Smördegspäronpaj, mitt första pajförsök

Päronträdet på landet är inte stort, men gammalt, och har gett skapligt med frukt i år. Problemet är att päronen dråsar ner med jämna mellanrum och det är tur att man inte är ett pedantiskt trädgårdsfreak eftersom mossan är en bra stötdämpare.

Nu har jag tröttnat på att koka in ingefärspäron och de har också börjat mogna. Jag tänkte att det vore läge för en paj men några recept finns inte i min kokbok eller snarare ”Vår Kokbok”.

Eftersom jag är praktisk eller heter det kanske lat? Så var det klart att färdiga smördegsplattor skulle bli min melodi. När det gäller pajfyllningen har jag använt litet erfarenheter från min inkokning av ingefärspäron. För att förenkla hanteringen använde jag en 2 liters brödform eftersom jag då skulle slippa finliret med att få till plattorna i en rund form (fast löstagbar botten hade nog inte varit så dumt).

Ugnstemperatur 225 grader

2 liters brödform

6 – 7 smördegsplattor

~ 1 kg päron

1 citron

färsk ingefära

¾ dl strösocker

½ msk potatismjöl

  

A: Klä formens botten med smördegsplattor. (Det är sant som det står i kokboken att de krymper vilket jag fick erfara.) Lägg plattorna omlott med 1 cm överlapp och låt dem vidare gå upp 1 cm på väggarna. Grädda pajbotten i 7 minuter eller tills färgen är lagom.

B: Riv citronens skal i en djup tallrik och riv därefter litet ingefära, kanske 5 gram, också i talriken. Dela citronen i två halvor.

C: Skala päronen och dela i fyra delar och kärna ur och lägg dem i talriken. Pressa över litet citron och skala därefter nästa päron.

D: Klä formens väggar med smördegsplattor ända upp till kanten.

E: Skiva de delade päronen och lägg ner i formen. Rör runt i talriken så att den rivna citronen och ingefäran blandas med citronsaften och fördela blandningen jämnt över de finfördelade päronen.

F: Blanda ihop socker och potatismjöl och strö blandningen över päronen.

G: Vik ner smördegsplattorna, på formens sidor, över päronhacket. Gör antingen ett helt lock av smördegsplattor (stick hål i locket) eller gör ett tjusigt gallermönster av smördegsstrimlor.

H: Grädda i 25 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt svalna och avnjut anrättningen med likörvispad grädde eller vaniljvisp.

 

  

 Direkt från ugnen med päronsorten som användes

 

Efter en timma var det dags att försöka få ur pajen ur formen. Använd en tunn böjlig platsskrapa och lossa kring kanterna. Ta en brödform till och sätt ner i pajen. Vänd på formpaketet. Aj, aj lossnar inte helt. Gör en repris med plastskrapan. Skönt nu har jag den på den upp och nervända formen. Tag en bit aluminiumfolie och vik över paj och formen under. Vänd paketet och håll ordentligt i folien. Så där ja nu kan pajen ligga och glänsa på fatet. Ett litet problem är att pajen inte håller ihop riktigt eftersom päronen inte smälter som äpplen brukar göra.

 

 Ur formen

 

Det svåraste visade sig vara att skära en skiva. Smördegen är seg och blöt och fyllningen håller inte ihop.

 

 

 

På tallriken

  

Mmmm … smaken är mild och fin tillsammans med ovispad vaniljvisp. Separat alkoholen i form av Punsch.

 

Foto i experimentators kök

 Edsberg 2 oktober 2008

 Ulf Blanche

 

 

 

 

 

Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se                        webb@sollentunatradgard.se