Reportage 2022


2022-11-16

Ormbunkar – upptäck, fascineras och odla

Med Anton Sundin

En mycket intressant växt med en hisnande lång historia. Med sina 400 miljoner år på nacken är de en av de äldsta växtgrupperna på vår jord. Många av de ormbunkar som idag växer i våra trädgårdar och ute i naturen tillhör familjer som fanns redan då.  Ormbunken har spelat en viktig roll för mänsklighetens historia, från att vara den växt som överlevde det stora massutdöendet och därmed anses ha räddat planeten, till att fungera som mat, medicin-och nyttoväxt.

 

I mitten av 1800-talet lyckades man i Storbritannien odla fram ormbunkar. Män och kvinnor från medelklass till adel blev fullständigt besatta av ormbunkar. En närmast galen växtperiod uppstod som benämns The Fern Craze eller på svenska ormbunkshysterin. Förutom i trädgården återfanns ormbunkars form och mönster i allt såsom heminredning, konst, trädgårdsmöbler etc. Stora glasväxthus byggdes vilka det fortfarande finns en del kvar att besöka. När det dessutom visade sig att det gick att transportera växten så blev det även startskotten på en stor trädgårdsboom i hela Europa.

 

Ormbunkar är en tacksam och användbar växt inom trädgårdsdesign. Den finns i många variationer av färg, form och textur och även vintergröna sorter.

De passar bra i samplanteringar då det är lätt att hitta kompisar till ormbunken. Funkia och kandelaberviva är ett par exempel men även fina att samplantera med andra ormbunkar. De vintergröna är fina tillsammans med snödroppar vilka vaknar till liv tidigt på säsongen. En häftig egenskap är när de på våren rullar ut sig. Det blir mycket vackert och effektfullt i många samplanteringar.

 

Ormbunkarna är relativt lätt att odla i trädgården. Ta hänsyn till härdighet och ståndort men ph-värdet i jorden kan man bry sig mindre om. Vanlig trädgårdsjord fungerar bra.


Förökning kan ske genom sporerna men det är för den tålmodige då det är tidskrävande. Det tar ca 2 år för de att gro. Lättast är att föröka genom delning av växten.

 

Det finns många fina sorter. Att nämna ett par odlingsvärda är t e x Blodbräken som är vintergrön och är en färgexplosion då bladen varierar från rött till mörkt grönt under hela växtsässongen. Japansk Strutbräken sprider sig inte, den blir bred men inte hög och är vintergrön. Den utvecklar särskilda sporblad, som är effektfulla och ger en bra designegenskap.

I boken Ormbunkar som Anton har skrivit finns många tips på sorter och dess ståndort samt även tips på bra besöksmål där ormbunkar förekommer i sevärd omfattning.

 

Fråga efter sorter på din lokala plantskola. Cramers blommor har ett stort sortiment online samt så har Blomsterlandet haft ett bättre sortiment de senaste åren. 

 

Carina Blixt


2022-10-20 

Höstens sysslor för att skapa en färgsprakande vår 

Linnèa Dickson, som till vardags är ansvarig trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö, berättade engagerat och inspirerat om hur vi kan få en färgsprakande vår, sommar och även höst med olika typer av lökar. Hon gav oss tips om fina kombinationer av lökar, som exempelvis Camassia tillsammans med vita enkla tulpaner eller kejsarkrona tillsammans med röd flikrabarber.  


Vi fick också konkreta tips kring plantering av tulpaner i kruka, om vi planterar tulpanlökens ”ölmage” vänd mot krukans ytterkant så kommer bladen komma upp så att själva blomman inte skyms. Och ett sätt att förlänga blomningen är att plantera hälften av lökarna upp och ner. 


Linnéa delade också med sig om tips på fina tulpaner men framför allt ville hon tipsa om sina favoriter narcisserna! Narcisserna kommer lätt igen år efter år, inga djur äter dem och de sprider sig gärna. Dessutom finns det 29.000 olika varianter av dem. Linnéa tipsade om Slottsträdgårdens narcissfestival i februari-mars där vi kan få se hela 95 olika sorter narcisser. 

