Fira Äpplets dag i Ekebyhovs slottspark

Lördag 23 september kl 11-12 sortbestämningsdemonstration för Gillet, kl 12-16 utställning och sortbestämning för allmänheten

Sveriges Pomologiska Sällskap arrangerar en stor äppelutställning, mer än 100 sorter, i Ekebyhovs slottspark på Ekerö. I samband med denna har allmänheten möjlighet att få sina äpplen sortbestämda av Sällskapets pomologer.


Sollentuna trädgårdsgilles medlemmar erbjuds i samband med detta evenemang en egen visning av hur sortbestämning går till, vilka kännetecken sortbestämmaren tittar efter, vilka verktyg som behövs och vilken litteratur som används till stöd.


Passa också på tillfället denna dag att få dina okända äpplen sortbestämda av någon av pomologerna.


Ekebyhovs slott med anor från 1640-talet är ett av få bevarade träslott/säteri med fin fruktträdgård och underbart parkområde med bokar, i dag ett byggnadsminne. I parken finns ett av Sveriges 15 klonarkiv för äpple, vilka lyder under Nationella genbanken. Slottet har kaffeservering på helgerna och där finns alltid Ekebyhovs egen äppelkaka på menyn.


Varmt välkommen önskar Sveriges Pomologiska Sällskap. Webbplats www.svepom.se


Resväg till Ekebyhovs slottspark, Ekerö:
Med bil från Brommaplan: Kör till Tappström på Ekerö. Fortsätt rakt fram cirka 500 meter och ta till vänster före OKQ8-macken. Följ skyltar fram till slottet.
Med buss: Flera busslinjer går från Brommaplan till Ekerö centrum vid Tappström. Därifrån är det en promenad genom bokskogen på cirka 10–15 minuter.