Trädgårdsvandringar 2016

Vill du själv visa din trädgård så kan du läsa mer här.

Dag & tid

Adress mm

vecka 20

Tisdag den 17 maj kl 19

Välkommen till Caudia och Hans Eriksson, Frestavägen 140, Sollentuna

 

Välkommen till en skogsträdgård som blommar som mest på våren med ett fyrverkeri av vårlökar, ca 1500 i år om sorkarna låtit dem vara i fred!!

 

Vår trädgård kommer inom ett par år att sprängas sönder och bebyggas med höga hus. Kommunen utvecklar området för flerbostadshus. Baksidan av trädgården är redan idag en ny gata. I den delen av trädgården förlorade vi bland annat en rabatt med barrväxter och ca 2000 lökar.

 

Tomten är på ca 2000 kvm och huset är byggt 1994,faluröd 40 m2. Trädgården var gammal bränd mark där förre ägaren hade majbrasor. Vi ville behålla skogskaraktären och återplanterade mossa.

 

Trädgården är inte planerad eller designad av oss, vi följde naturgångar och behöll alla stenar som fanns i närheten, mossan och tallskog fick bestämma vilka delar som skulle bli rabatter.

 

Huvudväxter är skogsväxter såsom mossa, ormbunkar lingon, blåbär, tall och bland detta växer vårlökar till våren och till sommaren växer rhododendron, hostas, funkia, agastache, hortensior, prydnadsgräs, mm.

Vecka 21

 

Vecka 22

Tisdag 31 maj kl 19

Välkommen till Anna-Lena Haraldsson och Makram Bichara, Eriksbergsvägen 12 B, Helenelund

Välkommen till en blommande villaträdgård med en mjuk övergång till vildare partier. Vår trädgård är en gammal avstyckad tomt på ca 1500 kvm, men det finns inte så mycket kvar av det ursprungliga. Huset är byggt 1995 men i gammal stil och vi började anlägga trädgården 1996. För att passa husets stil har vi frodiga perennrabatter framför huset med mest gammaldags växter. I övriga trädgården finns bland annat olika arter av lönnar, rönnar, rododendron, magnolior och benved. Sedan förra visningen, år 2011 har det tillkommit en ny uteplats och flera japaninspirerade detaljer.

 

 

Vecka 23

Torsdag den 9 juni kl 19

Välkomna till Susanna och Peter Lindgren, Lomvägen 497 Kärrdal, Sollentuna

 

Trädgården är en liten radhustomt i Kärrdal bestående av en framsida på 50 kvm och en baksida på 50 kvm. Vi gjorde stommen av trädäck, trappor, stenläggningar och rabatter 2011, så det är nu 5 år sedan. Sedan dess har jag fyllt upp de 11 rabatterna med en inte helt strukturerad blandning av det jag har haft lust till. Vissa rabatter är jag rätt nöjd med och andra vill sig inte riktigt hur jag än ändrar. Några måste jag börja gallra i och andra är fortfarande ingen riktigt lummighet i. Jag är dock mycket nöjd med hela projektet, att ta bort allt gräs och koncentrera mig på stenläggningar, rabatter och sittplatser. Under vintern är det otroligt vackert när man tittar ut från sovrumsfönstret en snöig morgon och ser snön klä in trädgården. Även på denna lilla ytan går det att experimentera och hitta på nytt!

 

Vecka 24

Torsdag den 16 juni kl 19

Välkommen till Familjen Sundström på Bössvägen 4, Falkberget, Sollentuna

 

Vår unga trädgård består av många olika rum och nivåer. Vi har med murar och plank försökt använda våra drygt 1000 m2 maximalt.

 

Inspiration har hämtats bl annat från Ulf Nordfjells olika trädgårdar t ex "skogens trädgård i Wij trädgårdar. Vi har bott här drygt 5 år och trädgården började anläggas för tre år sedan.Sista häcken sattes våren 2015.