Gizella Vizler Lindberg


2022-09-29

Roger Holt

Att torkperioderna ökat med åren har nog många av oss erfarenhet av. Roger förklarade på ett enkelt sätt hur växterna tar upp vattnet genom olika delar i sitt rotsystem och hur man ska göra för att de ska utvecklas till att tåla torka bättre. Tex ska man vattna runt hela växten för ett liksidigt rotsystem.


Att plantera tätt och låta växterna avlösa varandra under säsongen skapar fuktigare miljö men också överdådigt vackra rabatter.  Blanda växter med olika typer av rotsystem för mindre konkurrens. Organiskt material som vi hittar lite varstans i trädgården är viktigt att tillföra i ”vanlig” jord då det gynnar mikrolivet, tillför näring och har vattenhållande förmåga. Ren sand kan dock genom sin struktur också hålla fukten bra (Peter Korns strategi). Däremot kan ren torv bidra till torka genom att den kan ha svår att ta upp vatten.


Marktäckning är effektivt för att hålla fukten kvar. Träd och buskar är enormt viktiga då de skapar skugga och svalare miljö för både människor och växter.


Ett enkelt sätt att välja rätt växter är att se vad som växer bra i vår närhet.

 

Som en parentes nämnde Roger att det är olämpligt att bottna krukor med Lecakulor om man vill ha en dränerande verkan. I verkligheten är effekten den motsatta, vattnet i jordens små hålrum kan inte vandra ut i lecakulornas stora mellanrum.

 

Vid pennan, Maria




2022-09-05

Tomatprovning
hos Agneta och Ingemar på Borevägen 10.
Agneta och Ingemar hade ordnat många bord under äppelträden där ca 20 medlemmar kunde duka upp sina hemodlade tomater. Det blev 56 papptallrikar med namn på 53 olika tomatsorter i varierande storlek och form. Det var alla storlekar från bifftomater till små vinbärstomater. Alla fick gå runt och själva skära sig en smakbit. Det blev diskussioner och jämförelser vid borden och flera medlemmar skaffade sig frön från de tomater de tyckte bäst om.

Efter tomatprovningen blev det fika i Elisabet och Sonnys trädgård mittemot på Borevägen10. Trädgårdspratet fortsatte trots att det började bli lite kyligt. Flera av medlemmarna gick hem med skott från palettblad i olika färger.
Vid pennan Elisabet

2022-08-29

Växtkalas på ängen 

På ängen i Edsviken träffades ett 20-tal medlemmar som med nyfikenhet och spänning botaniserade bland växter som denna kväll skulle få byta ägare. På borden samlades nävor, liljor, enchineror, kardemumma, höstanemoner etc etc. Växter som etablerats sig i var mans trädgård och som nu av olika anledningar behövdes delas eller rensas bort. Ett ypperligt tillfälle för återbruk och en härlig rikedom att både få ge och ta.


Vi hann även byta några ord med varandra om bl. a säsongens erfarenheter, tips och råd, växternas egenskaper o dyl. Härligt att få träffa både nya och gamla medlemmar och man går därifrån med full kasse och ett leende på läpparna. 

/Carina 


2022-08-17

Utflykt till Dahliaträdgården

I torsdags kväll var vi ett 20-tal Gillet-medlemmar på besök i Dahliaentusiasternas trädgård i Enskede Gård. Trädgården drivs ideellt av några eldsjälar. Dahliaälskarna har blivit många de senaste åren. Åsikten om dahlior har under de senaste åren ändrats från att de är lite kitschiga och vulgära till att de nu verkar älskas av de flesta. Dahliaentusiasternas Facebook-grupp följs nu av 23 000.


Vi fick höra ett föredragen om skötsel av dahliorna; om hur man startar dahliaknölarna på våren, planterar dem, gödslar dem och hur man gräver upp dem, delar och förvarar dem över vintern.


Det finns mycket nyttig handfast information på hemsidan https://dahliaentusiasterna.se/. På Youtube kan man också hitta instruktionsfilmer om hur man tex delar knölarna.


Vi gick förstås också runt bland dahliarabatterna och studerade, fick information om och beundrade alla 70 olika sorter och över 300 plantor.

Jill Åkerblom



2022-06-18

Sommarutflykt till Hammartorps pionträdgård

Hammartorps trädgård är ett gammalt fiskeställe vid sjön Erken, en halvtimmes bilresa norr om Norrtälje, som av familjen Bohne förvandlats till ett paradis av pioner. Trädgården hålls öppen för besokare under vissa tider.


