Reportage  2015

2015-12-15

Julpyssel

Brunnsvikens Trädgård, http://www.brunnsvikenstradgard.se

 

Vi avslutade trädgårdsåret med ett traditionsenligt julgruppsskapande hos Brunnsvikens Trädgård.

 

21 medlemmar var på plats. Efter glögg och introduktion av personalen med lite tips och råd ”släpptes vi lösa” för att välja växter till våra julgrupper. I växthuset fanns ett överdåd av julblommor! Amaryllisar och hyacinter i olika färger, azaleor, julrosor, julstjärnor, stort och smått. Det doftade så gott och juligt. 


Allt var välordnat med arbetsbord, jord, handskar, glitter, trollhassel, mossa, ståltråd. Knappt vi hann med fika och smörgås. Visst blir man glad i en vacker miljö som inspirerar! 


2015-11-17

Liten plats – stora drömmar. Planering av en liten trädgård

Med Linda Marend

Bara för att man har en liten trädgård är det ju inget som hindrar att man har stora drömmar. Ett 75-tal medlemmar mötte upp på tisdagskvällen den 17 november för att lyssna på Linda Marend, författare till boken Trädgård med tolv rum och kök.


När Linda 2008 flyttade till sitt nuvarande hus – ett gavelradhus med tillhörande trädgård på cirka 240 kvm, som blev hennes fjärde – så valde hon att göra om ALLT. Med hjälp av grävskopa skalades allting i den befintliga trädgården bort, utom ett par stora, uppvuxna tujor som hon tyckte gick bra ihop med huset. Därefter var det fritt fram att önska, drömma och planera.


En japansk trädgård, en perenngång, en solhörna, en magnolialund, en solhörna, en damm, en lounge att mysa på varma sommarkvällar, en örtagård, ett kök! En rosengård, ett berg, en blomsteräng, en liten entré där det även finns förvaring för trädgårdsredskap, cyklar och annat samt en solig patio med hängmattor. När planeringsfesten var över hade den lilla trädgården fått hela 12 rum och kök, alla med sin speciella prägel.


En bärande tanke var att allt skulle harmoniera. Varje rum har därför fått sin egen färgskala, och det gör inte så mycket om vissa växter är tidiga eller sena ett år – allt passar ändå ihop. Ett annat tema var att det skulle vara lättskött, och med droppslangar som styrs av timers så sköter trädgården sig i stor utsträckning själv. Ett par ordentliga ogräsrensningar på våren bara, sedan kommer marktäckarna upp och täcker hela härligheten så att Linda kan koncentrera sig på att njuta. Och att hon är bortrest stora delar av juli blir inte heller något problem. Linda har också tänkt på siktlinjerna i trädgården och försökt skapa utblickar efter bästa förmåga. Rummen har delats av med avenbokhäckar, som går att klippa riktigt höga och smala.


Det japanska rummet i norr präglas av vackra lönnar i olika färger, bambu, gräs, sten och vatten. Färgskalan går i vitt, grönt och lime. Rummet har dessutom skärmats av med enkla bambugardiner för den rätta känslan.


Bredvid det ligger den smala, men vackra perenngången med gräs, klematis och andra växter som följer årstiderna i färgerna vitt, ljusgult och lila. Därefter den skogsliknande magnolialunden efter ett impulsköp, då Linda till sin egen förvåning kom hem med hela fem magnolior. Dessa har Linda kompletterat med marktäckare och små barrväxter i färgskalan vitt och grönt.


Kvällsljuset fick avgöra var solhörnan skulle vara. Där solen dröjer sig kvar på kvällen har Linda placerat ut en matgrupp, och här är färgerna lite mer vågade och går i gult och orange.


En damm måste man ju också ha i en trädgård! En njurformad damm med näckrosor blev det, inte så stor, men vacker och omgiven av azalea, rosor och klematis i färgerna vitt, gult, mörklila och rött.


Närmast huset fanns en ganska trist altan med räcken som skärmade av från trädgården och skapade en onödig barriär mellan hus och trädgård. Efter att ha tagit bort dessa skapade Linda – som är arkitekt och tänker mycket i rum och ännu mer i ”rum i rummet” – en mysig känsla genom att sätta upp ett enkelt tält i vitt, som hon inredde i orientalisk stil med många ljuslyktor och låga soffor. Här går färgerna i lila, rosa, guld, svart och vitt.


Fortsätter man sedan runt till husets kortsida finns en liten örtagård, och intill den ”köket”, en grillplats med cirka tre meter odlingslådor för enklare köksväxter.


