Trädgårdsvandringar m m sommaren 2023Vecka 22

måndag 29.5 kl 18.00

Växtkalas  hos Lena Boström, Nyodlingsvägen 24, Sollentuna

Vad vore våren utan växtkalas under blommande äppelträd hos Boströms! Ta med dig överblivna sticklingar och plantor. Kanske har du delat gamla perenner som du vill ge bort? Sätt i en tydlig etikett i krukan. Det är lika roligt att ge bort plantor som att få, så kom även om du inte har något med dig.

Efteråt blir det fika för 20 kr under äppelträd.

Byt växter, inte skadegörare!heter en skrift utgiven av Riksförbundet Svensk Trädgård om hur man bäst skyddar sig och andra från att få oönskade gäster i trädgården. Den hittar du på deras hemsidasvensktradgard.seLäs gärna den innan du deltar i växtbyten eller plantförsäljning!


Vecka 23

onsdag 7.6

kl 19.00

Välkomna till Maria Hjelm, Tistelvägen 12 B i Sollentuna

Jag bor i ett 60-tals hus med ca 1000 m2 uppvuxen trädgård. Trädgården har mycket vintergrönt och en del formklippta element. Jag vill att trädgården ska vara vacker över hela året och trädgården har växter som blommar från februari till november. För att vi ska kunna njuta av trädgården under den mörkare tiden av året så har vi tidsstyrd belysning som släcks under natten.

År 2020 byggde vi en helt ny pool och i samband med det gjorde vi om delar av trädgården, Nya planteringar, markmaterial och en vattentank som är placerad under marken där vi samlar regnvatten som vi sedan använder vid vattning av trädgården.

Jag komposterar, odlar i pallkragar och har spaljéäppelträd. Som alla trädgårdsägare har jag fler och nya drömmar om bla ett växthus, större odling, nytt förråd och fler sittplatser.

Om man kommer med bil så finns det parkeringsplatser på gatan och en förskola på samma gata med fler parkeringsplatser. Om man åker kommunalt, tar man pendeltåg till Sollentuna Station och en promenad på ca 10 min eller 5 min på cykel.

Maxantal 30 personer. Du anmäler dig via SMS 073-668 59 79. Det blir ingen kaffeservering.

Varmt välkomna!


Vecka 24

onsdag 14.6 kl.19-20

Välkommen till Christina och Bengt Lund, Edsviksvägen 83, Sollentuna

Hösten 1973 flyttade vi till Sollentuna. Tomten är på 1300 km. Det fanns gott om olika fruktträd på tomten och ett litet växthus på baksidan samt många träd. Under åren då barnen var små gjorde vi inte så mycket åt trädgården utan det var i slutet av 90-talet som vi började att förändra tomten. Idag har vi bland annat flera magnolior, olika träd och buskar. Hoppas att magnoliorna står i blom vid besöket!

Vi har också en damm med fiskar, olika blomsterbäddar, grönsaksodlingar och ett växthus. Dessutom blandar vi vår egen jord.

Det är parkeringsförbud på Edsviksvägen men på Oxelvägen kan några bilar stå. De som åker kommunalt tar buss 523 från Sollentuna centrum eller Helenelunds pendeltågsstation. Kliv av vid hållplats Drotsvägen

Antal besökare: 20 personer. Föranmälan görs till Christina via sms 0707875062

Inget fika

Välkommen önskar Christina och Bengt Lund


Vecka 25

Tisdag 20.6

18- 19.30


Fulltecknad Välkommen till Ulrika och Magnus Ramstrand, Tennisvägen 22 i Rotebro

För ganska exakt fem år sen fick vi nyckeln till vårt kedjehus i Rotebro och fick då också en trädgård i två väderstreck, som har blivit vår oas, inte minst under pandemiåren. Den största delen ligger i norrläge, vilket kan vara en utmaning när man ska välja växter, men också otroligt skönt under heta sommardagar. Fram- och baksida befinner sig alltså i olika växtzoner.

Den första sommaren i huset klippte och rensade vi oss fram i befintliga rabatter och planteringar och upptäckte att där faktiskt växte mycket mer än prästkragar och maskrosor. Sen dess har vi utgått från de rabatter som fanns, anlagt några nya, tagit bort många bollklippta buskar, tagit vara på perenner som fanns, flyttat runt en del och planterat in lite nya och vi håller fortfarande på att sätta vår prägel på trädgården. Vi är inga experter, men älskar blommor och där ligger vårt fokus och vi ser gärna fjärilar, humlor och bin som rabattgäster. Vi provar oss fram.