Vi samlades där en lördag i mitten av juni, faktiskt på Pionens dag. Vi hade förstås hoppats på ett soligt och varmt väder men så blev det inte alls. Men efter att ha värmt oss med kaffe och macka i kaféet så trotsade vi regnvädret och följde Henning Bohne runt i trädgården på en spännande guidning längs vindlande gångar. Det pågick nya projekt överallt!


Många pioner blommade tillsammans med andra vackra perenner, buskar och träd. Man blev ju genast sugen på att besöka den lilla plantskolan! Pionrötter mår dock bäst av att planteras på hösten så möjlighet finns att få beställa av de pioner som kommer att delas då. 


På sensommaren fylls det hela av dahlior och andra senblommande perenner. Så ni som missade denna gång rekommenderas ett besök då.


Mer info hittar ni på https://www.hammartorp.com

Mia Gille



2022-05-30

Växtkalaset

En av försommarens höjdpunkter för Trädgårdsgillet är växtkalaset hos Boströms, under äppelträden. Utbudet var stort, möjligen större än någonsin. Sommarens favoriter, tomatplantor i olika storlekar, minst 15 sorter!!  Chili, gråärtor, majrovor, olika kålsorter, gurkor, taklök, luftlök, månadssmultron, aklejor i blått eller rosa, rosenskäror, vita blåklockor, nunneört, ormrot,  olika perenna blommor, flera marktäckare, rosenknoppspelargon, palettblad, kastanjeträd och mycket mera….


Korgarna och kassarna blev välfyllda av lyckliga odlare. Lena Boströms kaffeservering förgyllde den soliga sommarkvällen. Ett stort tack alla som möjliggjorde denna härliga tradition!


// Rita Almgren


2022-04-26
NO DIG - ODLA UTAN SPADE med Bella Linde
En glad värld för människor och mikroliv det förmedlade Bella Linde i sitt föredrag baserat på sin bok att odla enligt den s.k No–Dig-metoden eller på svenska, Odla utan spade. Enkelt för både dagg- och latmask.

Att Odla utan spade, sparar visst kroppsarbete för oss odlare men den stora fördelen är att allt mikrolivet i jorden får vara ifred vilket ger en mullrik, näringsrik och frisk jord.


Det är lätt att komma igång. Du kan t ex börja odla direkt på gräsmattan utan att behöva gräva något alls. Börja med att täck odlingsytan med ett tjockt lager tidningar eller kartonger och ovanpå det lägger du odlingsmaterialet. Det finns tre varianter av no-dig-bädd.


1 Lasagnebädd.
I lager på lager lägger man olika slags organiskt material i form av gräsklipp, grenar löv, ensilage och gärna lite halm på toppen. Materialet komposteras allt eftersom på plats och bädden fylls regelbundet på med organiskt material.

2 Kompostbädd
I en kompostodling läggs ett tjockt lager färdig kompost på jorden bara en gång om året. Det är komposten som blir själva täckmaterialet.

3 Hügelbädd
En Hügelbädd är en upphöjd odlingsbädd där en botten av stockar täcks med organiskt material, jord och/eller kompost Komposteringsprocess tar lång tid vilket förbättrar jordens bördighet och förmåga att hålla fukt samtidigt som bädden blir varm tidigt på våren.

No-dig- bäddarna blir bättre och bättre med åren men man kan ändå odla redan år 1.


Som med allt odlande finns det baksidor. En kan vara att det kan se lite stökigt ut. En annan kan vara att sniglar trivs bra i det fuktiga täckmaterialet och har man stora problem med detta så kan det vara att föredra att täckodla med enbart färdig komposterat material.


I boken Odla utan spade, skriven av bl a Bella Linde, finns det pedagogisk beskrivet om metoden och hur man går tillväga.


Vi var många som inspirerades av föredraget och som tog tillfället i akt att mingla och prata trädgård med varandra i pausen. En härlig trädgårdskväll med andra ord!

Vid pennan Carina Blixt 


2022-03-22

Frö- och knölkalas 

Efter två års uppehåll kunde Trädgårdsgillets medlemmar äntligen träffas och byta fröer och knölar.


