Trädgårdsvandringar 2019

Vill du själv visa din trädgård så kan du läsa mer här.


Efter vandringarna blir det ofast fika för en tjuga.


Listan fylls på allteftersom.

Trädgårdsvisning hos Ann och Bo Wallen samt syster Ulla Sporrner, Tallåsvägen 20, Helenelund i Sollentuna

Tisdag 14 maj kl 19


Vi har bott i vårt hus 35 år och då var det en stor gammal trädgård med fruktträd och bärbuskar och en stor kryddrabatt. 

 

Vi gjorde inte så mycket åt trädgården under de 30 första åren. Vi hade den mer för fest och lek. 

Men de senaste 5 åren har vi arbetat desto mer och byggt mängder med odlingslådor samt gjort en stor barnbarnsdel med äventyrslek. Nu odlar vi potatis, tomater och grönkål i mängder samt andra grönsaker. Vi åt upp vår sista vintersquash i april.

 

Vi har också en stor blomsterrabatt med rosor och diverse andra perenner som har placerats dit utan märkbar designtänk. Alla blommor som man inte behövde men ändå kom med hem hamnar i den rabatten. 


Håller på och försöker få upp klätterrosor och klematis på husväggen och på alla ställen där det går. Baksidan av trädgården är fortfarande mest för umgänge men är inringad av odlingslådor med blommor blandat med mycket ätbart.

 

Just nu blommar det i alla delar av trädgården och jag hoppas några clematis, äppelträd och tulpaner också har hunnit slå ut till visningsdagen.

 

Det går lätt att ta sig kollektivt hit, från Helenelunds pendeltågsstation är det 5 min promenad (eller 10 min om man går en längre väg utan trappa). Bilparkering finns obegränsat på gatorna i området.

 

Varmt välkomna!

Välkommen till trädgårdsvandring hos Claudia och Hans Eriksson på Frestavägen 140

Torsdag 23 maj kl.19

Nyfiken på en skogsträdgård i Växjöbacken? Vi har en stor skogstomt på ett gammalt sommarstugeområde. Området är delvis exploaterat men vårt hus står som en juvel mitt bland nya vägar och kommande hus. Vår specialitet har varit lökväxter, tulpaner i en konstnärlig blandning med vackra ting.


Trädgården hade sin bästa tid 2008-2012, då fanns stora planer för att bygga ett orangeri, sköta tulpanbeståndet för att det skulle fördubblas. Vi lyckades med detta fram till 2014, sen orkade

i inte sköta vår trädgård så perfekt eftersom rivningshotet låg över oss.

Du är välkommen att se delar av en spännande skogsträdgård. Den är inte längre lika fin som förut men en hel del finns kvar. Parkering finns på Frestavägen eller på Södersätravägen.


Det kommer att finnas fika för 20 kronor.

v 22

v 23

Välkomna på trädgårdsvisning hos Haidi Sayar, Söderängsvägen 13 A, Sollentuna.

Onsdag 12 juni kl 19.00
Vi köpte huset, byggt 1946, av ett äldre par som älskade trädgård. Det var för 24 år sen. Mycket ogräs i rabatterna och en salig blandning av växter. Ungar, jobb och annat var prio, så att sköta det som fanns gällde.

Sen drabbades jag av utbrändhet och trädgården förföll snabbt. Men för 3 år sen var jag tillbaka och numera också pensionär. Full fokus på trädgård, mycket röj och städ. Men även roligt skapande av nya rabatter och struktur. Numera också lite ätbart, några pallkragar, sparrishäck och bär till barnbarnen.

Mycket kvar, men en bra bit på väg. För färdig, blir man aldrig.

Parkering på gatan, datumparkering. Har dock aldrig sett någon vakt. 

Fika serveras för 20 kr.
Så hjärtligt välkomna! 

v 25

Varmt välkomna att hälsa på i vår trädgård hos Jenny och Tobias Almqvist, Siktvägen 2, Järfälla. 

Måndag 24 juni kl 19.00

Grunden i trädgården är från när huset byggdes i början på 70-talet. Vi har grävt nya rabatter och flyttat runt växter sedan vi flyttade in. Från början satsade vi bara på perenner men på senare tid har det blivit mer sommarblommor och ätbart.


Varje höst är det vårlöksplantering som gäller. Så smått börjar lökarna föröka sig själva. Närheten till naturen är viktig med fåglar och insekter och lite ordnad oreda för att naturen ska känna sig hemma.  Det kommer att finnas fika för 20 kr.


