Trädgårdsvandringar 2017

Vill du själv visa din trädgård så kan du läsa mer här.

 

Efter vandringarna blir det ofast fika för en tjuga.

Dag & tid

Adress mm

vecka 20

Tisdag den 16 maj

kl 19

Välkomna till Jennifer och Rolf Larsson, Oxundavägen 33, Upplands Väsby - Runby

 

Det är snart tio år sen vi flyttade till vår första trädgård och första åren var det mest att se vad som fanns i de två rabatterna på framsidan och se vad vi ville ha kvar. Päron och plommonträden samt syrenen är från när huset byggdes på 50-talet. Resten av trädgården bestod av gräsmatta, vinbärsbuskar och en thujahäck.

 

Efter några år av inomhusfix började jag drömma och försöka få en trädgård att trivas i. Det är ett radhus med trädgård på fram och baksida. Jag har tagit hjälp av en vän som är trädgårdsdesigner för att få till det jag vill ha. Jag har en del favoriter bland växter och av den lista på växter jag ville ha i min trädgård så lyckades hon få med de flesta och la till några jag inte kände till. Målet är att få en trädgård som blommar från vår till höst med buskar, perenner och lökar. Jag tycker om vita, blå, lila och röda blommor. Gullvivor är ett undantag och vintergäcken har jag gett upp att försöka utrota utan konstaterar att humlorna behöver något att äta på våren. Maken gillar gula krokusar så han har fått in några såna på baksidan. Annars sköter han mest markservice medan jag gräver.

 

Jag tycker om bladverk och försöker kombinera gräs, ormbunkar och blad från olika växter så att de ger intressanta blickfång även när det inte blommar i den hörnan. Jag har min trädgårdsdesign som ett stöd och sen har jag fått flytta om så att det fungerar då bland annat höstanemonerna inte höll med om att de kan växa i skuggan under plommonträdet. Eller bergstenfröet som tyckte det var för torrt uppe i stenpartiet som jag byggde lite större än vad min trädgårdsdesigner hade tänkt.

 

Förrförra året blåste den gamla syrenen som var nästan 4 meter hög ner så jag har låtit stubben ruttna och har tänkt gräva upp den rabatten i höst och plantera en ny syren eller en glesväxande japansk lönn som kan bli ett nytt träd.

 

De som inte har några problem att gå i backar kan ta sig till oss med pendeln och gå uppför och nerför åsen. Eller så tar man bilen och svänger in på Radhusvägen och parkerar längs kortändan av huslängan eller längs Oxundavägen vid allmänningen. Ta med tjugo kronor till fika efter rundturen.

 

Varmt välkomna!

 

Vecka 21

 

Vecka 23

torsdagen 8 juni

kl 19

Ni är hjärtligt välkomna till vår trädgård på Trädgårdsvandring, Sandavägen 20 i Upplands Väsby.

 

Trädgården är drygt 1000 kvm och ligger mitt i ett villaområde intill Sandavägen i Upplands Väsby.

Vi har delat in trädgården i olika rum som alla har sin egen stil eller färg. Bl.a ett woodland och en vit rabatt.

 

Förra hösten byggde vi ett nytt större växthus med tillhörande grusgård.

 

I början av juni så domineras trädgården av tulpaner i mängder och försommarblommor men det som verkligen är som bäst i början av juni är surjordsrabatten med rhododendron och azaleor.

Vi bägge har trädgårdsintresset gemensamt och tycker det är kul med trädgårdsvisningar och att träffa ”likasinnade” med samma intresse som oss.

Veronica & Stefan

”Sanda Cottage”

Vecka 23

söndag 11 juni kl.14

Välkomna till familjen Lundahl Tolvmansvägen 28, Norrviken

 

Välkomna till vår villaträdgård på drygt 700 kvm som är vår familjs oas där vi njuter, vilar, umgås, leker, äter, doftar, upptäcker, utforskar, planterar och skördar. Här finns bland annat en paviljong med klematis, rosor och vindruva, uterum och altan med medelhavskänsla, köksträdgård i etage, blomrabatt för inplockning, en japaninspirerad del under uppbyggnad, lekytor till barnen, fruktträd och bärbuskar, inklusive ett 10-tal olika sittplatser.

 

Trädgården går in i sin fjärde säsong med oss och är under uppväxt och ständig utveckling. Man får gärna lämna en planta istället för värdinnans tia för fika.

 

Kika gärna in och följ vårt instagramkonto vartradgard_ourgarden

 

Varmt välkomna till Ulrika, Anders, Edvin och Elias

Vecka 24

 

Vecka 25

måndagen 19 juni kl.19

Välkommen till vår villaträdgård på Borevägen 10, Edsviken

 

Trädgården är ursprungligen från 1930-talet och var då en skogstomt men efter att 13 hundraåriga granar fälldes i slutet på 90-talet har det blivit allt fler perenner och buskar.

