111215
Traditionsenligt Julpyssel hos Brunnsvikens Trädgård Ett femtontal medlemma deltog i det tradtionsenliga julpysslet hos Brunnsvikens Trädgård. Med åren har besöket hos Brunnsvikens Trädgård blivit en tradtion. Det handlar om att lära sig tips och tricks för att skapa en vacker julgrupp. Efter inledande instruktioner var det dags att skapa egna julgrupper. Det bjöds på glögg, kaffe, te, smörgås och fikabröd.



111124
Bin – trädgårdens nyttiga arbetare. Ett utdöende släkte? Bee-Urban, Amorinasalen 24 november 2011
Bee-Urban låter nästan som om det är bråttom men är ett företag som drivs av två miljömedvetna biologer Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg med biodlarbakgrund. Karolina berättade att företagets (startades 2007) idé är att hyra ut bikupor till företag i städer och även sköta dem. I Stockholm finns de på bland annat på HM´s och Kulturhusets tak. Man trodde att den naturliga kontaktpersonen på företag borde vara miljöchefen, men icke. Denne hade inte råd med 50.000 kronor. Rätt forum visade sig vara marknadscheferna.
Är det här rätt miljö för bin? Javisst, det är giftfritt, till skillnad från vissa jordbruk som ibland kan vara monokulturer och då ger dåligt med föda åt bin. I staden finns det planteringar, balkonglådor och parker. Bin kan flyga upp till 3 km från kupan så nog kan de hitta både nektar, pollen och honung.
Pollinering för bättre fruktbildning Många av våra matväxter behöver pollineras av insekter för att ge frukt och frön. 76 % av EU´s grödor kräver insektspollinering och hela 86 % av vildblommorna. Fruktbildningen, hos exempelvis äpplen, blir bättre om blommorna pollineras många gånger. Detta ger större och jämnare frukter. Små, oregelbundna och skrynkliga frukter kan bero bristande insektspolli-nering. Jordbruksverket har beräknat att tre grödor, äpplen, raps och jordgubbar, vilka måste insektspollineras representerar ett försäljningsvärde på 1.000 miljoner kronor. WWF har beräknat att bins arbete i skogar när det gäller pollinering av blåbär och lingon representerar ett värde av 500 kronor/bi.
En spännande duett Efter fikabreaket kom en föreningsmedlem, Tomas Read biodlare i Södersättra, fram med en mängd bilder från Filipinerna vilka i detalj visade hur biodling går till. Problemet med biodlingen där är att bina är lata eftersom det varmt jämnt och blommor finns det gott om och bina måste därför stödmatas med sockerlösning! På scenen utvecklades sedan resten av aftonen till en duett mellan Karolina och Tomas där lovsången till bin ljöd hög.
Att sköta bin Är allt så enkelt med bin? De, proffsen, ansåg att det var enkelt att hålla bin och inte sticks de heller och de är så snälla. Klart är att man ibland kunde pusta (en behållare med glödande gräs som bildar rök vilken blåses dvs pusta) när man plockar ut de honungsstinna ramarna ur kuporna. Varför lugnar pustning ner bin? I binas gener finns inlagrat rädslan för bränder och för att förbereda sig under pustningen så fyller bina magarna med honung för att kunna orka fly undan branden. Det påstås då att de blir så trinda att de inte kan böja kroppen för stickas. Tomas trodde dock på en mera mänsklig förklaring. När vi ätit mycket blir vi både dästa och lugna och varför skulle inte detta också kunna gälla för bin. När faran är över så kan bina få ur sig honungen och honungsförlusten orsakad av pustningen är inte så stor.
Bin är inte problemfria och antalet minskar och det av flera orsaker. Inom jordbruket används i bland insekticider och detta kan alltså påverka bimängden. Bin drabbas av svamp- och virusangrepp men också av ett kvalster (fästingen är också ett kvalster) varoa. Kvalstret har funnits i par decennier och i början gick det bra att få död på varoa men nu har resistens i viss mån inträffat. Det innebär att giftdoserna har fått höjas och man räknar med att 50% av det behandlade bisamhället också dör. Kvalstret lägger sina ägg i bipupporna vilka då äts upp inifrån av kvalsterlarverna. Varoa finns på alla kontinenter utom i Australien som därför kan exportera kvalsterfria honungsbin till exempelvis Kaliforniens mandelodlingar där de arbetar i tre veckor och sedan troligen dör på grund av näringsbristen i den ofantliga monokulturen. I Sverige brukar det finnas cirka 60.000 bin per kupa men när vintern är över åter står 10.000. är vintern kall så kan dödstalet var ännu högre. I Alaska används mexikanska bin i äppelodlingarna och när våren kommer så finns inte ett enda kvar.
En mycket intressant och lärorik afton men samtidigt litet sorglig inte bara för en kanske kommande honungsbrist.
Ord&bild, Ulf Blanche

111109
Tradtionsenlig fröträff
Den 9 november var det dags för tradtionsenligt fröbyte hos hos Agneta Östlund och Ingemar Berndtsson, Borevägen 9 i Edsviken.
Ett dussintal fröbytare kom med kuvert och burkar fyllda med frön av alla sorters trädgårdsväxter och la som vanligt ut dem på bordet. Sedan satte bytandet igång under trevligt småprat.
Efter ungefär en timme hade alla hunnit titta igenom allt som bjöds och plocka åt sig det man ville ha, rosa vårpioner, gula kejsarkronor, blågull eller vad som nu föll i smaken. Därefter var det dags för te eller kaffe och äppelkaka med vaniljsås och ännu mer trevliga samtal, alltmedan höstkvällen stod svart och dimmig utanför fönstren och näst odlingssäsong kändes rätt så avlägsen.