Trädgården är inte så stor, sammanlagt knappt 500 kvadratmeter, så med tanke på det vill vi begränsa besöksantalet till 15. Om du vill komma så skicka ett sms till Ulrika på 073 946 53 02. Det kommer att finnas kaffe/te med något tilltugg.
Vi finns på Tennisvägen 22 i Rotebro. Det kan vara lite ont om plats på gatan utanför oss, men det brukar fungera att ställa sig enligt datumparkering på gatorna intill, eller på Fältvägen ett par gator bort nedanför förskolan Gillestubben. Buss 520 stannar annars nära vårt hus, hållplats Tennisvägen.

Välkomna!


Vecka 26

torsdag 29.6

 kl. 18.00

Fulltecknad

Är du intresserad av att prova på att ta rossticklingar?

Hos Maria Ågren Polhemsvägen 32, Sollentuna

Sollentuna Trädgårdsgille bjuder in till en workshop där vi tar rossticklingar på några av Marias rosor. Rosor som finns är William Baffin, ’Ola fiskare’, Ghislaine de féligonde (min är ej remonterande), Therese Bugnet, Parkdirektor Riggers, Plaisenterie. Under kvällen fikar vi på medhavd fika och pratar trädgård.  

Du kommer att ha möjlighet att ta sticklingar på 3 – 4 av rosorna.

Ta med sekatör och något att fika på, så ordnar jag kaffe och te. Krukor och jord finns.

Kostnad: 100 kr

Om du undrar över något så hör av dig till Maria, maria-agren@telia.com 0709 35 79 19

Bindande anmälan med betalning görs via vårt anmälningssystem Simple Signup. Länk kommer även att skickas ut via e-post. 

Begränsat antal deltagare till 10 personer, endast medlemmar. 


Vecka 27

tisdag 4.7

kl 18.30


Fulltecknat

Välkomna till vår trädgård hos Villa Larsson på Runskogsvägen 27B i Törnskogen,

Det ska bli både spännande och lite pirrigt att visa upp vår trädgård för andra trädgårdsfantaster. Vi byggde vårt hus 2005 efter att ha köpt en skogig och bergig tomt året innan. När väl huset stod klar, som var ett projekt i sig, var det dags att få ordning på tomten. När 70% av ytan nästa bara bestod av berg, sprängsten och grus förstod vi att detta klarar vi inte själva. Var börjar man? Vi tog hjälp av trädgårdsexperten Ylva Landerholm som lyssnade vad vi vill ha för typ av trädgård, ritade förslag och hjälpte till med växtinköp. Huset har en 20-tals karaktär och vi ville att trädgården skulle gå i samma anda, lite gammaldags romantiskt. Vi ville också göra jobbet själva, dels för att det kändes roligt men också hålla nere kostnaden. Vi minns att Ylva förklarade att trädgård måste få ta tid, och gissa om hon hade rätt.

Nu så här 18 år senare så har vi verkligen fått en trädgård vi älskar, men det finns ju fortfarande massa saker att göra och nya projekt att förverkliga. Ni vet ju hur kul det är!  Grundidén från Ylva har funnits här hela tiden så det är lätt att ta det vidare och låta kreativiteten flöda.

VI har nog alltid gillat att ”pyssla” med hus och trädgård, men det är efter småbarnsåren som vi kunnat ägna mer tid åt trädgårdsintresset. Så för 6 år sen, när vi blev med växthus, så tog intresset fart. Man kan beskriva vår trädgård som lugn och harmonisk med färger i vitt, blått och rosa, grusgångar och rabatter utan raka linjer och bergspartier med mossa. Närheten till Törnskogen skapar en skön skogskänsla med både sol och skugga. De två dammarna ger ett välkomnande vattenblänk mitt i perennrabatterna där träd och buskar som Glanskörsbär, Syren, Häggmispel och ett nytt Silverpäron skapar lummighet. På baksidan där växthuset står, har vi sen ett par år tagit fram berget och försöker få det att grönska och blomstra. Här har vi ett pågående projekt med nya rabatter. Med ett japanskt körsbärsträd, Perukbuske, Blodlönn och Azaleor försöker vi få till en österländsk känsla. Vid uteplatsen har vi låtit en del av skogen vara kvar med en liten stig genom blåbärsriset under tallar och granar (barnens studsmatta får stå kvar några år till.

Välkomna till oss och vår trädgård en skön sommarkväll. Kaffe med dopp kommer att finnas för 20kr, så anmäl er gärna på madla67.ml@gmail.com eller sms 0739-801843.

Hitta till oss.

Det går bra att stå på gatorna runt omkring, men tänk på datumparkering och grannarnas utfarter. Med buss tar man 527:an från Sollentuna station mot Vaxmora och kliver av vid hållplats Gustavsbergsleden, och sen en promenad på 7-8 minuter.