Linda ville försöka skapa en trädgård som harmonierade med det ganska strama 60-talshuset. Ingen romantik skulle det vara här! Fast rosor måste man ju ändå ha i en trädgård… så blev ”Nya rosengård” till, där olika rosor klättrar på ställningar, omgivna av klematis, akleja, nävor och kirgislök. Här finns också en bänk där man kan njuta av skönheten i färgerna rosa, vitt, lila och inslag av blått.


Därefter följer en bergknalle, som går under namnet Berget. Linda har försökt odla taklök här, men tyvärr gräver hennes hund upp dem i samma takt som hon planterar. Till sin egen förvåning kom hon hem med rodondendron efter ytterligare ett besök på plantskolan – hur gick det till egentligen? Hon som hatar rhodondendron? Den visade sig trivas utmärkt vid berget. Azalea, ljung och bergenia i rosa och lila kompletterar fint.


Någonstans måste man ju också förvara sina redskap, och det blev vid ”lilla entrén” på husets sydsida, där hon också hittade plats för husets cyklar. Höstanemon, japansk körsbär, hortensia, fläder och annat trivs bra här, liksom hennes dotter som upptäckte att här kunde man sola i hela fyra timmar. En given plats för solstolarna, alltså!


Slutligen på husets framsida – pation. En vacker, solig matplats med hängmattor, omgiven av klematis, blåregn, riddarsporrar och kaprifol i rosa och blått.


Så visst finns det möjligheter att skapa sina drömmars trädgård – om man som Linda, orkar, vill och vågar!


2015-10-15

Vårblommande lökar, Jenny Wik Norling     

Mitt i oktober samlades vi i Amorinasalen för att få råd och tips från Jenny Wik Norling. Hon berättade att vi kunde ha blommande lökar eller knölar i våra trädgårdar från tidig vårvinter till sen höst.


Jenny utgick från sina egna bilder när hon presenterade lök-året med start i mars. Då blommar Bergscyklamen, som också har vackert mönstrade blad, tätt följd av Snödroppar och Våririsar. Scilla Bifolia är en Blåstjärna som kommer tidigare än vår vanliga Scilla Siberica. Denna nya lök finns både som blå, rosa och vit blomma.


Jenny tyckte att vi skulle ha olika sorters krokusar i våra trädgårdar för att kunna njuta av lång blomning. Nu har även Vårstjärnan börjat titta upp ur jorden liksom påsk-liljorna som blommar till Påsk. Vill man ha någon udda lök så finns varianter på Klockliljan som är en släkting till Kejsarkronan. Den Halmgula Raddeana, 60 cm hög, vurmade Jenny för.


På bildspelet visas sedan en massa olika sorters tulpaner.  Vi fick veta att tulpanlökarna vill ha torrt när de vilar och att de behöver näring när de fortfarande har gröna blad. Löken som har blommat blommar inte om men det bildas sidolökar. Hur stora dessa nya lökar måste vara för att blomma är olika. Bl.a. botaniska tulpaner blommar på små sidolökar.


Ville vi försöka oss på Hundtandslilja så var Pagoda den vanliga och lättodlade sorten. Jenny varnade för att det finns flera sorter som det är svårt att lyckas med.


För att riktigt lyckas med Kejsarkronor så kom rådet att ge mycket näring och låta lökarna få mer än 25 grader i flera veckor under sommaren. För att kunna ge lökarna så mycket värme så är ett tips att plantera de stora lökarna invid en mur som lagrar solvärme. Lökarna ska dessutom stå 30-40 cm djupt. Däremot vill Kungsängsliljan, som också tillhör Fritillariasläktet, stå fuktigt. Rådet var att inte placera dem i en upphöjd rabatt.


Innan det var dags för kafferast berättade kvällens föreläsare om att det finns bredbladiga Pärlhyacinter som dessutom har två olika färger på samma stängel.


Efter sedvanligt kaffe med gott bröd från Vetekatten blev det lotteridragning. Jenny hade varit generös och bidragit med inte mindre än 7 olika sorters lökpåsar till lotteriet.


Efter pausen blev det Narcissernas tur. Tre saker är viktiga för att få dem att blomma.

1 Bladen måste få vissna ner.

2 Vid en torr och varm vår så måste de få vatten. Ligger lökarna ytligt så torkar blomanlagen in om vattnet uteblir.

3 Löken står inte djupt nog.

Så har vi gamla ” hobbar ” som inte blommar så skulle vi gräva upp och dra isär lökarna. Plantera dem sedan djupare och med 1 decimeters mellanrum. Löken måste ha jordkontakt vid planteringen annars kan vatten bli stående under löken vilket medför att den ruttnar.