111024
Lättskött trädgård, Anna-Lena Haraldsson

Den 26 oktober samlades närmare 50-talet medlemmar i Amorinasalen för att höra Anna-Lena Haraldsson berätta hur vi kan få en lättskött trädgård. Anna-Lena är civilingenjören som omskolade sig till trädgårdsdesigner och numera driver företaget Akriflora Trädgård & Design.
Utifrån sin exjobb berättade hon om trädgårdsdesign ur ett skötselperspektiv. Hon hade identifierat några vanliga problemområden och gav sina goda råd till hur man kan förenkla sitt trädgårdsarbete. Det handlade om sådant som försvårar gräsklippning, städning i trädgård, felaktiga växtval, beskärning, ogräsrensning och andra välkända problem.
Hennes råd kan sammanfattas:
- Tänk på kanter och övergångar mellan gräs, rabatter, gångar.
- Ha större sammanhållna ytor – t ex inte många små gräsytor.
- Tänk på ståndorten – och välj växter efter som passar förhållandena.
- Glöm inte marktäckningen. Hellre perenner runt träden än gräsmatta – det mår träden bra av.
- Välj buskar och träd som blir lagom stora för platsen så att du inte behöver beskära så mycket.
Vi fick också veta att hennes favoritbok om perenner är Perenner av Björn och Marie Hansson. Några goda råd när det gäller ”problemdjuren” i trädgården. Anna-Lena brukar själv blanda tabasco och vatten för att spreja på rådjurens ”favoritväxter” - även skokräm tycks ha god effekt. Och vanliga antimossmedlem tycks också minska antalet mördarsniglar.

111024
Restultat av fototävling
Norma Löjdmark vann föreningens fototävling med en underbar bild med ett hav av pingstliljor. Hon fick en bag-in-the-box med must gjord på Sollentunaäpplen som överräcktes av styrelseledamoten Helena Cedersjö.
Före sommaren utlyste föreningen en fototävling för medlemmarna med temat Gammalt möter nytt.
Totalt inkom 21 bidrag och som alla har varit publicerade på hemsidan.
Här finns fler av Normas bilder från Fagerås.
Vinnarna
Juryn (=styrelsen) beslutade att utse följande tre bästa bilderna:

Vinnare Norma Löjdmark |

Andra pris Eva Holmgard |

Tredje pris Ulf Andersson |
|

111004
Lökar – inte bara tulpaner, Lars Engström, Amorinasalen
Den 4 oktober gav Lars Engström oss härlig inspiration för plantering av vårlökar. Redan den första bilden fick oss att börja längta efter våren, trots att höstkylan ännu inte kommit.
Vi fick veta att en del av det vi kallar lökar egentligen är knölar, tex krokus och balkansippa. De flesta lökar och knölar odlas i Holland, men det finns oseriösa personer som samlar vilda lökar och säljer. Det är inte tillåtet.
De små lökarna och knölarna bör planteras tidigt, redan i september, för de torkar snabbt ut. Speciellt snödroppar och snöklockor är känsliga. De bör läggas i blöt innan planteringen, det gäller även balkansippa. Narcisser vill också komma i jorden tidigt., men tulpaner går bra att plantera så länge det går att gräva.
De flesta lökar och knölar vill ha väldränerad jord. Lars tipsade om att höja upp planteringsbädden 10 cm, för att få bättre dränering ifall man har lerig och fuktig jord.. Plantera på ett djup som är 3ggr lökens/knölens höjd. Gödsla gärna med benmjöl vid planteringen, och fortsätt sedan med PK-gödsel på vårarna. Lars nämnde också att det är viktigt att bara plantera friska lökar. Annars riskerar man att sprida virus, bakterier och svampsjukdomar.
Tulpanlökar dör efter att de har blommat. Om de har förmåga att bilda sidolökar kommer de tillbaka, men många av de förädlade tulpanerna har mist den förmågan. Knipsa bort fröhuset när tulpanen blommat över. Låt bladen vissna helt innan de tas bort, näringen behöver gå ner i löken för att den ska orka bilda sidolökar. Frågan kom upp om de förädlade tulpanerna går att fröså. Svaret blev nej, men att det gör de botaniska. Fast man får se upp så man inte råkar rensa bort den lilla plantan, som till en början ser ut som ett lite grässtrå. Och man får ha tålamod och vänta många år på att den ska blomma.
För att slippa titta på vissnande fula blad bör man plantera tulpaner och narcisser under låga buskar eller tillsammans med frodiga perenner som döljer bladen.
På de vackra bilderna kunde vi se att de flesta vårlökarna gör sig absolut bäst i massplantering. Nja, så ser det ju inte alltid ut i våra trädgårdar. Kanske inte bara av ekonomiska skäl, utan också för att de rackarns rådjuren och hararna fräckt decimerar antalet blommor. Men hoppfullt planterar vi nya lökar och drömmer om en ny vår .....eller satsar på ett säkert kort, alliumbollar. De få vara ifred och de blir fler för varje år. Samplantera dem med perenner som skyler alliumbladen som börjar gulna redan innan blomningen.