Denna gång valde vi att vara i Tintoramasalen med luftig framdukning. 24 medlemmar deltog.  Det var både vanliga och riktigt ovanliga saker på borden, allt från kulturväxter till den lättodlade Canna Indica, krasse, ringblommor, pumpa och persilja. Också fina plantor och sticklingar t ex Mårbacka, broccoli, bladselleri bara för att nämna några.  Många roliga resonemang, skötselråd, gödsel, temperatur…. Allt gick med blixtens hastighet, stämningen var hög och hjärtlig.

Tack för en fin fröfest!    

Vid pennan Rita Almgren  


2022-03-10

Färska tomater året runt och Supertomaterna med Jasmine Wara

För första gången i år kunde Sollentuna Trädgårdsgille träffas för föredrag i Amorinasalen. Det var trevligt att träffa alla trädgårdsvänner. Vi var 59 tomatintresserade personer i publiken och vi fick lyssna på två föredrag av Jasmine Waara, som kallar sig Trädgårdstrollet i sociala medier.


Före kaffepausen höll hon ett föredraget FÄRSKA TOMATER ÅRET RUNT om olika strategier för att odla tomater och kunna äta färska egenodlade tomater året runt. Själv odlar hon otroligt mycket tomater men hon förslår att om vi vill odla lite mer lagom så kan man ändå odla enligt hennes strategi:


  • Vår: Äter fortfarande lagringstomater, äter dvärgbusktomater. Förodlar alla kategorier
  • Sommar: Äter dvärgbusktomater, busktomater och tidiga sorter. Odlar och väntar på andra kategorier
  • Sensommar/höst: Äter högväxande tomater (Gourmet, biff, supersött). Skördar vinterns lagringstomater, eftermognar vanliga tomater, lyfter in dvärgbuskplantor före frost.
  • Vinter: Äter lagringstomater, äter dvärgbusktomaterna som lyfts in. Odlar nya dvärgbusk med hjälp av belysning.


Vi fick tips på bra tomater i de olika kategorierna. Jasmine odlar utomhus i Tierp och hon odlar därför tåliga tomater och inga växthustomater. Namn på bra tomater, och även andra grönsaker kan man hitta i sortguiden i Trädgårdstrollets trädgårdsblogg. https://www.tradgardstrollet.se/category/sortguide/


Tips på var man hitta frön till långlagringstomater: Meraki Seeds (på FaceBook), Gourmetgarage.se, Camilla Plums nätbutik, Vertiloom.com och Föreningen Sesam


Efter kaffepausen fick vi ett nytt föredrag. Denna gång SUPERTOMATER. Tomater med extra Tetra cis-lykopen och translykopen dvs functional food tomater. Det är nyttigt med lykopen eftersom det har antioxidativa egenskaper. Det finns två sorters supertomater dels moderna med förädlade egenskaper, dels gammeldags kulturarvssorter utan bortförädlade egenskaper. Forskning pågår om supertomater. Den vetgiriga kan läsa på Heritage Food Crops Research Trust. Där finns mycket intressanta listor på tomater och dess Tetra cis-lykopen halt.


Tomater med Tetra cis-lykopen behöver inte värmas upp för att kroppen ska tillgodogöra sig nyttigheterna till skillnad från trans-lykopen som behöver värmas upp.


Fröer kan man hitta hos Truedssons Tomatklubben.se, Meraki Seeds, Vertiloom.com mm.


Det är lärorikt och roligt att följa Trädgårdstrollet på sociala medier.

Vid pennan Jill Åkerblom

som upptäckte att min favorittomat Hurma har bra Tetra-cis-lycopene halt.

 

2022-03-05-06

Fruktbeskärning på Bergendal

Kurs med skarpa verktyg!

Jag var med på Gillets trädbeskärarkurs i helgen, fick lära mig mycket nytt om hur olika man kan beskära träd utan att det blir fel. Det gällde att ställa sig frågan: Varför gör vi så här? Vad vill vi uppnå? 


Vi var 14 personer som lyckades beskära 10 äppelträd i Bergendals fruktträdgård. Mycket roliga och givande diskussioner om hur vi skulle beskära. Vi använde framförallt sekatör och japansk såg där vi nådde och stångsekatör och grensåg för att nå högt. Det funkade bättre sen vi lärt oss att hantera verktygen gemensamt för bättre kraft och precision. (Blåmärken på både mage och lår efter att försökt göra mothåll till stångsekatören.)