Många namnsorter passerade på vita duken innan Jennys råd om att odla i kruka kom. Lökarna i krukan behöver ha det kallare än 8 grader i 8 veckor för att blomma. Krukan måste stå under tak då det inte får regna ner i den. Däremot ska det vattnas när man sätter lökarna i jorden. Därefter kallperioden och på våren när det börjar komma upp lite grönt så vattnar man nästa gång.


Nu är det sommar på bilderna och Jenny säger att hon tycker att Spansk klockhyacint är snyggare än den engelska, som endast har sina små klockor på en sida av blomstängeln.


För att slippa problem med rådjur använder sig Jenny av en blandning av blodmjöl och urin (ammoniak). I denna sörja doppas sedan oasis som sedan får sitta på pinnar ute bland främst tulpanerna. Allium lämnas ju annars i fred av både sorkar och rådjur.

Allium Ostara är en ny lök som Jenny själv är spänd på att se hur den blir till våren. Det är en boll-lök, endast 40 cm hög, som har snygga breda blad när den blommar.


För att inte glömma bort höst-blomningen så påstod Jenny att Tidlösa (Nakna jungfrun) är lättare att odla än Höstkrokus. (Saffrans-krokus)


Efter avslutat föredrag var vi många som letade efter nya intressanta lökar bland påsarna som Jenny hade med sig. Nu går alla dessa föredragslyssnare i spänning och väntan för att få se hur lökblommorna ska ta sig ut i den egna rabatten när våren 2016 kommer.


2015-09-15

Sollentuna trädgårdsgilles äppelföreställning/-bestämning i Stinsen

Pomologen Bengt Persson hade med sig massor av äpplen och vi dukade upp 66 olika sorter på den centrala platsen vid scenen, på Stinsen.


Bengt Persson och pomolog Viveka Sproge hjälpte sedan dryga 30 äppelträdsägare att få veta vilken sort de hade och vad den bäst användes till. Agneta Östlunds huvuduppgift var att svara på frågor om beskärning, sjukdomar, skadeinsekter mm. 


Våra experter var väldigt kunniga och gjorde ett fantastiskt jobb!


Även vi som stod vid utställningen fick massor av frågor från de som inte hade äpplen med sig, allt från passar mitt äpple till mos, hur lagrar jag det bäst, kan jag musta alla sorts äpplen….  Intresset var stort att besöka vår utställning, få råd eller bara en trevlig pratstund. Våra bjudäpplen var populära. 

Vi fick också möjlighet att informera om föreningen och delade ut info om musterier i närheten.

 

2015-08-31

Växtskänk hos Jannecke

En ovanligt fin kväll i slutet av augusti dukade vi upp våra plantor på borden och marken i Janneckes överdådigt vackra trädgård. En del hade många, andra hade färre eller inga plantor men det har ingen betydelse eftersom man gärna ger bort sina favoriter till den som ännu inte har dem. Alla undersökte noga utbudet, ivrigt påhejade av varandra att prova.


Som tur var hann vi precis in under tak när himlen mörknade och öppnade sig till ett häftigt ösregn. Så fortsatte vi pratet i Janneckes inglasade uterum medan vi mumsade på kaffe, te och goda kakor.


2015-09-09

Inspirerande och lärorikt om redskap


Höstens föreläsningar inleddes med trädgårdsmästare Åsa Thulin som gav en faktaspäckad genomgång av trädgårdens ”redskap” – allt från kläder och trädgårdsredskap till fiffiga hjälpmedel. Det handlade om redskap för design, anläggning och skötsel under trädgårdens olika säsonger. Hon demonstrerade också sina favoritverktyg och i pausen kunde vi köpa redskapen.


Det blev en intensiv, lärorik och inspirerande kväll som knappast låter sig sammanfattas i en kort text.  Här några av Åsas alla goda råd:


* Köp bra skor och ha gärna byxor med stretch. Viscose släpper igenom mindre sol än bomull.  Glöm inte huvudbonaden.

* Använd billiga gummerade handskar när du jobbar i jorden. Ha många par och byt när de blir våta. Handskar med skinn används vid beskärning.

* Använd knäskydd – gärna sådana med karborreband så man lätt kan ta av dem.

* Tänk också på skyddsutrusning – t ex glasögon, hörselskydd, munskydd. Mygga är effektivt mot mygg och fästingar.