 

Huset, Ateljén och Friggan är svarta rektangulära trähus. De hårdgjorda ytorna består av betong, granit och grus. Tanken är att arbeta med kontraster både i färg och form. Svart/vitt, ljust/mörkt, cirkel/kvadrat etc.

 

Här blommar mest vita blommor och några cerise och rosa. Bladverken går från ljust grönt till mörkt oxblod.

 

Vi har haft god hjälp av Malin på Slottsträdgården, Ulriksdal (numera trädgårdsmästare på Rosendal) med ritningar, bygglovsansökningar för murar, plank samt med val av karaktärsväxter.

Här finns björkar, avenbokshäckar, idegransklot, japanska blodlönnar, bergkörsbär, cembratallar mm. På skuggsidan finns bl a nävor, rams, julrosor, daggkåpa ,hasselört och olika ormbunkar. På innergården finns austinrosor och pioner under kastanjen. I köksträdgården finns...

 

Vecka 25

 

Vecka 26

Vecka 27

Tisdag 5 juli kl 19

Välkommen till Anita Kollerbaur, Ellagårdsvägen 5, Täby

 

Tomten är på 2000 kvm och sluttar från söder mot norr med huset placerat mitt på. Trädgården anlades ursprungligen i början av 70-talet, från denna tid finns fortfarande stommen med gräsmattor, fruktträd, bärbuskar och en stor naturlig del med äng och skog.

 

Redan tidigt intresserade jag mig för rosor, särskilt gammaldags rosor och rosor som doftar. De finns lite överallt i trädgården, det är min förhoppning att blomningen är på topp vid visningen. Här finns också mycket olika perenner, gräs, marktäckare, skuggplanteringar och olika träd i skogsbrynet.

 

I fjol gjorde jag om entrén till huset och gården. Tanken är att skapa en japansk känsla, men det är fortfarande ett icke slutfört projekt. Det ska bli spännande att se hur de planteringar som slutfördes i höstas kommer att utvecklas.-Dessa har jag designat i dialog med två ”Gille”-profiler, Lotta och Jannecke.

 

Jag ser fram emot att få diskutera odlingserfarenheter vid vandringen och speciellt designen av den nya delen. Vandringen avslutas med kaffe för en tjuga.

 

Praktisk information

Närmaste busshållplats är Åva gård, buss 604 (3 min promenad). Bussen avgår bl a från Danderyds sjukhus dit man snabbt tar sig med buss 178 från Helenelund. Det går också att åka tåg från Östra Station till Tibble, ca 5 min promenad. Det går att parkera på gatan utanför huset (datumparkering gäller).

Vecka 28

 

Vecka 29

Tisdag den 19 juli

Välkomna till Hans och Måna Wallensteen, Sjöhaga, Sigtuna

 

Den här trädgården har vi haft i tio år. Det har varit en ständig och ojämn kamp mot all kirskål, en rest från det gamla torpet som legat här och brukats för inte så länge sedan. Man undrar hur man fick grödan att växa i dessa steniga marker. Rådjuren betar inpå knuten men lämnar oss i fred under sommaren. På våren ryker en och annan tulpan och pensé så man ska inte klaga.

 

Platsen är dock synnerligen vacker och vi trivs. Efter att ha fått bort alla barrträd som planterats direkt invid husgrunden, har vi försökt skapa rabatter trots det torra läget. Stora krukor med främst pelargoner har fått ersätta rabatter på sina håll.

 

Här finns också en liten köksträdgård. En del är inhägnad både för att hålla rådjuren borta och traktens alla katter. Hasse har potatisland och kämpar med sina jordgubbar.

 

Måna håller helst till i växthuset som nu är fullpackat med massor av tomatplantor och diverse annat som snart ska ut till sin växtplats. Bilden är från maj i år när sommaren plötsligt slog till. Just nu njuter vi av magnoliablom, julrosor i olika nyanser av rött och alla ljuvliga lökväxter. Hur det ser ut i juli vet man aldrig, men mycket kommer att vara överblommat och annat på gång. Så ska det ju vara i en trädgård en ständig förändring.

