Reportage 2020


2020-02-02

Frö- och knölbyteskväll

Visst känner man sig extra sugen på att sätta igång med frösådd så tidigt som möjligt, denna varma vinter!


Över 20 medlemmar hittade till årets frökalas hos Agneta och Ingemar på Borevägen. Utbudet var synnerligen varierat, blommor, grönsaker, rotsaker, örter, frön av träd.  Påsarna var välmärkta och fröfrossan tog vid direkt. Trängseln kring fröbordet var påtaglig men alla fick vad de önskade, nästan. Tyvärr saknade vi purjolök och paprikor! Det mesta gick åt och lyckan var total.


Efteråt bjöd Agneta på jättegoda bärpajer med glass och vaniljsås och läckra chokladpraliner.  En inspirerande kväll med mycket trädgårdsprat. Tack alla som kom och gjorde detta möjligt!

Vid pennan Rita Almgren


2020-01-21

Trädgårdsmyller med Christina Winter

Årets första föredrag hölls i ny lokal, Klubben i ungdomshuset Satelliten, eftersom Amorina renoveras. I pausen fylldes fiket av trädgårdsvänner för att serveras kaffe av den vänliga personalen.


Christina visade underbara närbilder och berättade entusiastiskt om de små insekterna som pollinerar till nytta för oss. Ja, faktiskt är det ett villkor för vår matförsörjning att de finns, 75% av alla matgrödor är beroende av insekter för sin frösättning. Vi tänker kanske mest på frukt och bär men även viktiga grödor som kaffe, kakao och soja behöver pollineras av insekter. Insekterna är i sin tur helt beroende av att få pollen och nektar för sin överlevnad.


Vi kan hjälpa dem och samtidigt få nytta av dem genom att plantera tidiga lökväxter och former av Salix. Andra insektsfavoriter är blåbärstry, röda vinbär och hallon. Vi kan odla perenner och kryddörter i små och stora rabatter eller kanske bara i en kruka.


De viktigaste pollinerarna är humlor, solitärbin, blomflugor och honungsbin. Med undantag för honungsbina så bygger dessa insekter inte stora samhällen utan honan lägger ägg i enstaka håligheter. 30% av arterna lägger sina ägg ovan jord och drar nytta av de insektshotell vi sätter ut medan 70% gör det under jord. För de senare är det värdefullt att spara platser med sand eller sandig jord, gärna med en vertikal yta. Och undvik markduk under plattor! Insektsbona innehåller troligen larver över vintern så var försiktig med rensning.


Christina visade vackra bilder från sin egen trädgård där hon låtit gräs och blommor växa upp i öar till en äng med klippta gångar emellan. Har man dessutom plats att spara ett slarvigt hörn är det till nytta för många små djurs övervintring.

Vid pennan: Mia Gille