110917
Äppelutställning på Stinsen
Det blev en intensiv dag med äppelbestämning och äppelutställning för Sollentuna Trädgårdsgille på kommunens föreningsmässa. Frågvisa äppelträdsinnehavare stod stundtals och köade för att fråga vår pomolog. Pomolog Viveka Sproge tillsammans med vår ordförande Agneta Östlund lyckades sortbestämma det mesta som visades upp. I utställningen fanns ca 70 äppelsorter - men vi var tvungna att hårdbevaka utställningsbordet för folk som passerade plockade åt sig äpplen och åt upp vår utställning.
Visst har vi en fantastisk äppelskatt i Sverige! Men hur många äppelträdsägare vet namnet på äppelsorterna de har i sina trädgårdar? Och hur många av dem vet något om äppelsorternas historia och om hur man bäst använder dem? Vi bestämde oss för att hjälpa till att sprida kunskap i samband med Föreningsmässan på Stinsen 17 september samtidigt som man ville visa för Sollentunaborna att det finns en livaktig trädgårdsförening i kommunen.
Monterplatsen var den bästa tänkbara, rakt innanför huvudingången. Där dukade Trädgårdsgillet upp ett långbord med äppelsorter, prydligt märkta med namn. Det blev över 70 olika sorter, både sådana som är vanliga i kommunen och sådana som endast finns i några få trädgårdar.
Vid ett arbetsbord strax intill stod pomolog Viveka Sproge utrustad med kunskap, kniv och skärbräda samt några olika pomologier till stöd. Hon tittade på form och färg, yta och struktur, skafthålans och foderhålans utseende, kärnhusets och kärnornas form – och provsmakade.
Det finns flera hundra namngivna äppelsorter i Sverige och det är inte lätt att skilja somliga av dem från varandra. Är detta ett omoget Ribston eller ett omoget Belle de Boskoop? Många äpplen har vackra namn och alla har sin historia. Många har sina rötter i andra länder. Detta är några sorter som är vanliga i vår kommun: Cox Pomona (engelsk), Maglemer (dansk), Wealthy (från USA), Aroma (svensk från Balsgård), Sävstaholm (svensk från Sörmland), Signe Tillisch (dansk), James Grieve (engelsk), Oranie (svensk från Skåne), Gravensteiner (troligen dansk) och förstås Åkerö (svensk från Sörmland).
Det var kö till äppelbestämningen från kl 11 då mässan öppnade till kl 16 då den stängde, ett bevis så gott som något på att många trädgårdsägare var nyfikna på sina fruktsorter. Många av dem som kom hade nyligen köpt hus och inte fått veta av tidigare ägare vad som fanns i trädgården. Detta är något att tänka på vid husförsäljning och -köp!

110910
Utflykt till Ängsäters perenner
Vilken härlig utflyktsdag vi fick som åkte till Ängsäters perennodling den 10 september. Vi var ca 18 medlemmar som tagit oss hit till denna vackra plats. Krister hälsade oss först välkomna och gav oss instruktioner. Entusiastiska spred vi sedan ut oss i de närmast oändliga raderna av odlingar, för att botanisera och fynda.
Många fantastiska växter fanns det att välja bland, och himlen var klarblå med strålande solsken som gav sommarvärme ..... kan humöret vara annat än på topp då? Enda bekymret var kanske alla val i denna otroliga mångfald av växter? Eller möjligtvis vad det egentligen var för växter vi hade framför oss? De flesta växterna var bara märkta med latinska namn. Men vi försökte hjälpas åt att identifiera dem. Korgar och vagnar fylldes med växter.
Några fyllde på energiförråden med en skön fikapaus, för att sedan leta vidare efter fler växter, eller för att ställa sig i kön för att betala sina fynd.
Väl hemma fick kanske en hel del av oss bekymmer med att hitta plats för alla fina nyförvärv. Men vad gör väl det?

110906
Växtbyte i sensommarsol
En solig men lite blåsig sensommarkväll träffades 15 medlemmar på Idunvägen 4 för att byta växter.
Här fanns det mesta – för köksträdgården, för perennrabatten, för buskaget, för inomhusbruk. Vem vill inte ha en vackra funkia, äkta fransk dragon, vacker fuchsia, eller plantor av forsythia, krusbär, svarta vinbär...
Många medlemmar lämnade kvällen med fler växter än de kom dit med. Och alla verkade nöjda med att bli av med sitt överskott och med sina nyförvärv.
Ingen tog det där med byte särskilt allvar. Växter bytte ägare i full fart ändå. Det man däremot bytte goda råd och tips – inte bara om bytesväxterna utan om trädgård i allmänhet. Vilken guldgruva av kunskaper vi har tillsammans.
Vi avslutade kvällen med sedvanlig kaffestund med uppskattad äppelkaka.
Det här var första gången vi ordnat en särskild växtbytarkväll på hösten – tidigare har vi haft höstens växtbyte samtidigt med äppelbestämningen. Det här gav verkligen mersmak – frågan är om vi inte sett början till en tradition.