 

Efter en inspirerande höstresa i Japan har vi planterat olika japanska lönnar i olika färger och det kommer att bli fler.

 

Vi försöker ta vara på naturen i trädgården bland annat med stenar i alla storlekar, former och färger som kommit fram då vi gräver i jorden. Vi har hittat berg som nu tagits fram i dagen. Vi samlar också på vackra stenar under resor i Sverige och utomlands.

 

Vår trädgård skall vara en plats där man skall kunna sitta och koppla av i och vi har ingen strävan att odla fram många nya arter utan använder oss av allt vackert som redan finns.

 

Hälsningar Elisabet och Sonny

Vecka 26

Vecka 27

 

Vecka 28

söndag 16 juli

kl 11

Utflykt/trädgårdsvandring till Ljusterö hos Birgitta Rapp och Henning Theorell

 

Den 16 julii inbjuder vi till besök i två gamla trädgårdar på Ljusterö, den ena intill kyrkbyn och den andra vid Solvik. Vi börjar kl 11.00 på Björkkullen. Tag med picknic, vi ordnar kaffe och fika för 20:-. Anmälan till Birgitta Rapp, tel. 070 690 2425 eller birgitta@rapp.se. Max 20 deltagare.

 

Välkomna till Björkkullen på Mellansjövägen 70 på Ljusterö

 

Björkkullen från 1896-1908 är på drygt 3000 kvm (initialt ett tunnland). Vi har försökt bevara den gamla trädgården, men vi har också fört in nya växter som rhododendron, forsythia, honungsrosor, thuja, paradisbuske, fjärilsbuskar, lavendel, ornäsbjörk, hängbjörk och masurbjörk vid sidan av skärgårdsbjörken/ glasbjörken med vita stammar. Trädgården består av olika delar med olika blomningsperioder. Fruktträdgården ligger i den övre delen med gamla äppelträd som kompletterats med nya. Syrenbersån, syrenhäckarna, ärttörnehäcken, hästkastanj m fl är från förr. På ängsdelen finns allehanda vildblommor om våren.

 

Välkomna till Tomtängen. Ljusterö

 

Tomtängen på Solviksområdet vid Stensviken var från 1870 ett skomakarboställe, en liten del av dess 25 ha, 1906 förvärvat av civilingenjör Hugo Theorell. När min far, professor Hugo Theorell 1942 köpte Tomtängen (då 2,5 ha) anlades med bistånd av en trädgårdsmästare gräsmattor, häckar, blomrabatter, 13 olika äppelträd, 3 olika päronsorter. Resursbrist gör att delar av trädgården ej kunnat underhållas.

 

Bilden är en vattenfärgsmålning från 1953.

Henning Theorell

Vecka 29

 

Vecka 30

lördag 29 juli kl.11

Välkommen till trädgårdsvandring på Rådmansö hos Agneta Östlund och Ingemar Berndtsson

 

Vårt hus och tomt ligger i ett sommarstugeområde i Roslagen. Marken är en stenig sluttning, tidigare skogbeklädd. Husen ligger grupperade runt en gård där tidigare ägare lät Kröns trädgård på Väddö anlägga en trädgård som skulle blomma hela säsongen – och det gör den. Där finns magnolia, prestonsyren, rosenkvitten, olika rosor, flera olika klematis, hortensia, rödbladig smällspirea, rödvide, koreatry, sammetssyren, katsura, trådcypress, körsbärsbenved och mycket annat.

 

När vi köpte fastigheten hösten 2015 kändes saknaden efter fruktträd stor, så vi har anlagt en frukt- och bärlund ovanför husen bland stenar och lingonris. Där står nu extra härdiga sorter av persika, aprikos, äkta kvitten, blåbärstry, bärhäggmispel och amerikanskt blåbär. Förhoppningen är att det så småningom ska bli en fruktträdslövlund där. Om nu älgar och rådjur inte äter upp alltsammans, alltså.

 

Framför boningshuset står nu också det alldeles nyutsläppta äppelträdet Agnes och ett hemympat Klinckowström.

 

Program:

•Ankomst vid 11-tiden (det tar en knapp timme att köra bil från Sollentuna)

•Trädgårdsvisning

•Picknicklunch i trädgården (medhavd matsäck)

•Bad vid bryggan 800 meter bort för dem som så önskar, och kanske en kortare tur med båten (långsamgående snipa) runt de närmaste öarna, 30-40 minuter

•Fika vid 15-tiden (vi ordnar)

•Hemfärd

 

Adressen är Fregattvägen 8, Norrtälje. Man kör E18 mot Kapellskär. När man passerat avtaget mot Södersvik kommer vårt avtag efter någon kilometer på höger hand: Båtsviken. Välj högra grenen av infartsvägen, Täckholmsvägen. Tredje avtaget åt höger, Fregattvägen. Fjärde tomten på högra sidan. Det är inte så gott om parkeringsplatser så samåkning rekommenderas. Vi kan ta emot ca 20 besökare och vill veta hur många som kommer senast 27 juli.

