Trädgårdsvandringar 2018

Vill du själv visa din trädgård så kan du läsa mer här.


Efter vandringarna blir det ofast fika för en tjuga.

Dag & tid

Adress mm

vecka 20
Vecka 21

Torsdag 24 maj kl.19

Välkommen till sommarens första trädgårdsvandring-

Med tema mångfald hos Bengt och Christina Lund, Edsviksvägen 83.   


Hos Bengt och Cristina Lund finns en trädgård som inspirerar och imponerar, en oas i ständig utveckling.  Spännande design, ovanliga träd och buskar, perenner av alla de slag, sandrabatter, ett par dammar, köksträdgård mm. Komposten är en viktig förutsättning om man ska lyckas med odlingarna. Och bäst av allt – rådjursfritt! 


Välkommen till Edsviksvägen 83, torsdag 24 maj kl.19. Kaffe serveras för 20kr. Parkering finns förslagsvis på Oxelvägen och Drotsvägen, en handikapplats på infarten framför villan. 


Varmt välkomna!

Vecka 22


kl 19


Vecka 23

Måndag 4 juni

kl 19

Hemma hos Monica och Kent Johnsson, Soldatvägen 27B, 19273 SOLLENTUNA 


Trädgården ligger i Sollentuna strax norr om Stockholm och är knappt 1000 kvm.


När vi flyttade in i början på 2000 talet tog trädgårdsintresset fart och vi såg möjligheterna att skapa en trädgård som vi skulle trivas i. Trädgården har växt och växer fortfarande fram vartefter och det finns ingen plan direkt. Nya idéer dyker upp hela tiden och blir till projekt att ta sig an och Kent (maken) ”spänner musklerna” då det behövs gräv- och snickarhjälp :-).


Det första vi gjorde var att bygga ett växthus och gräva en damm och numera sitter vi gärna vid dammen under säsongen och blir underhållna av Koi fiskar och Guldid.


Vi tillbringar så gott som all fritid i trädgården och vi har tillsammans skapat olika rum med olika teman i trädgården.


Här finns ett litet Wood land och ett bär land. Grönsaker har sin egen plats och rosor tar mer och mer plats i trädgården. Vi har också skapat en Japan inspirerad del och det finns ett växthus där vi mest odlar tomater.


Välkommen!

Monica och Kent

Vecka 24


Torsdag 14 juni 

kl 19

Välkommen till trädgårdsvandring hos Ulrika Rylander Revirvägen 20 i Viby


Vi har en "normalstor" villaträdgård längst bort i Viby. Vi byggde huset 1987 och gjorde ordning en trädgård för hela familjen. 


Nu har barnen blivit stora, gungor och sandlådan har bytts ut, trädgården har utvecklats. En del har hänt sedan förra trädgårdsvandringen 2013. Vi har bl a tagit ner stora träd, släppt fram ljuset, planterat nya träd och buskar. 


Vi vill ha en trädgård att trivas i, allt ifrån att grilla med vänner till att med knäskydden på ligga och gräva loss stenbumlingar ur leran....Vecka 25

Måndag 18 juni kl.19

Trädgårdsvandring hos Elke och Kjell Hempel, Björkvallavägen 55, UPPLANDS VÄSBY


Vår trädgård anlades i slutet av femtiotalet. När vi tillträdde 1993 var det dags att forma den efter våra egna önskemål. Den hade tyvärr vanskötts under några år, vilket snabbt sätter spår. Ogräset hade tagit över och buskar hade blivit totalt förväxta, så att det var bara att ta tag. Vi lät det ta tid för att inte behöva ångra sig sedan.


Det som gick att spara - det sparades. Vi är väldigt ekologiska av oss och har dessutom haft turen att jorden på tomten är underbart bra. 


I början av 2000-talet anlades "Timellmuren" av Martin Timell efter våra egna önskemål. Snyggt bygge som gjorde att skaparglädjen höjdes ännu mera. 


Idag har vi en trädgård som vi är väldigt nöjda med. Tämligen lättskött (tycker jag) med mängder av blommor och grönsaksodlingar. Vi älskar att testa växter som är lite ovanliga. En del klarar sig, andra inte. Vindruvorna som hänger i klasar ovanför uteplatsen ger känslan av södra Europa. 


Att skörda av egen odling är det som vi väntar på under vinterns kalla dagar. Sparrisen är så mjäll så att den ofta äts rå. Och bären som mognar allteftersom och sedan fyller frysen - underbart. Och blommorna som vi inte har planerat utan bara planterat där vi tyckte att det fanns plats gör att det är blommor på gång hela säsongen.