110829
Trädgårdsvandring, Högåsvägen 18
Till säsongens sista trädgårdsvandring, denna gång hos Lotta och Georg Erdelyi i Duvbo, kom det många besökare. Lotta förevisade trädgården som är mycket väl genomtänkt och uppbyggd i flera mindre rum med avgränsande häckar, murar och gångar. Där finns köksträdgård med drivhus, skog med en liten tjärn, äng, fruktträdgård, lusthus och mycket mer. Mikroklimatet är gynnsamt och färgskalan är väl avstämd i rosa-lila-blått till olika silvriga och gröna nyanser.
Trädgården utgör ett eget litet ekosystem med flora och fauna i samklang. Holkar i alla storlekar från uggla och nedåt sitter insmugna både här och där, solitärbina har sina bohål i vassrörsbatterier och salamandrar och sländor bor i dammarna. Fjärilarna bjuds in med lämpliga växter. Vem har väl sett nässlor i kruka förr? Ekorrar och småfåglar undfägnas med mat i stort sett året runt och grävlingen, som håller undan mördarsniglarna, är välkommen varje natt även om den välter jordnötsburken med ett skrammel varje gång.
Lotta har ständigt nyanläggningar på gång och just nu pågår brottning med byggnadsnämnden för att få bygga en låg mur i sluttningen framför huset för att kunna utöka terrassen på framsidan.
Mörkret föll lagom till fikastunden och då fick besökarna njuta av både kaffebordet och vackert belysta växter.

110824
Trädgårdsvandring, Södersätravägen 5
Vid Väsjön bland änder och vass ligger familjen Reads stora vilda tomt som vi besökte även förra sommaren.
Vi var ca 18 intresserade medlemmar som kollade in grönsaksodlingarna på de uppmurade odlingsbäddarna och den stora frukt- och bärträdgården.
Bikuporna har nu utökats till sex kupor, men tyvärr blev inte skörden så stor i år som man hoppats, vilket beror på den kalla våren. Den som ville fick ändå köpa med sig en eller flera honungsburkar.

110816
Trädgårdsvandring, Eriksbergsvägen 12 B
Anna-Lena Haraldsson och Makram Bichara bjöd in till visning av sin trädgård i Helenelund, och nästan 20 besökare kom för att se deras väl inbäddade trädgårdstomt.
Marken hade avstyckats från en äldre fastighet och den som köpte tomten skalade bort alla fruktträd – och sålde tomten vidare. Anna-Lena och Makram byggde sitt hus 1995 och började det mödosamma arbetet med att rensa den utschaktade marken från sten och anlägga sin trädgård 1996. 
Nu har där hunnit växa upp en lummig trädgård som innehåller många spännande växter. Flera nya fruktträd var i god tillväxt, liksom magnolior, ullungrönn, gyllenlönn, katsura, benved och silverbuske.
I woodlandet stod frodiga rododendron och där fanns Makrams stolhet, en mycket välskött kompostanläggning. Det fanns ett japanskt hörn med stensättning, vattenblänk och en skirt växande prydnadsapel – och en träsoffa att sitta och betrakta detta i. Därtill fanns formklippta buskar, ett stenparti och många rabatter. Vid garaget fanns en sorts pergola till hälften täckt av björnbär och till hälften av vin och bären hängde i klasar och såg så frodiga ut att det var svårt att låta bli att kasta sig över dem.
Kvällen avslutades som vanligt med en trivsam fikastund.

110811
Trädgårdsvandring, Borevägen 8
En kylig men klar augustikväll visade Magnus och Monica Odevik sin trädgård för tiotalet Gillemedlemmar.
De hade allt eftersom möblerat om i trädgården genom åren och skapat en ny grundstruktur men var ännu inte helt nöjda och ville ha hjälp med tips och idéer. Vad gör man med en skuggig slänt där man vill ha ett blickfång under hela säsongen? Ska man såga ned ett rikgivande morellträd som står på trekvart eller acceptera lutningen och röja bort buskage som trasslar in sig i kronan i stället? Var anlägger man en kryddträdgård? Ska man göra det på bekostnad av en praktfull rabatt och en ymnigt växande vinstock eller inte? Detta var ju frågor som inte bara kunde passera, så besökarna delade frikostigt med sig av både råd och löften om plantor.

Utöver äppelträd, rabatter, trädgårdsland och växtlådor visade sig trädgården också innehålla en vedtrave som var en fröjd för ögat.
Kvällen avrundades med sedvanlig fikastund, denna gång upplyst av en brasa i eldkorgen. Det passade bra i kvällskylan.

110802
Trädgårdsvandring Vallmovägen 31
En vacker sommarkväll visar Annmarie Christensson sin trädgård för ett 15-tal medlemmar.
För 15 år sedan kom hon till en 70-talsträdgård som full med förvuxna barrväxter, men också ett antal ursprungliga fruktträd från husets byggår på 30-talet.
Den tidigare ägaren hade inte varit särskilt intresserad av trädgården, så det har varit en utmaning att få ordning på trädgården. Annmarie har lagt stor möda på att vårda sina frukträd och klipper ofta själv sina fyra äppelträd.
Barrväxterna är nu ett minne blott och ersatts med vackra perennrabatter. Det är rätt hygglig jord på tomten menar hon – tack var läget mellan rullstensåsen grusigare jordar och de tunga lerjordarna nära vattnet. Men till de nya rabatterna bytte hon jorden.
I perennrabatterna hittar man Annmaries favoriter – många rosor, dagliljor och flox, liksom flera växter som hon fått från Gillets medlemmar vid olika tillfällen. Med åren har det blivit trångt i perennrabatterna så snart är dags dags att dela växterna.
Mot husets sydgavel växer en enorm Polstjärnan som växt sig högre än huset och har helt tagit över fasaden, så Annmarie funderar på att ta bort den. Men sommarens projekt är att bygga den snygga muren vid infarten där det senare kan bli spaljéer för klätterrosorna. Och nästa gång vi kommer kanske det också finns växthus på tomtens baksida.