Välkomna. 

v 27

Välkommen hem till vår trädgård på Myrvägen 3 i Sollentuna

Tisdagen 9 juli kl 19

Här har vi bott och odlat sedan 2007 men huset är ursprungligen från 1937 och är en av stamfastigheterna i området. Stor ombyggnation av hus och trädgård genomfördes 1969-70 och vi har behållit den grundstruktur med olika trädgårdsrum som då utformades men har sakta utvecklat dem vidare. Tomtens storlek är ca 1900 m2 och vi ”intar” del efter del.


Idag har vi en del rabattplanteringar, ett orangeri, en ängsslänt, skogsbacken, köksträdgård och en precis nyanlagd liten damm. Intresset har gått via perenner, sticklingsförökning av rosor och andra buskar mm tills idag då jag helst lägger min tid på köksträdgården och att odla grönsaker.


Trädgården är min glädje och det ställe där jag kopplar av och hämtar energi. Jag är mer road av processen att ”trädgårdera” än att skapa en utställningsträdgård som är prydlig och anslående. Jag brukar beskriva den som en rufsigt charmig trädgård som ger mig möjlighet att experimentera och lära mig nya saker. Just nu utforskar jag hur man kan anlägga nya grönsaksbäddar, täckodling, bokashikompostering, vintersådd och serieodling.


Man får parkera längs Myrvägen, men stå gärna alla på samma sida (den med ojämna nummer) så blir det lättare att ta sig fram för de boende.

Gizela Vizler Lindberg

Trädgårdsvandring hos Kerstin och Håkan Sabel, Harvagränd 1, Upplands Väsby

Torsdag 18 juli kl.19

Hej och hjärtligt välkommen till oss!

Trädgården är 2500 kvm. Vi köpte tomten för 19 år sedan. Då fanns det bara en åker. Nu har vi byggt många hus och en trädgård med flera rum och härliga sittplatser. Byggnader ger en naturlig utgångpunkt för trädgårdsrummen - ateljen, smedjan, hönshuset/vinterrummet,   jordkällaren, dammen, gjord av fiberbetong,  grillen, örtagården som ska göras om till Rosengård, uterummet, äppelträdgården, meditationsplatsen, altanen, den rosa soffan….  Vi deltog förra året för Tusen Trädgårdar, en härlig upplevelse.


Vi hoppas att du får inspiration och glädje av besöket! Gratis parkering finns alldeles nära. Följ skylten mot Harva Gård, parkering till höger. Rött hus med vita knutar, gula dörrar.

Varmt välkommen till trädgårdsvandring hos Annika och Thomas Bonnarp, Anhaltsvägen 12 i Helenelund

onsdag den 24 juli kl.19.

Vi har bott i vårt hus sedan 18 år tillbaka och trivs verkligen med vår trädgård, som är vår oas om sommaren.

När vi flyttade hit var det inte mycket som hade ändrats sedan ursprungliga ägaren från 30- talet, och många av växterna från tidigare ägare lever faktiskt kvar än idag, såsom liljor och vallmo, och en blå bolltistel som gärna breder ut sig.


Vi kunde inte alls något om trädgårdens ABC, utan fick verkligen starta från grunden, och när vi satte i spaden i jorden var det stopp! Rullstensåsen gjorde sig påmind varje gång det skulle planteras eller grävas i trädgården. Så när vi skulle plantera vår avenbokshäck fick Thomas åka och hyra en Bobcat, det gick bara inte att gräva för hand!

Tack vare Zetas katalog och kunskap har vi kunnat hitta fina och odlingsvärda växter och träd, såsom en manchurisk valnöt som får palmliknande blad och den vackra ullungrönnen med dess färger. Man måste komma ihåg att för bara 10–12 år sedan fanns inte alla dessa möjligheter att finna trädgårdshandeln, och det allmänna intresset för odling och trädgård har verkligen exploderat. Härligt!

Vi har försökt att skapa en härlig utomhusmiljö med befintliga träd som bigarrå, äpplen och plommon som komplement. Vi skulle bli väldigt glada om du vill komma och se vår trädgård och det bjuds på fika.


Du kan ta dig till oss med pendeltåg och buss, och bilen kan parkeras på gatan utanför (datumparkering).

Hjärtligt välkommen!

Annika och Thomas

OBS INSTÄLLT!!!


