Reportage 2018

201801-24

John Taylors bästa tips

Rekordmånga förväntansfulla trädgårdsentusiaster (181) samlades denna regniga januarikväll för att lyssna på John Taylor, en känd trädgårdsprofil bl a från olika TV-program.

Kvällen började med antiklimax, John fick inte igång sin dator med bilderna. Något var fel med adapterna. Så föreläsningen började utan bilder, inga blommor, buskar, inga vackra trädgårdar. Men det visade sig rätt omgående att John hade en fantastisk förmåga att skapa delaktighet och locka till skratt. Det blev inte ett föredrag i vanlig bemärkelse utan en föreställning och dialog, frågor och svar. Vilken stämning, en ren lycka!

John berättade om sin egen trädgårdsresa, från England till Skåne. Den engelska trädgårdskulturen finns djupt i honom. Johns budskap var att skapa struktur, avgränsningar såsom buskar, häckar,

(t ex idegran som kan klippas till fin form) murar, plank, olika rum, siktlinjer. Välklippt, välansat ihop med blommor i överflöd ger en intensiv upplevelse, förslagsvis egenodlade blommor i färgprakt. Mjuka upp det strama genom att strössla frö av ett-och två-åriga blommor som vallmo och digitalis i häckkanten. Låt clematis eller luktärter växa upp i en klängros. Klä husets väggar i växter. Som underplantering rekommenderade John särskilt gyllenlack. Den vill ha torrt och soligt.

Planera för lökväxter genom att strö ut färgad sten på våren så att du hittar tillbaka på hösten.

Efter rasten kom datorn igång! Johns ideer om struktur och ”fluff” i överflöd illustrerades av vackra bilder från olika kända trädgårdar från England och Frankrike, länder som har lång trädgårdstradition., men även från Sverige.

John tog död på några myter. Bin gillar inte bara vissa växter utan alla blommor. Växtzoner är bara en rekommendation. Testa själv och se vad som fungerar, egna observationer är viktiga.

 

John hade ett skönt förhållningssätt till odlande, både avslappnat och ambitiöst med mycket värme, glädje och humor. Han gillar att ha projekt, samla idéer, skapa, utveckla och förverkliga sina drömmar, ett sätt att leva.

Vi åhörarna var glada och omtumlade efter en härlig dos av våren och sommaren.

Vid pennan Rita Almgren

Faktaruta: Efter att i 20 år varit verksam som trädgårdsmästare i slottsträdgården i Malmö har John fått nya uppdrag dels som slottsträdgårdsmästare och konstnärlig ledare med ansvar för trädgårdens utveckling i ”Art and Crafts stil” på Tjolöholms Slott och dels som kreativ utvecklare på Hvilan utbildning. Där arbetar han med ett projekt som heter ”Viktoria Trädgården”. I övrigt arbetar John flitigt över hela landet som konsult och trädgårdsinspiratör. Han är dessutom känd från SVT-programmet Trädgårdstider.

 

 

2018-01-24

Välkommen nya medlemmar

Sollentuna Trädgårdsgille ordnade ett välkomstmöte för nya medlemmar. 16 personer kom till träffen.

Ordförande Maria Gille inledde med att informera att Sollentuna Trädgårdsgille är en lokalavdelning i Riksförbundet Svensk Trädgård (RST). Maria berättade om våra aktiviteter, föreläsningar, trädgårdsvandringar, köksträdgårdsgrupper mm och berörde en del av de förmåner vi har som medlemmar, bland annat gratis trädgårdsrådgivning från RST.

 

Sedan fick alla presentera sig, sina trädgårdar och specialintressen. Det var allt från rosengårdar, små radhustomter, skogstomter till köksträdgårdar och kolonilotter. Att få se ett frö växa till en frodig planta är mångas dröm. Tiden räckte knappt till, så mycket trädgårdsprat, inspirerande och roligt! Fika och fina smörgåsar förgyllde vår träff.

 

Efter en stund med småprat, utbyte av erfarenheter och tips delades välkomstpresenterna ut och mötet avslutades. De flesta gick över till Amorinasalen för att lyssna på föredraget med John Taylor.

Vid pennan Rita Almgren

 

 

2018-01-16

Frökalas hos Agneta Östlund, Borevägen 9

 

Nya och gamla medlemmar hade trotsat vädrets makter, stormstyrkor och snöfall, denna tisdagskväll 16 januari.

 

Vi var drygt 20 fröintresserade som träffades för att planera vårens höjdpunkt, att äntligen sätta igång och så frön! Det stora bordet blev snart fylld av välmärkta fröpåsar, både blommor och grönsaker. Vilken fröjd, vilket surr, dagens eldorado! Vi gick igång på dessa läckerheter, båda kända och mera ovanliga sorter. Utbudet var synnerligen varierat. T.o.m. gröna plantor gick att få. Ett intensivt väljande och vrakande tog vid. Vad behöver jag? Jag vill ha allt!

 

När vi kände oss klara ringde Agneta i ”vällingklockan” och samtalen kunde fortsätta kring det rikliga kaffebordet. Denna kväll fick vi inte plats i köket som brukligt utan fröbordet och bokbordet fick snabbt byta skepnad. Stort tack från oss alla som var där.

Ritta Almgren