Vecka 26


Onsdag 27 juni

kl 19

Välkommen till Jenny och Tobias i Järfälla, Siktvägen 2, Järfälla


Varmt välkomna att hälsa på i vår trädgård i Viksjö bredvid Görvälns naturreservat. Grunden i trädgården är från när huset byggdes i början på 70-talet på en tomt med lite berg i dagen, där häck, äppel- och plommonträd har växt till sig.


Sedan vi flyttade in för drygt åtta år sedan har vi grävt nya rabatter, flyttat runt på växter och tagit ned några mindre träd. Från början satsade vi bara på perenner, men på senare tid har det blivit mer sommarblommor och ätbart. Varje höst är det vårlöksplantering som gäller och nu börjar även lökarna att föröka sig själva så smått.


Närheten till naturen är viktig med fåglar och insekter. Trädgården har lite ordnad oreda för att naturen ska känna sig hemma.


Fika serveras för 20 kr.


Välkomna!


Vecka 27


Vecka 28

Torsdag 12 juli

kl 19

OBS Inställt p g a vattkoppor i familjen.


OBS Inställt p g a vattkoppor i familjen.

Välkomna till familjen Lundahl Tolvmansvägen 28, Norrviken


Vår villaträdgård är vår familjs oas där vi umgås, äter, leker, njuter, vilar, planterar och skördar. Trädgården består av flera olika rum med olika stilar, funktioner och platser för lek och umgänge. En romantisk del med bland annat paviljong, rosor, klematis, solhattar, gräs och magnolior. En medelhavsinspirerad del med bland annat citron, lime, fikon, persika och minikivi. En köksträdgård med fokus på perenna växter som kompletteras med vackra annueller. En Japaninspirerad del med bland annat japanska lönnar, hostor, ormbunkar och mossor.


Trädgården går in i sin femte säsong med oss och är under uppväxt och ständig utveckling. Det har hänt mycket sedan förra trädgårdsvisningen.


Byter gärna bort plantor av smällglim, röd solhatt ”Magnus”, japansk lykta och mörkblå akleja mot någon annan växt. Har du inget att byta med så gör det inget, du får gärna plantor av oss ändå. Fika serveras för 20 kr.


Varmt välkomna!

Ulrika, Anders, Edvin och Elias


Vecka 29


Vecka 30

Måndag 23 juli   

kl 19


Välkommen till Susanna Eskola, Bössvägen 22, Sollentuna


År 2003 vi flyttade in i vårt nybyggda hus med en solig 1200m2 stor tomt som var bara fyllnadsmassa med några tallar den tiden. Min hemliga trädgårdsmästar -själ vaknade och jag anmälde mig till en trädgårdskurs. 


Vi har planerat och planterat trädgården helt själva.  Kanske därför det finns mer och mindre lyckade rabatter att visa er. 


Vi har också en stor och solig terrass som fylls med blomkrukor under sommaren.


Med tiden har krukorna blivit flera och det blir mer och mer något ätbart varje år. 


Till slut det blev för jobbigt att vattna alla krukorna. Jag skaffade ett bevattningssystem som jag gärna visar er. Nu kan jag resa bort utan att oroa mig för trädgårdens skull.   


Välkommen! 


Vi bor lägst en skaftväg. Några bilar får plats på vår uppfart. Resten måste lämna bilen längst Bössvägen som är också relativt smal. 

Vecka 31

Tisdag 31 juli kl 19

Välkommen till Amorinavägen 12, Sollentuna


Vi har bott här i mer än 25 år och trädgården saknade nästan totalt blommor när vi flyttade in, men hade ett par äppelträd samt en syrenbuske. Sedan dess har vi jobbat hårt med att omvandla trädgården till en liten oas av blommor, grönsaker och bärbuskar.


Inspirationen är den engelska trädgårdskonsten med mycket blommor överallt och små rum med överraskningar runt hörnen. Dessutom spelar vatten en stor roll i trädgården. Det blommar hos oss från mars till november.


Jag satsar hårt på att odla i lådor på framsidan men har en mera traditionell engelsk trädgård på baksidan - vilken ligger i jämnhöjd med övervåningen.


Det blir kaffe som vanligt för 20 kr efter trädgårdsvandringen. Parkering är inget problem eftersom det ligger en stor parkeringsplats längst upp i backen.