110726 Trädgårdsvandring Borevägen 10
Elisabet Bernhardtz och Sonny Frändberg visade sin trädgård en ljum och vindstilla sommarkväll. Det är Elisabeths barndomshem som hon övertog 1996 – det var då mest en skogstomt. Sonny flyttade in för tio år sedan och det var också då den nya trädgården började ta sin form.
Under åren har de planterat fruktträd, buskar och perenner samt byggt pergolor och växtstöd. Det växer överallt – inte bara i jorden utan också i den stora mängd växter i krukor som finns överallt i trädgården.
Vid entrén har gruset nyligen ersatts med en snygg stenläggning. En pergola med klematis och rosor och många krukor upp leder till huset. Här finns också Elisabets stolthet: den jätteverbena som hon övervintrat. Nära entren står en pampig plymspirera från mammans tid. Och den har gett upphov till plymspireor hos många av grannarnas trädgårdar.
Det här är en trädgård med massor av växter – varav mängder odlas i kruka. Här finns funkia, stockros, grekisk vädd, stjärnklocka, rosor riddarsporrar och mycket mer. Elisabets egna favoriter är japanska lönnar och alla former av alunrot.
Runt trägården finns också buskar som skärmar av – i bakändan en rad stora gullregn och längs en av långsidorna favoritbusken – vingad benved. Och mitt på tomtens baksida står den stora rönnen som ett pampigt vårdträd.
I trädgården finns en rad olika sittplatser – den mest spännande förstås det metallusthus som Elisabet och Sonny fyndade i Stinsens matvaruaffär för några år sedan.
I den här trädgården används både den gamla lekstugan och vedskjulet för trädgårdsändamål, och Elisabet visar stolt upp de praktiska arbetsbänkar som Sonny överraskat henne med. Det stora problemet är rådjuren som går hårt åt trädgården liksom de senaste vintrarna som varit tuff för vissa växter – fjärilsbusken, bokharbindan m m.
Trädgården är givetvis inte färdig. Elisabet och Sonny tycks ha mängder av idéer för nya projekt. Snart ersätts de blåbärsbuskar som inte ger några bär med ett nytt hallonland och på tomtens sydsida finns en del av den 1300 kvm stora tomten som nästan känns "orörd".

110720
Trädgårdsvandring Slottsvägen 1, Edsberg
I inbjudan till vandringen stod det så här: Birgitta Sturesson visar sin mors trädgård. Hon hälsar oss välkomna med de glada orden: "Jo visst får ni komma bland ogräs, oansade buskar och en jordhög."
Skulle nog tro att det finns en del annat på tomten också...
Och visst fanns det mycket annat att titta på – det kunde 20-talet besökarna konstatera den ljuvliga julikväll. Det handlar om Birgittas barnsdomshem som byggdes av hennes farfar. Birgitta bor i Tegelhagen, men ska renovera hus och trädgård för att flytta in i huset när hon går i pension om några år.
I trädgården finns både föräldrarnas växter och Birgittas nyförvärv. Tre gigantiska röda vinbärsbuskar, en svartvinbärsbuske och flera olika perenner har funnits länge i trädgården. Men Birgitta själv har fört in en vinstock, en massa stockrosor i olika färger, potatisodling och grönsaksodlingarna i pallkragar. Vi var många som imponerades av den pampiga vippvallmon.
Just nu är fokus på att rensa och beskära det som blivit förvuxet. Till framtidsprojekten hör att ersätta busksnåret på framsidan med pioner och att få ordning på köksträdgården. Och i det gamla pannrummet ska det bli ett planteringsrum där trädgårdsböcker och en korgstol ska få plats. Det är måhända där alla trädgårdsprojekt i framtiden ska planeras.

110711
Trädgårdsvandring Borevägen 9
En skön sommarkväll besökte ett femtontal medlemmar Agneta Östlund och Ingemar Berndtsson i deras lummiga trädgård. Det var en riktig ”djungelvandring” i en trädgård där det fanns växter överallt. Vi vandrade på smala ”stigar ” helt omgivna av grönskan. ”Trädgården är halvvild för det är så vi vill ha det", säger Agneta själv.
Det var en magisk känsla att gå i den frodiga trädgården, där man inte hade en aning om vad som väntade runt hörnet. I trädgården fanns det mesta också sådant som andra betraktar som ogräs. Under äppelträden fanns stora bestånd av knölklockan och lite längre bort fanns en rabatt där Lysing, Såpnejlika och Gullris trängdes. I den här trädgården får det mesta växa.
Trädgårdens många olika rum avgränsades med växtbågar tillverkade av en lokal Sollentunasmed. Här klättrade Klematis av allehanda slag. Runt störar klättrade humlen och bildade en grönskande vägg. I det nytillverkade vinhuset klättrade en staketdruva.
Inte mindre än tio fruktträd fanns i trädgården. De sex äppelträden bär inte mindre än 24 olika äppelsorter tack vare Agnetas flitiga ympande. Att Agneta gärna förökar växter kunde vi se i pionodlingen där också buxbomsskott växte till sig. Och vi kunde också förse oss från hyllan med växter som sökte nya hem.
Bilintresserade kunde också beundra familjens båda ögonstenar - två fina gamla Mercedes. Men det som nog imponerade oss allra mest var de många pampiga Fuchsiorna som fanns på husets framsida. Det var en härlig djungelvandring!

