Trädgårdsvandringar m m sommaren 2025

(Under uppbyggnad)


Vecka 22

Måndag 26.5 kl 18.00

Växtkalas  hos Lena Boström, Nyodlingsvägen 24, Sollentuna

Vad vore våren utan växtkalas under blommande äppelträd hos Boströms! Ta med dig överblivna sticklingar och plantor. Kanske har du delat gamla perenner som du vill ge bort? Sätt i en tydlig etikett i krukan. Det är lika roligt att ge bort plantor som att få, så kom även om du inte har något med dig. Efteråt blir det fika för 30 kr under äppelträd.

"Byt växter, inte skadegörare!" heter en skrift utgiven av Riksförbundet Svensk Trädgård om hur man bäst skyddar sig och andra från att få oönskade gäster i trädgården. Den hittar du HÄR eller på deras hemsida svensktradgard.se Läs gärna den innan du deltar i växtbyten eller plantförsäljning!


Vecka 23

Onsdag 4.6

kl 19.00 (eventuellt kl 17.00 också)

Välkommen till Erik och Soili Durrant, Amorinav. 12, Fågelsången, Sollentuna

Välkomna till en trädgårdsvandring den 4e juni i vår 550 m2 trädgård uppe på en kulle med utsikt över Sollentuna. Vi tar emot max 20 besökare åt gången och tänker ha två visningar, en kl 17.00 och en kl 19.00 men om antalet understiger 20 tillsammans har vi visning endast kl. 19.00 så vi vore tacksamma om besökarna anmäler sig via telefon - 0766 286 832 - eller via mail - erik.durrant@gmail.com. Kaffe med kaka finns att köpa för 30 kr -betalas med swish eller kontanter. Parkering finns.

Vi har bott här i 35 år och har omvandlat vår trädgård från bara gräsmatta med några rosor på framsidan till en prunkande blomsterträdgård med blommor från mars till november samt fruktträd och buskar och en liten köksträdgård. När vi kom på visningen när huset var till salu blev vi genast trollbundna av att man gick in i huset genom trägården och när man gick upp en våning gick man ut i trädgården igen! Vi slog till direkt och har aldrig ångrat köpet.


Det skall bli roligt att dela vår trädgårdsglädje med Gillets medlemmar igen.


Vecka 24

Tisdag 10.6
kl 19.00

Välkommen till Anita och Peter Ulveklint, Tennisvägen 2A i Rotebro, Sollentuna


Vi bor på Lillgården, en ljus, öppen och lite anonym trädgård på Tennisvägen 2A i Rotebro som nås via vår fina infart med många och höga tujor.

Tomten som 1909 såldes av Gillberga villaägarförening för 7000 kronor köptes av oss som andra ägare 1998. Nuvarande tomt tog fart för 17 år sedan efter att vi styckade av tomten varpå baksidan blev vår nya framsida.


Tallar planterades och formklipptes. Nya rabatter skapades. Cypresser och buskar ger platser med olika inriktningar. Massor av buskar ser till att det grönskar och doftar nästan året runt. Ständigt nya färger där flera byter färg under året. Öppet för barnbarnens lek med få rum men flera platser.


På tomten finns även ett växthus med bastu och förråd samt ett mindre väggväxthus och Anitas odlingslådor. Välorganiserad och fint byggd kompost ger planteringsjord efter tre år.

När vi tvingas gå in lyfter vår belysning olika delar av trädgården beroende på årstid.


Avslutningsvis så blev nog vår idé en tomt under ständig utveckling där något händer hela tid på året och dygnet med plats för lek, mat, möten och att bara vara.


Ingen föranmälan.

Det kommer att finnas fika under kvällen.


Kommer du med bil så notera att datumparkering inte gäller på vår gata, men det finns många smågator i närområdet där man kan stå. Reser du kommunalt så bor vi drygt 10 minuters promenad från Rotebro station. Med buss 520 kan man åka till hållplats Tennisvägen och därifrån är det cirka 5 minuters promenad till oss.