Erik Durrant


Vecka 32

Onsdag 8 augusti kl 19

Välkommen på trädgårdsvandring hos  Lars  Åke  och  Lizette  Östman, Bragevägen 4 Sollentuna

 

Tomten är på 1000 kvadrat och har rabatter och stora gräsytor. Det här blir vår tredje visning.


För 10 år sedan tog vi kontakt med en trädgårdsfirma som skissade på hur man skulle kunna förändra men behålla en del av det gamla. Ett flertal förslag lades fram så här blev det, men en trädgård blir aldrig klar. Här finns plats för diskussioner över kaffet.


Vägarna runt vår bostad är smala och slingriga så det är trångt att parkera sin bil intill vårt hus.

Parkering för er som kommer i bil hänvisar vi till Valkyriavägen 1. Där det finns en rörfirma som har en stor parkeringsplats. Vi har bett om lov att få upplåta deras plats för tillfällig parkering för alla intresserade som dyker upp på visningen.


Välkomna!

Önskar Lizette och Lars-Åke Östman

Vecka 33

15 augusti kl 19

Välkommen på trädgårdsvisning på Storbergsliden 21 A Sollentuna, hos Margareta Andersson


Tomten är en avstyckning från den fastighet vi köpte 1971, som endast är 675 kvm, en skaftväg leder in till tomten. Parkera på vägen.


Marken hade ursprungligen lutningen 3,5 m på diagonalen och bestod av berg, sten och morän vilket blev en utmaning vid planering byggnad och marknivåer. 2007 flyttade vi in i det nya huset. Marken var grovplanerad och till viss del var befintliga marknivåer höjda. De största stenarna var flyttade som komplettering till stenar vid gränsen mot grannen i väster. De flesta befintliga träd fälldes för att ge plats åt byggnaden.


Terrasseringen är gjord med murar och planteringsytor kompletterades med matjord. Övriga ytor är beläggningen  marksten respektive grusgångar.


Intentionen var en lättskött pensionärstomt med ängsblomster, buskar, några perenner, och häckar. Detta har delvis ändrats efter diverse misslyckande, nya idéer med olika perenner, liten grönsaksodling och mindre träd. Några av de senaste idéerna är inte helt slutförda.


Kaffe/ te med dopp serveras kostnad 20 kr/person.


Välkomna och se nuläget.

Margareta Andersson


Vecka 34

Tisdag 21 augusti kl.19

Välkomna till trädgårdsvandring hos Georg och Lotta, Högåsvägen 18 i Duvbo, Sundbyberg


Vi har en trädgård för odlarglädje, umgänge och njutning. Huset byggdes 1929 och då anlades den ursprungliga trädgården. Den har sedan vi flyttat in 1988 genomgått stora förändringar. Då var den blåsig, kall och skuggig med ett tak av tallar och golv av tunn morän som mest innehöll kirskål och kvickrot och som ständig var täckt med barr och kottar.  Nu är här varmare, ljusare och med mer odlingsbar jord. Det har tagit lång tid och misstagen längs förändringens väg har varit många. Drömmarna var stora men kunskapen skral, men för ca 13 år sedan tog förändringen mer fart, bland annat tack vare inspiration från medlemskap i Gillet.


Trädgården, som är ganska kuperad, är idag omsluten av häckar och plank. Innanför finns rum av olika karaktär. Stramt och formklippt möter natur och skog. Stenläggningar, grusgångar och vintergröna växter ger trädgården struktur året om. Köksträdgård, drivhus och växthus finns för ekologisk odling av ätbart. Något som för oss känns allt mer väsentligt. 2016 fick köksträdgården nya odlingsbäddar och numera är vi självförsörjande på grönt under den största delen av året.


Förra året satsade vi på att kunna samla större mängder med regnvatten. I år har vi renoverat och utvidgat dammen. Nya växter försöker vi få plats med, gärna ätbara. Ogräsen, ja många finns kvar både i kontrollerad och okontrollerad form. Ett mycket viktigt inslag i trädgården är djurlivet. Därför används inga pesticider/gifter mot ogräs, mossa eller insekter och olika biotoper har skapats för att erbjuda djuren en bra livsmiljö.


Varmt välkomna


Observera att det är parkeringsförbud på gatan utanför. Man kan parkera ovanför backen på Högåsvägen eller på parallellgatan Rinkebyvägen. En handikapplats finns på vår infart.