Varma hälsningar Patrik och Madeleine


Vecka 28

Onsdag 12.7 kl 18.00

Fulltecknat

Varmt välkommen till Stockholms äldsta koloniområde Söderbrunn i Norra Djurgården

Den 12 juli kl.18 är du välkommen till Söderbrunns koloniområde, Björnnäsvägen 39, Norra Djurgården, nära Albano. Området tillhör Ekoparken, en unik blandning av natur och kultur.

Koloniområdet anlades 1905 och består idag av drygt 200 odlingslotter med tillhörande små bodar, alltså inga stugor med boende. Föreningen är mycket aktiv och attraktiv med odling och gemenskap, en oas för människor som bor i storstan. Du kan njuta av rikedom av perenner och grönsaker, gamla odlingstekniker men också inslag av modern trädgårdsdesign.

Hemsidan är informativ med dagsaktuella frågor såsom kompostering, miljö och biologisk mångfald men också historiskt intressanta händelser. Ett anslag från ca 1915 ger en inblick om tiden då.  ”Odla i vår så slipper ni svälta i höst”.

Vi kommer att bli guidade av Lars Ring, kulturjournalist och medförfattare till boken Växtriket (Ring/Rundgren). Vi får också se lott B68, något alldeles extra!

Antal deltagare är 25 personer. Anmälan med sms till Rita Almgren, 070 433 71 51.


Vecka 29


Vecka 30

Onsdag

26.7 kl 18.00


Välkomna till Carina och Håkan Blixt på Vasavägen 255 i Rotebro 

Under de 25 år som vi har bott här har både vår tomt och dess omgivningar ändrat skepnad ett antal gånger. De senaste åren har vi jobbat på att strukturera upp trädgård, umgängesytor, förvaring o dyl. Vi är långt ifrån i mål men det går framåt. 

Tomten är på ca 2000 m2 varav ca hälften består av naturtomt. På den andra hälften pågår många projekt. För två år sedan skaffade vi växthus på 22,5 m2. En rolig och ibland frustrerande utmaning att lära sig hur det fungerar att odla bl a tomater, chili, gurka etc däri. Klurar fortfarande på vad vi ska plantera utanför växthuset för att skapa insynsskydd och göra det mer ombonat. Växthuset medförde bl a att vi fick ta bort de pallkragar som jag odlade ätbart i.

För 8 år sedan gjorde vi om framsidan till att anlägga rabatter, ca 50-60 m2. En riktig utmaning för mig att förstå hur det ska organiseras för att bli snyggt. Många rabatter genomgår samma process. Planterar och flyttar runt. Har inga märkvärdiga, annorlunda växter utan köper, byter och tackar jag ja och funderar efteråt på vart det ska planteras. Varje år blir jag dock förvånad över hur fint det blivit i någon rabatt. Man överraskar sig själv.  Vi har en tomt med många halvfärdiga projekt, men helheten bjuder ändock på ett naturskönt lugn som vi njuter mycket av.

Ni är varmt välkomna att titta runt, ta en kopp kaffe och förhoppningsvis njuta av en fin sommarkväll. Vi tar tacksamt emot tips och råd!

Bjuder på Fika med dopp.

Om du tar dig hit med bil så finns parkering på gatorna runt om. Datumparkering gäller. Pendeltågstation är Rotebro. Tar ca 20 min att promenera därifrån till oss. Buss nr 520 går både från Sollentuna Centrum och från Rotebro station, gå av vid hållplats Holmbodavägen och promenera därifrån 10 min.

Ingen föranmälan behövs men om du har några frågor så ring Carina 070-509 57 10

Carina & Håkan


Vecka 31Vecka 32

ons 9.8 16.00 och 18.30

Välkommen till Georg och Lotta Erdelyis nya trädgård
Brinkvägen 55, Täby

I augusti 2020 flyttade vi från vårt hus och vår härliga trädgård i Duvbo till det då ombyggda och totalrenoverade huset i Täby, som vi 8 månader tidigare köpt som ett renoveringsobjekt.

I samband med dränering och byte av servisledning till gatan demolerades så gott som allt på tomten, och vi fick samtidigt en plötslig insikt i odlingsbegränsningarna. Det var berg under ett tunt lager lerjord, späckad med sten i olika storlekar (en del av dem gigantiska), asprötter och rotogräs av värsta slag. Marken såg ut som ett månlandskap, men ogräset överlevde. Här skulle alltså vår nya drömträdgård växa fram…

Trädgårdsanläggarna var bokade till hösten 2020, men det dröjde till mars 2021 innan de kom, och först mot slutet av maj blev de klara. Nu kunde vi börja plantera i vår nya trädgård!