* Köp en bra sekatör och sköt den väl – då kan du ha den i många år. Hårdkromat stål är att föredra. Välj en bra sax för att klippa i dina perenner. En japansåg bör du också ha – och om du ska beskära i träd kan du behöva stångsåg/-sekatör. 

* Köp alltid kvalitetsredskap – gärna sådana som du kan vässa.

* Fiskars roskratta är suverän för olika krattningsjobb – man kommer lätt åt mellan växterna.

* Håll dina verktyg rena – Blade cleaner funkar bra. Blanda sand och diskmedel för att rengöra spadbladen. En såg kan rengöras genom att såga i torr ved.

* De olika Svearedskapen är perfekta för olika uppgifter – framförallt ogräsrensning. Undvik gifter vid ogräsbekämpning – en gasolbrännare är mycket bättre.

* Glöm inte att vattna – gärna efter ett lätt regn. Och kratta jorden för att bryta kapilärkraften.

* Tänk på miljö och använd miljövänligt drivmedel. Numera finns också bra batteridrivna verktyg.


2015-08-08

Trädgårdsbesök i Storängen

15 medlemmar träffades i Eva och Olle Björkströms fantastiska trädgård på 2500 kvm i Storängen. Trädgården är i nationalromantisk stil. Det var en solig eftermiddag! Eva guidade oss runt i den vackra trädgården. Huset hade ritats av Ragnar Östberg 1918 och är K-märkt.


Eva och hennes man flyttade in i huset på 70-talet och trädgården har förändrats i hög grad under tiden och den fortsätter att utvecklas. Trädgården är indelad i olika rum och paret har lagt olika stenpartier/golv. Många träd har tagits ned under årens lopp, men många träd finns kvar på tomten och bildar tillsammans med olika häckar och stenmurar, väggar och tak i trädgården. De har en sluttande trädgård och har byggt terasser för att få den mer användbar. Överallt i trädgården finns det många olika sittgrupper, några i skuggan, andra i solen. Vissa under bar himmel, andra med tak över.


Vi började vandringen på framsidan av huset där Eva har sin köksträdgård där hon blandar grönsaker och ettåriga växter. Hon och maken har namn på rummen i trädgården och många av växterna gick i vitt, blått och rött. På olika platser i trädgården hade Eva placerat konst av olika slag och det fanns mängder av spännande detaljer på spaljéer etc som vi blev inspirerade av. Hon har valt att plantera tätt i sina rabatter och slipper därmed att rensa så ofta. Vi blev mycket inspirerade av alla detaljer och den trevliga visningen!


Kerstin Alksten


2015-06-23

Trädgårdsbesök i Norra Ängby, Bromma


Vi som besökte Torgil Leifsson och Niklas Sävemarks egnahemsträdgård fick en härlig kväll trots att det regnade en del. Torgil visade oss runt i trädgården och berättade att de har inspirerats mycket under sina många besök i engelska trädgårdar. Inspiration som de kombinerat med den för svenska egnahemsträdgårdar typiska karaktären med bland annat fina gamla äppelträd. En skön förening.


Den begränsade tomtytan var väl utnyttjad med många rabatter där växter ibland tillåts smita ut lite i gångarna. Här fanns också lusthus och ett nytt växthus byggt över en källarnedgång. Fullt av snygga detaljer och lösningar fanns att upptäcka och i en sluttning ledde en vattentrappa upp till en pergola med utekök. Där under taket av en stor ek avslutade vi  besöket med att mysig fikastund innan vi fulla av trädgårdsglädje och inspiration åkte hem. 


2015-06-27-28

Utflykt till Enskär


Efter en guppig båtfärd från Furusund anlände den sista gruppen om tolv glada trädgårdsvänner till Enskär. När kapten skickligt manövrerat in båten trots stark pålandsvind steg vi iland och möttes av Torsten Wallin och den grupp som nu skulle återvända till fastlandet. 


Vi lotsades upp på berget där vi underligt nog satt i värme och lä men ändå hade en fantastisk utsikt över fjärden och öarna medan vi åt vår medhavda matsäck.


Därefter började vandringen, först över en fjällnatur där ljungen och enarna växte lågt mellan klipporna. Torsten hade klippt och röjt stigar så det var lätt att ta sig fram. Vi kom sedan in i en ängsmiljö med gläntor omgärdade av vild berberis, olvon och andra buskar. Sittplatser fanns överallt och oftast med en trygg rygg av växtlighet eller stenar.