 

Vi heter alltså Agneta Östlund och Ingemar Berndtsson. Agneta 070-783 8007, agneta.ostlund@telia.com och Ingemar 070-783 3007 ingemar@ceterum.se. Välkomna till oss!

 

Vecka 31

 

Vecka 32

8 augusti kl 19

Trädgårdsvandring hos Johanna Hampf, Borevägen 17, Edsviken

 

Välkommen till en påbyggd 30-tallsvilla och en tomt på 1500 kvm.

 

När vi flyttade till huset så fanns där lite kvar av en gammal trädgård som förmodligen skapades på 30-talet, mycket sly och hassel togs bort för att ge plats åt ljus och utsikt. Vilka träd skulle få vara kvar, vilka skulle få utgöra stommen?

Tidigt så kopplades en trädgårdsarkitekt in som ritade upp tomten och sakta började vi utforma hur vi skulle skapa och använda våran trädgård som är hem till mig och min man, 3 barn och 2 pudlar.

Nu har vi kommit en bra bit på vägen efter fyra år i huset.

 

Sista året så har vi satt nya häckar, planterat perennrabatter, fruktträd och stora arborerade träd för insynsskydd. Vi bygger en "potager" nu under våren som vi hoppas ska stå färdig i augusti 2017.

Välkommen till ett pågående spännande projekt!

Fam. Hampf

Vecka 33

16 augusti kl 19

Välkomna till vår prunkande och ätbara lilla radhusträdgård! Linda Lark, Lövåsvägen 70, Helenelund

För nio år sedan, innan vi flyttade in, kändes det här som mitt hem så fort jag klev över tröskeln på första visningen. Allt eftersom vi gjorde oss hemmastadda och renoverade 50-talshuset under våren så växte också en fantastisk trädgård fram efter sin vintervila. Det var som om min mormor hade bott här och planterat många av de blommor jag älskade. Perenner som hortensia, flox, allium, rosor och många fler blomstrade och vi fick 25 liter björnbär första året på vår taggfria buske. Vilken rikedom och tacksamhet jag kände!

 

Ytan är inte stor, bara 204 kvadrat och där tar ju också huset plats, men varje år lyckas jag ändå klämma in ytterligare någon växt bland grönsaker och perenner. Förra året blev det ett svagväxande körsbärsträd och en uppstammad svartvinbärsbuske.

 

Allt eftersom jag har planterat nytt så har en del av de ursprungliga växterna dragit sig tillbaka men det har även hänt att nykomlingar inte har trivts. Jag provar mig fram och får en hel del hjälp av mina barn som är 13 och 11 år. De senaste åren har vi nästan helt snöat in på sådant som går att äta (även ogräs) och odlar i fönster, utekrukor och lådor på altan och balkong, och så i pallkragar och rabatter. Många gamla perenner finns kvar och jag tycker mycket om blandningen av blommor, bär, grönsaker och frukter.

 

Det vi främst odlar är klassiska grönsaker som tomater, sallad, zucchini, aubergin, olika sorters bönor och kål, chili, paprika och förstås en del örtkryddor. Det är så fantastiskt att gå ut på altanen och plocka middagen, det tröttnar jag aldrig på. Vi har också provat på physalis men dem lyckades vi dränka. Nytt för oss i år är att vi också har försått fänkål, spenat, broccoli och bladselleri. Ärligt talat så vet jag inte om vi kommer att få plats med alla försådder när de har vuxit till sig och ska planteras ut, men får de inte plats så är ju sommarens alla gåbortspresenter ordnade.

 

Fortfarande, nu efter nio år, känns trädgården verkligen som min. Den är som ett jättelikt extra vardagsrum, den är mitt paradis och jag kan inte tänka mig en underbarare plats att tillbringa min semester på. Så känslan av rikedom och tacksamhet finns kvar och har fördjupats.

 

Inställt

Vecka 34

Torsdag 24 augusti kl.19

Inställt

Välkommen till trädgårdsvandring hos Ulrika Rylander Revirvägen 20 i Viby

 

Vi har en "normalstor" villaträdgård längst bort i Viby. Vi byggde huset 1987 och gjorde ordning en trädgård för hela familjen.

 

Nu har barnen blivit stora, gungor och sandlådan har bytts ut, trädgården har utvecklats. En del har hänt sedan förra trädgårdsvandringen 2013. Vi har bl a tagit ner stora träd, släppt fram ljuset, planterat nya träd och buskar.

 

Vi vill ha en trädgård att trivas i, allt ifrån att grilla med vänner till att med knäskydden på ligga och gräva loss stenbumlingar ur leran....