Centralt i trädgården har vi växthus och köksträdgård för att odla ätbart, samt en damm. Vi har även ett uterum/orangeri för övervintring av medelhavsväxter.

Kunskap och inspiration från föredrag, seminarier, trädgårdsbesök mm har vi försökt omsätta i praktiken, särskilt med tanke på biologisk mångfald samt vattenhushållning för att möta extremväder med torka och skyfall. Vi har gjort ett schema för vattning av olika växter. Det underlättar när så gott som ALLT är nyplanterat - härligt varmt och soligt sommarväder är verkligen ingen dröm för en nyanlagd trädgård.

Varmt välkomna, Georg & Lotta.

 

Antal deltagare är begränsat till 15 personer kl 16.00 och 15 personer kl 18.30.

Anmälan på SMS till 0737-67 20 72 (Lotta), ange vilket klockslag det gäller.
Fika med tilltugg serveras (20 kr).


Vecka 33

torsdag 17.8

kl 18.00

Fulltecknat

Välkommen till Slottsvägen 1, Edsberg Sollentuna 

Min trädgård är mitt föräldrahem som jag flyttade tillbaka till för ca 15 år. Tomten är på ca 625 kvm och anlades ursprungligen av mina föräldrar på 50-talet. Det var en klassisk 50-talsträdgård på sin tid med fruktträd, bärbuskar och grönsaker samt rabatter intill huset. Jag har behållit formerna och grundstrukturerna för trädgården men vidareutvecklat den en del också. Bland annat har jag skaffat ett växthus där jag odlar tomater och jag försöker skapa bästa möjliga förutsättningar för bin och fjärilar; både vid val av växter, tillgängligt vatten i trädgården samt att jag har bihotell.  

 

För mig är trädgården en plats för minnen, av platser och människor. Mitt björnbär som slingrar sig kring den gamla piskställningen påminner om somrarna hos min morfar nere i Skåne och Brittas ros påminner mig om min väninna Britta. Jag gläds också åt de hallonbuskar och krusbär som fortfarande finns kvar sedan mina föräldrars tid. 

 

Vid visningen kommer kaffe och fika finnas för 20 kr. 

Max antal deltagare är 20 st och föranmälan görs via sms till 0768 840 940. 

 


Vecka 34

Lördag 26/8 kl 15.00Välkomna till Landsnoravägen 98 A.

Ser man vårt hus från gatan syns inget spår av den trädgårdsnörd som bor där. Ett rätt risigt 70-talshus med kuperad skogstomt om 1600 kvm och eftersatt framsida. Baksidan av huset är en annan historia däremot. Där gömmer sig trädgården, kallar min femte bebis jag gullar med så mycket jag bara kan.


2014 föddes vårt första barn och vi flyttade in i mitt barndomshem, villan i Landsnora. Det hade i princip stått tomt under 20 år så det fanns mycket att stå i. 2016 var det dags att ta itu med trädgården. Det enda som fanns var en stor gammal rhododendron, stenar och en bucklig gräsmatta. Sen dess har vi gjort ett hästjobb. Nya rabatter och gräsmatta har anlagts och varje år startar jag upp minst ett stort trädgårdsprojekt för mycket. Odlingsbänkar, pergola, stenläggning och bygga trall. Vi gör allting själva och därför får det ta sin tid. Perenner flyttas mitt i juli, ogräset glöms bort och robotgräsklipparen har inte fungerat på hela sommaren. Med fyra små barn räcker tiden inte riktigt till men ni är välkomna att komma och se en ung trädgård mitt i dess kreativa process! Jag hoppas att min trädgård ändå kan inspirera till att våga göra själv, lite fina växtkombinationer och sätt att skapa rumslighet. I augusti är förhoppningsvis snittblomsodlingen i sitt esse och bjuder på mycket blomsterprakt. Kanske hinner jag även binda några små buketter till försäljning om intresse finns. (Brukar sälja fredagsbuketter på uppfarten i juli).


Kaffe med dopp kommer finnas för en liten peng. Det finns ingen gräns för antal deltagare men anmäl dig gärna så vi kan beräkna fikaåtgången. Hojta också om du önskar glutenfritt eller liknade, på jennie@sollentunaholm.se eller 0704613163. Vi har katter så lämna gärna vovven hemma.