Kärret var fuktigt och kyligt och där växte stora rododendron i kanten av starr och stora ormbunkar. På våren fanns där mängder av sippor men nu såg vi perenner som kallor, daggkåpa, nävor mm. Både en rododendron och en magnolia hade blivit attackerade av älgar men det såg ändå ut som om de skulle klara sig. Vi lärde oss att om stammen känns kall finns det liv i den.


Så kom vi ut på den soliga sidan där den vackra timjangången beundrades mycket. Inte helt underhållsfri förstås men Torsten uppskattade det meditativa arbetet med gräsnoppning.


I Mästarrabatten framför huset blandades rosen Stanwell Perpetual och olika gräs med klippta buxbomsklot. Rosen är vindtålig, buxbomen täcks med säckväv från vår till höst för att inte få frostskador. Det märktes tydligt att en buskpion som stod lite utsatt var kraftigt vindskadad jämfört med sin kamrat som stod bara lite längre in.


Så avslutade vi i köksträdgården där det odlades både potatis, mangold, vitlök och smultron. En förutsättning för detta och hela anläggningen är att det finns sötvatten i hällkaren (urgröpningar) på berget.


Som ett litet minne överlämnade Lotta en björnrot, en läkeväxt vars yviga bladverk också kan användas som dillsmakande krydda.


Så kom båten och hämtade oss och vi skiljdes glada efter att ha fått vara i en så vacker och rogivande miljö nästan en hel dag.



2015-06-06

Ängsäter Perenner 6 juni 


Återigen tog många medlemmar tillfället i akt att komma till Ängsäters perenner för att köpa nya fina växter. Man kommer dit med eller utan en lista på vad som ska inhandlas men en sak är säkert, man åker därifrån med mycket mer än vad man tänkt sig. När man kl 10 spänt lyssnar på instruktionerna från ägarna känns det som man står redo för ett löparlopp. Pang! Och alla ger sig av ut bland de långa längorna som är välfyllda med ett stort välsorterat sortiment av perenna växter. Man plockar växter, håller reda på färgkoder som markerar priset, noterar och skriver av de latinska namnen. Det är verkligen en fröjd att botanisera runt och man åker därifrån nöjd och glad. I bilen på vägen hem börjar man fundera på var man ska plantera sina nyförvärv men det är ju det minsta bekymret för det brukar lösa sig. 


2015-06-01

Växtbyte/växtskänkhos Lena Boström


Ännu en gång var Gillet bjuden på växtknytkalas hos Lena Boström i hennes trädgårdsoas. Nästan 40 medlemmar minglade runt för att dela med sig sina plantor och sticklingar, och ta med sig något nytt och intressant!


Nya kontakter knöts och många gick hem med flera växter än planerat. Utbudet av växter var så stort! Det var en fröjd att botanisera bland både traditionella och lite ovanliga växter. Några av oss hann med en blixtvisning av Lenas odlingar, bl a kålrabbi som hade kommit hur långt som helst. Bra jobbat denna kalla vår när fröna har svårt att gro i friland. Efteråt var det kaffekalas under äppelträden i en skön kvällssol, njutningsfullt, gott, mums…. // RA


2015-05-20

Föredrag av Torsten Wallin, landskapsarkitekt


En trädgård mitt i naturen, i det yttre havsbandet, så beskriver Torsten Wallin sin fantastiska trädgård på Enskär, söder om Rödlöga i Stockholms ytterskärgård, en ö utan elektricitet och bekvämligheter. Han visar bilder från sin skärgårdsö och berättar om hur han har använt befintliga träd och vilda växter som tål hård vind och extrema förhållanden i den karga miljön. Ett tufft arbete har varit att bygga gångar och landskap av stora stenar, flytta på dom med handkraft, vända och vrida. Resultatet är enastående och tilltalande, allt ser så naturligt ut.   


Några vilda blommor som växer på ön är fingerborgsblomma, daggkåpa, gul-och vit fetknopp, backtimjam, kärleksört, bergsnejlika, styvmorsviol, mandelblommor, kattfot, malört och strandråg. 


Han visar också bilder på ditflyttade växter, olika perenner, lökar och prydnadsgräs, de som tål skärgårdens tuffa förutsättningar. Några växter som trivs i denna miljö är narcisser, purpurtimjam, silvernarv, tovsippa, spindelvävslök, stepplök, dvärgliguster, klätterhortensia, buskpion, akleja, vårsköna, stenkyndel, nävor, vinteribiris, makedonisk vädd och även parkrodorendon. 