Välkomna!


Vecka 25

Tisdag 17.6

kl 16.30 & 19.00

Välkommen till Claudia Eriksson, Frestav. 140, Rösjön, Sollentuna


Vi äger tomten sedan 1992. År 2004 blev jag medlem i Sollentuna Trädgårdsgille och då började jag göra små planteringar. Jag ville behålla skogs karaktären på trädgården så jag lät blåbärsris och lingon växa på samma plats som vårlökarna.

 

Fråga gärna om våra surjordsväxter. Vi har över 200 blåsippor, japanska lönnar, lite gräsmatta, en äng och en "fulhörna". Dessutom finns här mycket skräp och lite trädgårdskonst som jag skapar när jag har lite extra tid.

 

Max antal 15 per tillfälle. Boka in dig på en vandring genom att sms eller ringa Claudia på 073-519 28 62.


Det kommer finnas fika under kvällen.


Det finns parkering utanför vår brevlåda för ca. 5-6 bilar, resten måste parkera utanför på P-platser. Kommunen sätter väldigt fort lappar så det gäller att parkera rätt.


Välkomna!


Bild med staketet är från 2025, bild med huset är från 2014.


Vecka 26



Vecka 27

Dag och tid kommer

Välkommen till Ulrika och Per Rylander, Revirvägen 20, Viby, Sollentuna


Hos oss är det mest fokus på buskar och träd men vi har en del perenner också! Som ni vet är en trädgård en dynamisk historia så det har hänt en del sen sist. En del träd har gett upp av olika anledningar (vit magnolia, blodhassel), tagits ner pga skötselproblem (ett övervuxet silverpäron, medan andra tillkommit (japanskt körsbär, ullungrönn). 


Vi har tre odlingslådor (två av dem är tomma i nuläget, rabarber i en!) men att odla grönsaker är inte vår grej har det visat sig. 

För ett par år sen införskaffades fyra stora regnvattentunnor. Vår reflektion var ”varför har vi inte gjort detta tidigare”! Det är härligt att kunna vattna med kannor! 


Fika kommer att finnas för 30kr.

Datumparkering gäller. 

Ingen anmälan krävs. 


Varmt välkomna!


Vecka 28



Vecka 29

Onsdag 16/7

kl 19.00

Välkommen till Kristina Kronlid, Räntmästarvägen 38, Upplands Väsby


Vi har bott i vårt kedjehus sedan 2004, och trädgården har varit ett ständigt pågående projekt. Tomten är relativt liten, cirka 340 kvadratmeter, och vår ambition är att skapa olika rum och delar i trädgården. För drygt tio år sedan tog vi bort gräsmattan och en risig sockertoppsgran på framsidan av huset. Istället skapade vi en stenlagd uteplats och en stor perennrabatt. Här ligger solen på i västerläge, och uteplatsen rymmer även vår krukbaserade medelhavsträdgård.


På baksidan finns gräsmattan kvar, men den har fått ge plats åt planteringar och en köksträdgårdsdel. Här finns också fruktträd och på trädäcket ännu fler krukor, främst med dahlior. Eftersom trädgården är liten har vi på senare tid börjat odla mer vertikalt; nästan hela jordgubbslandet är till exempel ampelbaserat.


Det kommer att finnas fika.

Kommer du med bil finns oftast några få parkeringsplatser på parkeringen vid vändplanen Räntmästarvägen. Vid förskolan Skogstorp, Skogstorpsvägen 1, finns dock gott om parkering och det är en kort promenad till huset därifrån.

Reser man kommunalt är närmaste busshållplats Fresta gård.


Då trädgården är liten finns bara möjlighet att ta emot 12 personer. Kontaktinformation för anmälan kommer skickas per mail till alla medlemmar ca. 1v innan trädgårdsvandringen.


Välkomna!


Vecka 30

Onsdag 23/7

kl 14.00

Välkommen till Björkdungen, ett Arboretum och fickpark i Sundbyberg.