110707
Trädgårdsvandring hos Torsten Walderö i Kungsängen
Gillet var på besök i Runas och Torstens vackra trädgård den 7 juli. Torsten berättade om deras trädgård som nu är 50 år gammal. Bl a att den fått ett uppsving de senaste 10 åren, sedan de pensionerats och fått mer tid att hålla på.
Det fanns många spännande och intressanta växter att titta på, flera av dem ovanliga. Allt från stora träd, buskar, perenner till annueller. Vandringen gick mellan olika trädgårdsrum över frodig gräsmatta, genom ”dalgångar” och upp över små stigar på berget där vatten porlade fram i små bäckar mellan skrevorna.
Förutom den fantastiska upplevelsen och härlig inspiration, fick vi också många goda råd. Torsten delade generöst med sig av sina kunskaper och vi som stannade och fikade fick lite extra tillfälle att ta del av dem. Flera av oss fick också tillfälle att köpa med oss växter hem till våra egna trädgårdar. Dem ska vi vårda ömt.

110630
Trädgårdsvandring den 30 juni hos Ulf och Eva på Amorinavägen 14
Ett tjugotal besökare kom denna strålande varma sommarkväll och tittade på hur man kan utveckla en brant sluttande hörnradhustomt till en skönt meditativ oas. Ulf berättade att han har mer fokus på stämning i trädgården än på växterna i sig. Strävan är att få en plats för avkoppling och avskildhet från världen utanför.
Filosofin är att återanvända så mycket som möjligt istället för att slänga, och att hellre fynda i dikesrenar och på blocket än att köpa nytt. En hel del sten att använda fanns på tomten efter att huset byggts till. Mycket sten har också hämtats, både små och stora, väl valda efter färg. Med dessa har det sedan byggts murar, bl a annat i gaboner, och lagts vackra gångar. Flera av oss provsatt den sköna platsen i paviljongen intill den krattade grusplanen. Bambun har farit illa under de senaste kalla vintrarna och Ulf har nu planer för att ge dem vindskydd inför nästa vinter.
Grunden till ett växthus har just blivit klar och vid husväggen väntar gamla fönster på att göras i ordning till växthusbygget. Intill förrådet finns en härlig utomhusdusch. Passar väldigt bra en sån här varm sommardag. Ja, en härlig oas är det redan nu efter fyra år, men det finns flera planer ...
Med kaffe och kaka försökte vi smälta all fantastisk inspiration vi fått, samtidigt som vi njöt av utsikten från altanen och uterummet.
PS från Anna-Lena Haraldsson:
Igår när vi var på trädgårdsvandringen kom det upp en fråga om vad det var för träd med brokiga blad i trädgården. Det var en brokig asklönn, Acer negundo ’Flamingo’.
Bild: Wikimedia commons

110615
Drottningholms Slottspark 15 juni 2011
Gillet besökte Drottningholms slottspark för en guidad tur med slottsträdgårdsmästare Staffan Sjölund. Och vilken fantastisk kväll vi fick i parken!
Staffan berättade att Drottningholms slottsanläggning blev Sveriges första bidrag till UNESCO:s världsarvslista år 1991. Slottsparken innehåller både en franskinspirerad barockträdgård från 1600-talet, en formträdgård från 1750-talet och en friare engelsk landskapspark från Gustavs III:s tid.
På Gustav III:s tid fick folk vistas fritt i parken. Inne bland de höga häckarna finns det än idag den utomhusteater där han gärna visade upp sig för folket.
Under flera år har de gamla lindarna i parkens alléer bytts ut till nya från Tyskland. Flera av dessa är ”barn” från de gamla träden genom att de tagit sticklingar som sedan fått växa upp i Tyskland och flyttat tillbaka hem till Drottningholms alléer igen. Ett och annat ”anekdotträd” av de gamla lindarna har bevarats.
Betänk att 3,5 mil häckar ska klippas i parken! Detta gör man numera med en ombyggd slåttermaskin. I parken är det en konst att klippa häckar och tänka på rätt höjder, inbjudande rum och fria siktlinjer.
Vi fick lära oss att buxbomens färska skott helst ska nypas av med fingrarna. Om man beskär med häcksax ska det ske en mulen dag. Annars torkar de skadade bladen och den ser helt torr ut.
Väl framme vid Kina slott kunde vi beskåda utställningen med 100 sorters blommade pelargoner och ett 40-tal fuchsior. Bedårande i kvällsljuset!
Allt detta och mycket, mycket mer berättade slottsträdgårdsmästaren för oss under vår nästan två timmar långa guidning genom slottsparken. Tack för en trevlig, lärorik och härlig promenad genom parken som var väl värd sitt besök!
Läs mer här om vad som händer i parken i sommar.

110601
Trädgårdsvandring hos Christina och Bengt Lund Edsviksvägen 83
I sällskap med sommarens första mygg besökte ett 20-tal nya och gamla medlemmar Christina och Bengt Lunds "halvhemliga" trädgård. Utifrån gatan syns nämnligen nästan ingenting, men väl innanför häcken så slingrar sig olika rabatter med alla möjliga vackra växter runt huset på den 1500 m2 stora tomten.
Gräsmattan har med tiden blivit minimal. Den första rabatten vid garageuppfarten är helt annorlunda mot resten; ingen jord! Växterna är planterade i enbart sand och grus, efter Peter Korns modell. Lättskött och vackert! De har otroligt många och spännande små och stora träd.
Mest udda var apträdet vid dammen, men den lyckades jag inte fånga på bild, Tack för en trevlig kväll i sommarvärmen!