 

Färdbeskrivning: Till oss kommer man via E4:an norrut från STOCKHOLM. Man kör av mot Märsta, Arlanda stad och kör rakt fram i nästa rondell mot Sigtuna. Följ vägen i ca 5 km. Sväng höger mot Charlottenberg, Svalängen. OBS! tvär sväng precis vid skylten. Följ den smala vägen förbi SEAB ett företag längs vägen. Krångla er förbi och sväng vänster där Ni ser en sten märkt Sjöhaga. Åk in mellan grindstolparna och ni är framme.

 

 

Vecka 30

Onsdag 27 juli kl 19

Välkomna till Monica och Anders Sten, Liljevägen 74, Upplands Väsby

 

Välkomna till vår radhusträdgård (ca 250kvm), som anlades av min pappa och hans fru när huset byggdes 1972. Vi flyttade in 2006 och har sedan dess förändrat hela trädgården till vår egen. När vi tog över var trädgården väldigt övervuxen, så vi startade med att ta bort en del stora buskar för att få mer rymd. Vi har också byggt plank och spaljéer runt hela baksidan för att få en bättre rumskänsla och kunna plantera tulpaner(utan att de blir frukost till familjen rådjur). Alla perenner har fått byta plats och nya rabatter har skapats. Stommen i trädgården har ändå fått vara kvar och vi försöker återanvända så mycket som möjligt av murar och stenplattor som fanns när vi flyttade in. Ett litet växthus har vi också lyckats få plats med. Detta är vår första trädgård, så vi testar olika perenner och buskar och ser om de trivs. Läser oss till kunskap genom trädgårdstidningar och trädgårdsböcker. Trädgården är inte färdig, många drömmar finns kvar. Trädgården är vårt paradis, som vi ogärna lämnar på sommaren.

 

Vecka 31

Torsdag 4 augusti kl 19

Välkomna till oss, Victoria Marklund och Gunnar Landgren, på Blanchegården, Noragårdsvägen 36, Danderyd

 

Det är nu den sjätte sommaren sedan vi flyttade hit till vår vackra 1700-talsgård och började röja i djungeln. Eftersom trädgård för oss främst handlar om njutning så började vi med det ätbara. Här fanns redan gott om fruktträd, och några gamla bärbuskar hittade vi också dolda under ett virrvarr av ogräs, men vi har kompletterat med en rejält tilltagen hallonhäck, sex stora odlingsland och ett växthus med tillhörande örtagård. Rabarbern brukar bli manshög och det finns gott om jordgubbar. Några bikupor hjälper oss med pollineringen och ger oss dessutom härlig honung.

 

Om vi får tid över när vi tagit hand om allt detta så kommer vi nu att rikta in oss på skönheten. Under försommaren blommar det rikligt, från vårens blomstermatta via syren, vallmo, lavendel, rosor och pion. Men sedan tar det litet stopp: visserligen finns det en del höstaster och annat, men vi behöver fokusera mer på höstens fägring. En damm vore också trevligt, och så skulle vi vilja få ordning på den försummade baksidan. Och en rosenträdgård kanske? Ett steg i taget får det bli, för visserligen är det en njutning att gräva, röja och rensa, så och skörda, safta och sylta, men man måste ju också ta sig tid att bara vara i sin trädgård; sitta en stund i solen, känna dofterna och höra fåglarna kvittra. Och just det hoppas vi att ni kommer att få uppleva när ni kommer på besök hos oss.

 

Än en gång varmt välkomna!

Vecka 32

 

Vecka 33

 

Vecka 34

Tisdag 23 augusti

kl 19

Välkomna till Marianne Sundberg Kanalvägen 29, Tureberg

 

Jag bor i ett kedjehus på Kanalvägen 29 sedan 2000. Då fanns bara några rhododendronbuskar vid planket, resten var gräsmatta.

 

Sedan dess har jag planterat några buskar och träd samt perenner ovanpå gräsmattan med dagstidningar under. För varje år har rabatterna växt. I början var planen att inte behöva klippa så mycket gräs. Sedan tog fascinationen av växter över.