarbern var redan skuren i småbitar, lyckligtvis.

När sylten tjocknat och jag hade skummat den igen smaksatte jag den med lite arrak (hushållsarom).

Sedan hällde jag den på skållheta burkar och satte på nykokta lock.

 

Och detta gjorde Agneta Östlund.

 

 

Skicka in ditt eget recept till

webb@sollentunatradgard.se

 

Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se                        webb@sollentunatradgard.se