Det var både en kul helg med trevliga deltagare och lärorik med en kunnig och engagerad föreläsare/instruktör. Nytt för mig var hur man gör en "rotationsbeskärning", nödvändigt att kunna när man beskär gamla träd.


Tack Gillet för att ni ordnar så trevliga och givande kurser!

 

Vid pennan, Ann Wallen


2022-02-15

Årsmötet 2022

Sollentuna Trädgårdsgille höll sitt årsmöte den 15 februari 2022. För andra året i rad blev det ett annorlunda möte på grund av pandemin, denna gång via Zoom. Nästan 30 medlemmar hade anslutit sig och kunde ta del av väl förberedda och genomförda digitala årsmötesförhandlingar, med Riitta Almgren som ordförande och Therese Larsson som sekreterare. 


2021 hade Gillet 452 huvudmedlemmar och 90 familjemedlemmar, vilket är i stort sett detsamma som under 2020. Liksom tidigare år är det bara att konstatera att vår förening är välskött och väl fungerande. En eloge till styrelsen som lägger ner ett omfattande arbete med en väl fungerande ansvarsfördelning och ett tack till alla resurspersoner som stöttat styrelsearbetet. Ett särskilt tack riktas för de extra insatser som styrelsen gjort på grund av Coronapandemin.


Såväl föredrag som trädgårdsvandringar har kunnat genomföras efter anpassning till gällande restriktioner. Av sju föredrag har flera getts digitalt, de tolv trädgårdsvandringarna har fordrat föranmälan och genomförts i mindre grupper, ofta med två visningar i samma trädgård. Ett stort tack till de medlemmar som öppnat sina trädgårdar trots extra besvär.  Under 2021 ordnades också växtkalas vår och höst, kurs att tillverka växtstöd, kurs i slåtter med lie samt julpyssel vid två tillfällen hos Linda Schilén. Medan vi väntade på att årsmötet skulle börja kunde vi traditionsenligt se bilder från aktiviteterna i Janneckes fina bildspel.


Föreningens ekonomi är god, resultat och balansräkning fastställdes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2021. Årsmötet fastställde budgeten för 2022 och beslöt att årsavgiften för 2022 ska vara 375 kr för huvudmedlem och 20 kr för familjemedlem.


Under 2022 kommer styrelsen att bestå av ordförande Riitta Almgren – omval på två år, Gizella Vizler Lindberg - vice ordförande, ledamöterna Maria Gille, Jill Åkerblom, Carina Blixt - omval på två år och Therese Larsson - omval på två år. Som nya ersättare på ett år valdes Maria Ågren och Elisabet Bernhardtz. De nya ledamöterna presenterades och Riitta tackade ersättarna Agnes Zetterqvist och Katarina Wicksell för deras insatser under 2021.


Som revisorer för 2022 omvaldes Maria Herzberg som ordinarie och sammankallande, Eva Holmgaard som ordinarie och Berit Bergquist som ersättare. Som valberedning för 2022 valdes Maria Sundström och Lena Boström som nya ledamöter, Lars-Åke Östman valdes om. Ordförande tackade för ett engagerat arbete och riktade särskilda tack till vår webbansvarig Jannecke Schulman, till Lotta Erdelyi och Agneta Östlund för ett mångårigt arbete i valberedningen och till våra revisorer som ställer upp i ytterligare ett år.  

Efter årsmötet kunde vi njuta av Anette Nilssons föredrag ”Potager på svenska” som även detta genomfördes via Zoom. Se nedan.

Vid pennan Anita Kollerbaur


2022-02-15

Potager på svenska

 

Sollentuna Trädgårdsgille hade nöjet att lyssna på Anette Nilssons trädgårdsresa på ett zoomföredrag. Anette är en känd trädgårdsprofil och syns flitigt i sociala medier med ständigt aktuella, inspirerande inlägg, en förebild för många.


Trädgården i Boäng är 6000kvm med köksträdgården i fokus, ca 400kvm. Anette har förvandlat en stening leråker till enastående potager, blommor och grönsaker i harmoni, noga färgkoordinerat. Hemligheten till framgången är hårt arbete och komposterad hästgödsel i stora lass.