Torsten har formklippt klibbalar till en portal och visar hur man beskär vildväxande ljung för att få rikligare blomning. Som bevattning till trädgården använder han vatten från en naturbassäng. Jord och jordförbättring får han från naturkompost eller från tången som innehåller mycket växtnäring. 


75 personer lyssnade på Torstens föredrag som var mycket inspirerande! Senare under sommaren, söndagen den 28 juni, arrangerar föreningen resa till Enskär så vi får möjlighet att uppleva skärgårdsön på riktigt.   //RA


2015-04-19

Pilflätning på Lilla Sörgården


Vid 10-tiden en blåsig och i vinden kall söndagsmorgon bänkade sig 10 trädgårdsentusiaster i Lilla Sörgårdens matsal, där vi trakterades med färska bullar och kaffe, härligt i den kyliga morgonen.


Marianne passade på att berätta om olika pilflätningstekniker och om hur dagen skulle se ut. Vi skulle göra en varsin klätterkon av energiskogspil.


Vi flyttade sedan ut i trädgården påbyltade med jacka och mössa och satte igång. Jobbet gjorde oss varma och vi kämpade på med våra slanor med stor inspiration under Mariannes proffsiga handledning. Vinden och kylan glömdes helt bort, ja den försvann. Det roliga var att vi kunde designa våra skapelser som vi ville, stora, små, höga, låga, olika bandbredder på olika nivåer, alla blev personliga.


Snart var det dags för lunch och vi lämnade våra alster för en stunds avkopplande matpaus. Efter lunch sprack himlen upp och solen brände skönt under de sista handtagen med våra förstlingsverk. Vi kände oss alla rätt nöjda!!


Som slutprov gjorde vi små talgbollbehållare för våra småfåglar, ”skatproof” hoppades vi alla.


Efter en mycket kreativ dag vände vi hem med våra alster, taggade att försöka igen med material som vi kan hitta på hemmaplan.

Tack Marianne för en härlig och inspirerande dag!


Måna Wallensteen


2015-04-24-26

Sollentuna Trädgårdsgille på Kistamässan

 

På årets mässa hade vi fått ett större utrymme än förut och centralt placerat. Det var tur för vi hade massor av plantor att sälja av olika slag tack vare medlemmarnas idoga arbete. Mässgänget hade som vanligt skapat en vacker monter med fräscha kryddväxter, rosa pelargoner och vita Saxifraga tillsammans med egna möbler och dekorationer.


Det skapade ett stort intresse och många kom och valde bland stort och smått, vanligt och ovanligt. Vi som stod i montern fick ge odlingsråd och inspiration till inköp samt information om Gillet utan avbrott så tiden gick väldigt fort. Vi värvade minst ett tiotal nya medlemmar. 


2015-04-15

Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson


Vi var många (112 st) som ville lyssna på trädgårdsråd från hortonom Maj-Lis denna onsdags-kväll efter påsk. Hon började med att visa bilder från sitt hem i Uppsala och kom fort till aftonens första tips. ”Gör ordentligt om man ska”, som gällde anläggning av en grusgång. I botten geotextil, därefter sättsand någon decimeter och överst grus.  Dock inte ärtsingel som rullar iväg om inte ytan är plan.


Huvudgångarna i hennes grönsaksland var gjorda efter samma princip. Detta medförde att hon aldrig behövde trampa där hon odlade. Både upphöjda bäddar och svart marktäcknings-duk bidrog med värme till jorden så att plantorna blev stora och kraftiga. Maj-Lis och hennes man återanvände sin marktäckningsduk i 8-10 år. Den lades även ovanpå en limpa med kompost och rester från grönsakslandet. Squash och pumpor odlades direkt i limpan med endast lite jord för plantstart. Dessa växter hjälper till med nedbrytningsprocessen och efter säsongen finns bara hälften av limpan kvar.


Potatisodlaren Maj-Lis rekommenderar potatissorter med extremt kort utvecklingstid och som dessutom har bra lagringsförmåga.  Hon förodlar även potatisen med plast i botten för att bevara fukt. Detta görs 3 veckor före tidpunkt för utsättning. Allt för att hinna skörda innan ev. potatisbladmögel angriper. Amandine är expertens favoritpotatis men Arielle, Cherie, Minerva, Princess, Rapido, Rocket och Solist uppfyller också kriterierna.