Adress: korsning Karlavägen och Ursviksvägen nära Lötsjön. Lämplig adress på gps kan vara Karlavägen 4, Sundbyberg, en villa mittemot Björkdungen.


I Sundbyberg finns en liten park som heter Björkdungen, ett arboretum med ca 40 björkar, gamla och nyplanterade, flera från Asien, Östeuropa och Nordamerika. Alla har tydliga skyltar.


Vi studerar olika björksorter, såsom ursprungsland, miljö och växtsätt. Speciellt är också stammen och
bladformen.
Den lilla parken har, förutom alla dessa björkar, vackra planteringar och trevliga sittgrupper. Parken är
en oas mellan ett villasamhälle och staden, något för alla sinnen. Alldeles intill finns en
sandplantering för torktåliga växter. Det finns mycket att se på och njuta av på en liten yta!


I Sundbyberg finns en ambitiös parkförvaltning som sköter grönytor och parker med stort engagemang för mångfald och miljö. Staden har egna växthus där man driver upp blommor för vår, sommar och höst.


Medtag gärna egen kaffekorg för fika och samtal efter vandringen.
Meddela Rita Almgren på sms 070 433 71 51 om du planerar att komma.
Parkering finns på Karlavägen intill parken.


Välkomna!



Vecka 31


Välkommen till Ulf Andersson


Vecka 32



Vecka 33

Välkommen till Catherine Heddle


Vecka 34

Onsdag 20/8 kl 19.00


Välkommen till Sofia Moreau, Björkvägen 20c, Fågelsången, Sollentuna

Ingen föranmälan krävs.
Vår trädgård ligger på en kuperad tomt där huset, byggt 2008, vilar på berggrunden. När vi flyttade in för tio år sedan fanns
bara en gräsmatta och en halv häck – nu har vi långsamt format en stor del av trädgården med plats för umgänge, odling, återbruk och vila, men det finns mycket kvar att göra.


Tomtens förutsättningar – soligt läge, höjdskillnader och vattenflöde längs berget – har styrt mycket av utformningen. En stödmur hjälper till med dränering, och vi har successivt byggt upp ytor för både barn, ungdomar och vuxna. Här finns idag kaffegrotta, altaner, betongbänkar, treårskompost, attefallshus, droppbevattning och olika
rum i trädgården som används mer eller mindre – och har stor
utvecklingspotential.


Vi tänker cirkulärt och jobbar aktivt med jord och kompost –
bokashi, lövkompost och snart varmkompost. Just nu funderar vi särskilt på hur vi kan ta hand om regnvattnet smartare, hur
framsidan kan bli mer funktionell och hur slänten mot kaffegrottan kan planeras på ett nytt sätt.
Under visningen bjuder vi på både inspiration och frågeställningar – vi vill gärna ta emot tips, förslag och nya perspektiv!


Instagram/Facebook:
Följ gärna @jorderik @jorderiket för en förhandstitt.
Fika finns att köpa (30 kr).
Parkering:
Längs Björkvägen – vänligen blockera inga utfarter.


Varmt välkomna!


Vecka 35



Vecka 36

Måndag 25/8
kl 18.00


Sensommarens växtkalas, Borevägen 10, Edsviken, Sollentuna

 

Trädgårdsgillet kommer även i år att ha sensommarens växtkalas på tomten Borevägen 10. Har du fler plantor än du behöver eller är du sugen på något nytt? Kruka då ditt överskott och märk plantorna så mottagaren vet vad man fått. Det går lika bra att komma utan plantor för utbudet brukar vara stort. 


Det blir kaffe med hembakat för 30 kr.  


Det är viktigt att inte sprida sjukdomar och skadedjur. Föröka därför bara friska plantor och använd ny jord. Låt nya växter stå i karantän ett tag. Läs mer i Riksförbundets broschyr ”Byt växter—inte skadegörare”. 


Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se         

Anmäl din e-post: epost@sollentunatradgard.se 

Frågor om hemsidan webb@sollentunatradgard.se 

unsplash