110530
Växtbytarkväll hos på Nyodlingsvägen
För fjärde året var det växtbytarkväll hos Lena Boström. Över trettio medlemmar sökte sig till den vackra och lummiga trädgården på Nyodlingsvägen i den första vackra sommarkvällen på ett tag.
Här fanns det mesta – både för köksträdgården och perennrabatten. En del växter bytte ägare, annat skänktes bort till intresserade. Många var glada att bli sitt överskott och istället komma hem spännande nyförvärv. Och vi var många som kom hem med mer än vi tänkt oss.
Alla delade lika generöst med sig av råd och tips om plantorna i synnerhet och trädgård i allmänhet. Och särskilt kul var berättelserna om vad som hänt med växter från förra årets växtbyte. För vi är ju sådana, vi trädgårdsmänniskor, vi undrar hur det gått för våra ”telningar”
Det var en härlig kväll som avslutades med kaffe med ”tilltugg” under trädens kronor. Med ännu mer trädgårdsprat förståss.
Tack Lena för vi fick vara i er trädgård!

110525
Besök i Marabouparken
Den 25 maj fick 25 gillemedlemmar en guidning av Marabouparken i Sundbyberg. Det var Johan Börjesson, chef för Marabouparkens konsthall som guidade oss och berättade om parkens anläggning och historia.
Vädret denna kväll var svalt och högst ombytligt. Det växlade snabbt mellan sol och regnskurar. Parken var nyduschad och frodigt grön. I de skuggigare partierna prunkade fortfarande vackra tulpanplanteringar i fantastiska färgkombinationer. Rhododendron och azaleor blommade och guldazalean berusade oss med sin ljuvliga doft när vi passade förbi i de täta snåren.
När anläggningen av parken påbörjades på 30-talet planterades snabbväxande träd som björk och lind för att dölja Bällstaån som rinner alldeles vid sidan av parken. På den tiden var åns vatten en trögflytande brungrå sörja med en mindre angenäm doft. Den kallades allmänt för Marabou river. Numera är ån muddrad, breddad, och marken intill uppgraderad som strand, vilket gör lägenheterna som byggs intill attraktiva.
Stora delar marken där parken anlades var sank, och nivåskillnaderna stora, 16 meter mellan högsta och lägsta delen. Sven Hermelin som anlade parken på uppdrag av Marabous ägare Henning Trone-Holst ”målade” mycket med grönt. Hans övertygelse var att man ska förvalta och förädla vad man har på plats och ta in växter från omgivningen, inte plantera exotiska växter. Det växte redan en hel del träd i parken, och totalt blev det 22 olika lövträd. Ett av dem är en gammal hängask som flyttades dit från Sundbybergs gård. Till vår stora förvåning fick vi veta att den gigantiska pilen, med sin skruvade enorma stam, var planterad först på 50-talet.
Längst ner i parken blänkte plaskdammens vattenspegel. Vattnet i dammen har värmts upp av kylvattnet från fabriken, och pumphuset intill dammen är byggd som en vacker paviljong med skiffertak. Där drack några av oss sitt medhavda kaffe när visningen var över och njöt av utsikten och några svagt värmande solstrålar.
Vill du veta mer se www.marabouparken.se

110518
Trädgårdsvandring Gamla vägen Bollstanäs
Siv Berglund på Gamla vägen i Bollstanäs hade bjudit in oss till sin trädgård den 18 maj. Vårkvällen var vacker och solig och vi var ett 30-tal förväntansfulla och klorofylltörstande besökare som kom dit. Det var ju den fösta vandringen efter den långa och snörika vintern.
Siv, som bott här sedan hon var barn, berättade om trädgårdens långa historia och intressanta bakgrund och guidade oss sedan runt på den lummiga tomten som sluttade ner mot Norrviken. Trädgården var 5000 kvm stor och här fanns mycket att titta på av både växter och byggnader. Bakom varje buske eller snår fanns något att upptäcka.
Sivs pappa hade planterat växter för att skapa rum i trädgården. De växterna hade vuxit sig stora, väldigt stora. Det hade även det vackert blommande kastanjeträdet som Siv sått som barn. Sivs pappa hade också gjutit en rund damm och vid den växte en ljuvligt rosa rosenpion som fångade allas uppmärksamhet.
Ett av Sivs projekt var ett woodland med en våtbädd gjort av en nergrävd plastbåt där blå bergvallmo nu var planterad. Det fanns många andra spännande växter runt omkring som treblad, indiskt fotblad, prunkande julrosor och mängder av olika sippor och mycket annat i vacker samplantering. En bit återstod att göras klart, men betongblandaren som används för att blanda till jorden var utlånad för tillfället.
Pioner och en hel del andra växter fanns kvar från förr. De gamla knotiga äppelträden stod i sitt vackraste vårflor. Ett av träden var ihåligt, men var sedan länge ihoplappat med ståltråd och gamla däck och hade stöttor under sig.
Vi gick i en lång stenlagd pergola som väntade på att kläs in med rosor. På ett annat ställe fanns en önskebrunn under en paviljong.
När vi utforskat trädgårdsrummen och odlingarna, sett griskojan, lekstugan, jordkällaren, ugglehuset/ateljén med utblick över vattnet, avslutade vi kvällen med en fikastund i sjöstugan vid Norrvikens kvällsblanka vattenspegel. En fantastisk avslutning på en upplevelserik trädgårdsvandring. Vi hade mycket att smälta efter den här kvällen.