Potatisbladmögel beror på sporer som angriper. Om blasten får sitta kvar efter angreppet kommer dessa tjockväggiga sporer ner i jorden och orsakar brunröta på potatisen. Smittan finns sedan kvar i jorden i 3 år. Därför måste man ha en 4-årig växtföljd. Angripen blast måste bort och läggs då rakt ner i en svart sopsäck som bränns upp. Absolut ingen bladmögel eller brunrötepotatis får läggas på komposten eftersom sporerna överlever i tre år. Om man inte är noga med hygienen kan man själv sprida det till sina tomatplantor. Tomater är ju samma släkte som potatisen. Gråmögel kan däremot läggas i komposten. Om gröna fina tomater ramlar av kan det vara det senare som angripit dem.

Vinbärsgallkvalster går på svarta vinbär men ej på röda. Gallkvalster  smittade med viruset gör att buskarna inte längre blir fertila. Här har FOR engagerat sig och gjort undersökningar. De rekommenderar nu motståndskraftiga svartvinbärssorter som då även är bättre resistenta mot mjöldagg. Ben-sorter som t.ex. Ben Gairn, Ben Thorn, Risarp och Titania finns på FOR:s lista. Vår föreläsare sa bestämt ifrån: ” Köp inte sorten Stor Klas. Den är som ett läskpapper att dra till sig gallkvalster”.  I Maj-Lis smala häck av svarta vinbärs-buskar fick bären så mycket sol så de blev jättestora och såg ut som vindruvor. Kanske de fått sitt namn därav. Häcken klipptes till midsommar och en gång på hösten.


Värmematta gör otrolig skillnad vid frösådder men det ska vara en som är tempererad. Lägg gummiduk och fibermatta för att skydda folien på värmemattan.


Maj-Lis avslöjade några av sina älsklingsväxter. Bergkörsbär, Prunus Sargenti som har enkla vackra blommor och vacker höstfärg. Finns som E-planta. Buskpion Paeonia suffruticosa som är vit med vackra blad. Hybridmagnolian ”Merril” var en absolut favorit. Vit fulländad blomma och många blommor. Klematis ”Jackmanii Superba” var ytterligare en. Här talade erfarenheten om att klematis inte ska klänga utmed husväggen. Den får mjöldagg invid en torr vägg. Ut med plantan i rabatten och låt den slingra sig på armeringsjärn, var rådet. En åhörarfråga om vissnesjuka på storblommig klematis besvarades med tips om toppning. Plantan växer för fort så rötterna inte hinner med. Rötterna förgrenar sig bra om den toppas till hälften. Flocknävan Geranium macrorrhizum kallade hon sitt tacksammaste ”ogräs”.  Vår expert har aldrig sett någon sjukdom på denna fina kantblomma med vackert bladverk och fin höstfärg. Sommarhalsört Trachelium caeruleum är en svår men vacker sommarblomma.


Ytterligar tips som gavs var att ha kaktusar och fetbladsväxter ute under sommaren. De mår så bra av det.

Vi blev nog alla inspirerade att besöka Kunskapsparken i Ulltuna som är relativt ny och upplagd på ett pedagogiskt sätt. Dessutom finns ett Arboretum bredvid som ger skugga en varm dag. Lust att åka på Linnedagarna den 23 maj där Maj-Lis säljer överskottet av sina växter fick vi också då hon presenterade för oss annorlunda växter som generöst skänktes bort till publiken i pausen. Ödlekalla där blomman luktar så illa så den ska klippas bort. Kvickkobrakalla som också odlas för bladens skull och Jordmandel var möjligt att få. I pausen fanns även möjlighet att köpa Maj-Lis  växtskyddsböcker till förmånligt pris. De som letade sig ut till Tintomara kunde sedvanligt få köpa gott bröd från Vetekatten med valfri dryck.

Full fart var det på lotteriförsäljningen denna afton. En bidragande orsak var spännande växtvinster från vår givmilda föreläsare. Tre olika sorters Kallor, Kattljus, Rödluva, ”Camille Brozzoni”, bok mm. Men lotterivinsterna som gick först denna kväll blev ändå ett Växtstöd med en Bärfis  i stengods och en Ampel i samma material. Båda skänkta av medlem Birgitta. Stort TACK till de två samt till Shinobu för tomatplantor.


2015-03-15

Het, hetare hetast

En av de allra första vårdagarna avslutades med härlig helkväll i Amorinasalen för ca 90 personer. Här fanns inte bara de ”vanliga” trädgårdintresserade, utan också matglada chilifantaster som kom för att lyssna på Sveriges chileexpert.


Jonas Borssén, ordförande i Svenska Chilepepparföreningen var på plats för att prata om chile. Han sålde också sina böcker och andra chileprodukter. I pausen fick vi smaka på hans potatistortilla med chipoletesås. Och föreningens chiliplantor hade strykande åtgång.