Anette berättade om sitt trädgårdsår, hennes tankar om trädgårdsdesign och målbild, moodboard, färgsättning, planering och själva trädgårdsjobbet från sådd till skörd. Odlingen sker i sex kvarter med sexårig växtföljd. Det finns skyddande häckar av buxbom och idegran runtom kvarteren.


Hur gör man på riktigt? Anette använder pluggbrätten och såjord som hon lättar upp med sand. Hon förodlar nästan alla växter, t o m potatis i krukor. Belysning och rätt värme, inomhus, sedan kyligare utrymme och till sist avhärdning i maj är en förutsättning för framgång. När ska man så? Anette har eget odlingsschema i Googlekalender och hon får sms när det är dags att så en viss växt. Vid uteplantering byggs upp mönster i vackra former. Anette använder planteringsspade med dolkgrepp vilket är skonsamt för handleden. Det är enorma mängder som planeras i Boäng!


Anette hade en genomgång av blommor som passar bra ihop med grönsaker såsom olika kålsorter, sallader och lök. Grönsaker har ofta vackra färger i sig och förstärks ihop med blommor. Det konstnärliga och vackra är viktigt när man jobbar med potager. Högre blommor där det behövs eller lägre där det är passar bäst. Hon nämnde petunia, t ex Tidal Wave som blommar villigt hela sommaren och bildar revor. Småblommande tagetes är en bra kantväxt medan zinnia, lejongap, riddarsporre och amarant (t ex Hot Biscuits) passar in som uppstickare i mitten av plantering.


En del blommor är vävarväxter som tar sig in i luckor mellan grönsaker, t ex rosenskära, tobak och jätteverbena. Några blommor passar i som primadonnor, t ex sommarrudbeckia med palmkål, stora zinneor, luktärter, blomma för dagen, dubbla vallmon och förgrenade solrosor.


Anette pratade om de olika kvarteren i köksträdgården. Kålkvarter, salladskvarter, lökkvarter, bönkvarter, potatiskvarter, ärtkvarter… Det hela var livsbejakande, en rikedom och variation. Anette odlar huvudsakligen grönsaker som smakar gott, är vackra och som inte finns att köpa i handeln.

I boken Den blomstrande köksträdgården av Anette Nilsson kan du läsa vidare om Anettes trädgårdsfilosofi, om olika frösorter och mycket mer.

 

Vid pennan Rita Almgren

 

2022-01-18

Dahlior och andra knölar Elisabeth Svalin Gunnarsson 

 

Vi fick en fantastisk kavalkad av vackra bilder och många intressanta och nyttiga kunskaper när vi lyssnade till Elisabeth Svalin Gunnarssons föredrag bom dahlior och många andra lök- och knölväxter. 

 

Elisabeth inledde med dahliornas ursprung i Mexico och Centralamerika och hur de sedan togs till Europa i slutet av 1700-talet. De ursprungliga arterna har enkla blommor men eftersom dahliorna korsar sig lätt med varandra så finns numera många olika blomformer och ca 30 000 sorter.  


Intresset för dahliorna har pendlat mellan omåttligt populära och att vara en tråkig eller rent av vulgär växt. Just nu är intresset mycket stort igen så hittar du en sort du gillar, köp den direkt! De tar slut fort. Låt dem sedan ligga lite svalt hos dig tills det är dags för plantering.  

 

Vi fick några praktiska tips: 

  • Titta efter groddknoppar vid köptillfället, de blir till blommor och blad. Knölarna är bara näringsreserver. 
  • Plantera i vanlig blomjord, inte för starkt gödslad. Ge bara lite vatten i början.  
  • Toppa gärna skotten på 15 cm för tätare växt och fler blommor.  
  • Plantera senare om i större krukor eller ut i rabatter gödslade med hästgödsel. Plantorna vill stå fritt och soligt.  
  • Göd regelbundet, tex med svag näringslösning 
  • Gräv upp dem med grep vid riktig frost.  
  • Skaka av jorden, låt torka lite, stoppa i papperspåse och lagra mörkt och torrt, ca 7-10 oC.  

 

De underbara bilderna gjorde att man ville ha alla!