Maj
Vi visade upp oss på biblioteket
För andra året i rad fanns Sollentuna Trädgårdsgille på biblioteket i Sollentuna centrum. Under tre veckor fick besökare veta mer om vår verksamhet. Tanken var givetvis att visa upp att föreningen finns och få nya medlemmar till föreningen.
Direkt vid ingången från Aniaraplatsen på den stora, svarta tavlan på höger hand fanns våra bilder och texter.
I år var vår utställning placerad på nedervåningen vid trappan mot övervåningen. Vid glasväggen stod vår lilla sittgrupp. Där fanns vår info-pärm med bl a aktuellt programblad, några utgåvor av Hemträdgården och den broschyren Odla och njut.
Bibliotekets personal hade också placerat en glashylla med trädgårdsböcker som ytterligare inspiration.

110510
Magnoliavandring i strålande väder
Tisdag 10 maj bjöd på strålande sommarväder. Det blev en ljuvlig kväll för magnoliaspaning hos John Lennart Söderberg och Ann-Marie Åsheden i Ekshagarna.
Så spännande det var att se hur man kan konvertera ett knaggligt berg i lummig Mälarnatur till en magnoliaodling! Inte precis det man väntar sig, men i alla skrevor och gropar där det gick att fylla jord stod magnolior, somliga ännu små pinnar och andra mycket vackert vuxna unga träd.
Många av dem blommade. Blommorna hade många olika former: Stjärnor, liljor, näckrosor… Stora blommor och små. Vita, rosa, purpur, ljusgula – och så dofterna, oväntat fräscha. I sanningens namn fanns det många andra vackra växter också i trädgården men de fick inte en chans att bli presenterade denna gång.
Besökarna fick sig en hel del kunskap till livs om olika magnolior liksom elementär kunskap om magnoliaträdsflyttning, vilket är ett mycket vanskligt företag, ofta med dödlig utgång. Tipset där är att spola ren rötterna från jord först, annars bryts de av tyngden. En sådan spolning kan ta några dygn. Men vill man nu rädda sin magnolia så får man anstränga sig.
Tack för en fin visning John Lennart, och må dina träd blomstra!

110508
Orkidéutflykt till Jan Röed
Nu var det dags - i söndags vid strålande solsken gick färden mot Eldholmen vid Mälaren och till Jan Röed och hans orkidéer.
Han tog emot oss med kaffe/the och kakor och berättade sedan om sitt intressanta jobb, hur han sköter sina älskade växter. Han är mycket ute och reser och filmar och lär känna många intressanta människor. Han lever ett speciellt liv och trivs!
Han berättade om olika näringsämnen, salter, effektiva mikrober o.s.v Han hade en hel låda med olika medel som han erbjöd oss att använda i våra trädgårdar. En av våra medlemmar köpte en låda - så vi får väl höra lite längre fram hur det går.
April
Hämta hästgödsel
Stina Ekman på Boda gård välkomnar alla som vill hämta hästgödsel, och eftersom dynga är rena guldet för trädgården är vi ganska många som nappar på erbjudandet.
Ett exempel på detta är fyra hushåll från Borevägen som slog sig ihop om en släpkärra på Valborgsmässoafton och i värsta lagårdsklädseln gav sig ut mot hästhagen beväpnade med spadar, grepar, säckar, hinkar, tunnor och skottkärror. Det är ju en bit att släpa dyngan från stacken till släpkärran så en pirra eller skottkärra kommer väl till pass. Och så fin dyngan är! Lagom ströblandad och ganska torr.
Så ta chansen alla trädgårdsälskare, men ring Stina först på tfn 0703-06 64 08och kolla att ni kan komma. Gårdsplanen är liten och det ryms bara en släpkärra i taget.
Vi måste också tänka på Stina och hennes stallvänner och inte underminera gödselstacken så att de inte längre kan köra ut sina dyngkärror bekvämt, utan ta snyggt från stackens kanter. Dessutom får vi förstås tänka på att inte lämna säckar och hinkar efter oss. Som grädde på moset får vi en stund i vacker natur att njuta av.
Väganvisning: Ta av från Rotebroleden vid rutiga Folkan, sväng höger och kör till dess vägen tar slut.

110425
Backsippor i Calmare Hage
Tidigt på förmiddagen Annandag Påsk i strålande väder samlades 13 glada och förväntansfulla personer med ryggsäckar, sittunderlag och kameror på parkeringen utanför Calmare hage.
Det var en stilla vårdag och lärkan drillade. Backsipporna täckte som vanligt den kulle vi brukar titta på, men i år visade det sig finnas två blommiga kullar till, lite längre till höger. Blommorna stod i sitt allra fräschaste stadium, skiftande i silver och rosalila. Grönskan var sådär limegrön som den är när bladen slår ut och vitsippor, vårlök, violer och en och annan kvardröjande blåsippa fanns att njuta av längs vägen. Vattnet var spegelblankt.
Picknicken ägde rum på sedvanlig plats och vi fick sällskap av både gäss och änder som bidrog till den idylliska stämningen. Det blev en fin avrundning på påsken.

|