Kvällens höjdpunkt var förstås föredraget om chilepepparen. Under två packade timmar fick vi veta allt om chilen i hela processen – allt från sådd till tillagning och en rejäl genomgång av alla olika sorter som finns.


Det är naturligtvis omöjligt att sammanfatta tvåtimmars vetande från en av landet ledande experter. Så det får bli några nerslag.


Sådd – börja tidigt och så i vanlig såjord. Ljus, fukt och ordentligt med undervärme.


Omplantering – efter 5-6 veckor är det en dags för en första omplantering till en 1-liters kruka. Ytterligare två omplanteringar till successivt större krukor. Tre veckor efter första omplanteringen är det dags att e kväverik gödning.


Fruktsättning - under den perioden ges en kaliumrik gödning. Ta bort de första frukterna.


Under sommaren - Akta plantorna från alltför mycket stark sol, skydda mot vind och håll koll på ohyran.


Skörda ofta så snart de är mogna.


Lagra – torka, frysa, lägga in, göra chilesalt


Tillaga – om man får tro Jonas så kan man ha chile i allt. Fast man kan ju undra hur äppelos och lingonsylt med chile smakar.


Vi var nog många som kom hem med böcker, chiliplantor, frön OCH en massa idéer inför sommarens odling.


Läs mer på www.chilepeppar.com



2015-02-12

Årsmötet - Uppåt för föreningen


Årsmötet den 12 februari var välbesökt, och åhörarna fick veta att ekonomin är god. Det beror mycket på medlemstillströmningen – vi har nu 390 medlemmar (för fem år sedan hade vi ca 250).


Vice ordförande Helena Cedersjö och sekreterare Eva Kongshöj avtackades försitt arbete i styrelsen, och Rita Almgren och Ann-Marie Tornegård invaldes som nya ledamöter.





Styrelse 2015


Fr v Ann-Marie Tornegård (ny), Viktoria Marklund, Carina Blixt, Haidi Sayar, Åsa Lundgren, Lotta Erdelyi, Rita Almgren (ny) och Maria Gille.


Om Rosor och Klematis

Efter årsmötet blev det dags för föredraget med Göte Boberg från Löta Trädgårdscentrum. Göte är tredje generationen rosodlare och en av landets ledande experter inom området.


Här fick vi en historisk exposé av rosor genom tiderna. Vi fick också veta mer om hur man förökar, beskär och sköter rosor. Framförallt fick vi en ordentlig genomgång av alla olika typer av rosor och deras särdrag. Tiden försvann snabbt iväg – och den räckte inte till för Klematis den här gången.


Vi var nog flera som planerade in ett besök på Löta som ligger utanför Eskilstuna.






2015-01-23

Jubelfirande

Vilken kväll det blev när vi firade föreningens 15 år. Det blev en välorganiserad helafton som började med ett uppskattat välkomstmöte för ett 20-tal nya medlemmar. Medan det pågick fanns ett gäng frivilliga medlemmar som omvandlade Tintomarasalen till en inbjudande festlokal.


Vid sjutiden bänkade vi oss för ett mycket uppskattat föredrag om konsten att trädgårdera – Henrik Valentin drog ner många igenkännande skratt och belönades med en lång och varm applåd. Det var ett föredrag som verkligen gav oss alla inspiration inför den kommande trädgårdsäsongen. Dagen till ära var priserna i lotteriet extra fina.


På plats i publiken fanns fem av föreningens sex ordföranden genom tiderna: Henry Adfeldt, Ulla Hasselmark, Agneta Östlund, Lotta Erdelyi och Maria Gille. Ingvald Kullgren var tyvärr bortrest.


Därefter var det dags för det egentliga firande. Ett 90-tal medlemmar samlades i det smyckade Tintomara där en härlig buffé med läckra snittar och andra tilltugg stod uppdukad.


Till det bjöds alkoholfritt bubbel. Orkestern Dictamnus med Georg Erdelyi stod för kvällens underhållning med medryckande klezmermusik.


I lokalen fanns fem ”temabord” Köksträdgård, Kompost & Jordförbättring, Perenner, Frösådd och Utflykter & resor där vi kunde knyta kontakt med andra med samma intressen. Det var pratglada grupper där man utbytte trädgårdserfarenheter.


Vid halvtiotiden kunde vi så vända hemåt – upprymda över en härlig kväll och fantastisk start på det nya trädgårdsåret. Det här är verkligen en förening med växtkraft.