Välkomna till Maria Hertzbergs trädgård, Videv 1B, Edsviken 

Onsdag 31/7 2019 kl 19.00 

 

”En trädgård där det är högt i tak.  

 

Vi har bott här i 20 år men trädgården anlades i slutet av 1960-talet. En gigantisk klätterhortensia slingrar sig längs en stor del av husets tak. Två björkar tillsammans med ett förvuxet gullregn utgör taket över framsidan. Är så tacksam, med förra årets sommar i färskt minne, över detta tak som ger så mycket karaktär, och skugga.  


På dessa dryga 1300 kvadratmeter växer det som vill växa. Ibland gräver jag upp en bit av gräsmattan för att stoppa ner något jag hittat på. Här kan man vila eller ta en ogräsrensarrunda. Den hemliga baksidan med bla. ett stort trädäck förändras ständigt, ifjol blev det ett drivhus.  

 

Välkomna till en vandring i julis mustiga grönska!  

 

Datumparkering gäller i Edsviken men ta gärna buss 523 (linjen går mellan Kista och Sollentuna C via Helenelund) till hållplats Oxelvägen och gå 100 meter. ” 

 

Välkomna till Eva Jacobsson Johannesbergsv 8, Silverdal

Tisdag 6 augusti  kl 19

Mycket får plats i vår lilla radhusträdgård.

När vi flyttade in i augusti 2007 bestod trädgården av en platt utrullad gräsmatta omgärdad av en decimeterhög ligusterhäck. Urtråkig! Jag har alltid önskat en liknande trädgård som den hos farmor och farfar – lummig, nivåskillnader, många bärbuskar, äppelträd, fina rabatter, en stor grönsaksodling och mysiga sittplatser.


Se Tomtkarta 2007


Vår ca 170 kvm lilla trädgård är nu på god väg att bli som jag drömde. Perennrabatter, köksträdgård, bärbuskar, äppelträd, fyra (!) olika sittplatser. Ni som var här på visningen 2013 kommer upptäcka ett växthus och ännu fler rabatter sedan sist. Trädgården är långt ifrån klar, jag drömmer bland annat om en liten damm och en fin grusgång.

 

Jag kommer att dela med mig av lyckade och mindre lyckade drag. Berättar gärna om växtföljd och djupsängar vid pallkrageodling samt kompostering med hjälp av Bokashi. Jag hoppas att du vill komma med tips och förslag om hur jag bygger en liten damm, vart jordgubbslandet ska flytta och var grusgången kan slingra. Ska jag flytta portalen? Eller äppelträden… och en massa annat jag funderar på.


Adress: Johannesbergsvägen 8, Silverdal. Det finns gott om parkeringsplatser nu under semestertider. Buss 607 och 178 stannar på busshållplats ”Rådanvägen”.

 

Trädgården ligger på baksidan av radhuset så du får ”runda” vår radhuslänga via Rådanvägen, och gå in på grusgången som ligger bakom första huset (nr 2) i längan. Se karta


Det kommer att finnas fika för en tjuga.

Välkommen!

Välkommen till Victoria Marklund och Gunnar Landgren, Noragårdsvägen 36, Danderyd

Onsdag den 14 augusti kl 19.00

 

Blanchegården är ett q-märkt 1700-talshus med trädgård i gammaldags, romantisk stil. Här finns knastrande grusgångar, gamla knotiga fruktträd, bärbuskar, bigård samt en väl tilltagen köksträdgård och örtagård med tillhörande växthus. Sedan senaste visningen har vi skapat en smal slottsparksinspirerad del och håller på att utveckla en ”secret garden”, en hemlig skuggträdgård i vitt bakom huset. Vi har också påbörjat ett litet ”stumpery” i den vilda delen under de enorma lönnarna.

Växterna är mestadels enkla och går i stil med miljön: bondsyren, lavendel, rosor, pioner, aklejor, fingerborgsblomma… I augusti räknar vi med att rosorna står i full blom och att dahlian kanske också har slagit ut.


Parkering finns på Nora Torg (med P-skiva), utanför Danderydsgården snett över gatan samt runt hörnet bakom dagiset i korsningen Noragårdsvägen/Kvarnparksvägen.

____________

Om Blanchegården: Huset har fått sitt namn efter författaren/ samhällsdebattören och riksdagsmannen August Blanche, som var informator på gården i sin ungdom. Blanchegården byggdes 1750 och är idag Danderyds äldsta privatbostadshus.