Vi har en stor uppfart som rymmer många bilar om ni parkerar smart och kör högt upp mot huset. Tyvärr så är Securitas snabba att bötfälla om man står på gatan. Närmsta busshållplats är Kvarnskogen med en promenad på 10-15 min. Man kan också parkera borta vid Edsbergs slott/Edsvik (gamla mc-kollektion) och ta en fin promenad längs vattnet hit.


Vecka 36

Tisdag 29.8 kl 18.00

Välkommen till Helena Ottosson Bergqvist, Stråkvägen 7D 

Att gå från Tomt till Trädgård.

Vi blev med hus och trädgård i juni 2015.Huset är byggt 1969, och det enda som fanns på den 950 kvm stora tomten var fyra träd, en svartvinbärsbuske och en rabarberplanta, så hur förvandlar mandet till en härlig trädgård för familjeliv? Hur svårt kan det vara?, tänkte jag, med all min erfarenhet från balkongen på femte våningen i stan. 

Lite svårare än så, visade det sig, här bordet både rådjur, harar, sniglar, myror och inte minst tvåfotiga varelser som alla bestämt hävdar att trädgården är deras. I sakta mak har det ändå börjat arta sig. Vi fick (lite överraskande) ett växthus i bröllopspresent, så det var en början. 

Höggravid övertalade jag sedan maken till att ge mig ett medlemskap i Trädgårdsgillet, fast förvissad om att jag skulle gå på alla trädgårdsvisningar i djup harmoni med min bebis. Verkligheten varnaturligtvis en annan, men vändningen kom med Corona-pandemin när föredragen började hållas digitalt – vilken praktisk lösning i småbarnskaoset! Peter Korns föredrag inspirerade så småningom till en sandrabatt, och flera andra projekt har påbörjats tack vare olika föredrag, och så många visningsträdgårdar jag bara hunnit med. 

Alla misstag har gjorts, men så sakteliga har det ändå blivit lite mer trädgård av det hela – mest tack vare er i Gillet! Arbetet är långtifrån slut, men jag hoppas på att en visning kan ge både er och mig inspiration till fortsatt trädgårdsfix!

Anmäl gärna via SMS till Helena 073-749 3100

Begränsad parkering på tomten, parkera i”triangeln” vid Stråkvägen 30 eller vid förskolan längre in på Mullevägen,eller längst ned på Scoutvägen.

Buss 523 stannar vid hållplats Stråkvägen.


Vecka 36

måndag 4.9 kl.18.00

Sensommarens växtkalas

Borevägen 10, Edsviken, Sollentuna

Trädgårdsgillet kommer att ha sensommarens stora växtkalas på tomten på Borevägen 10.

Har du mer plantor än du behöver eller är du på jakt efter något nytt?  Kruka ditt överskott när det vuxit sig stort i din trädgård och låt dina plantor få ett nytt hem hos en annan trädgårdsvän. Det går lika bra att komma utan plantor för utbudet brukar vara stort. Du som ger bort, sätt en tydlig etikett så mottagaren vet vad man fått.

Efteråt blir det kaffekalas med hembakt!

Det är viktigt att inte sprida sjukdomar eller skadedjur. Föröka därför bara friska plantor och använd ny jord i krukorna. Låt nya växter stå i karantän ett tag. Läs mer i Riksförbundets broschyr “Byt växter – inte skadegörare”.


Vecka 38

Lördag 23.9 kl 11-16

Fira Äpplets dag i Ekebyhovs slottspark

Sveriges Pomologiska Sällskap arrangerar en stor äppelutställning, mer än 100 sorter, i Ekebyhovs slottspark på Ekerö. I samband med denna har allmänheten möjlighet att få sina äpplen sortbestämda av Sällskapets pomologer.

Sollentuna trädgårdsgilles medlemmar erbjuds i samband med detta evenemang en egen visning av hur sortbestämning går till, vilka kännetecken sortbestämmaren tittar efter, vilka verktyg som behövs och vilken litteratur som används till stöd.

Passa också på tillfället denna dag att få dina okända äpplen sortbestämda av någon av pomologerna.

Ekebyhovs slott med anor från 1640-talet är ett av få bevarade träslott/säteri med fin fruktträdgård och underbart parkområde med bokar, i dag ett byggnadsminne. I parken finns ett av Sveriges 15 klonarkiv för äpple, vilka lyder under Nationella genbanken. Slottet har kaffeservering på helgerna och där finns alltid Ekebyhovs egen äppelkaka på menyn.

Varmt välkommen önskar Sveriges Pomologiska Sällskap. Hemsida; www.svepom.se 

Resväg till Ekebyhovs slottspark, Ekerö

Med bil från Brommaplan: Kör till Tappström på Ekerö. Fortsätt rakt fram cirka 500 meter och ta till vänster före OKQ8-macken. Följ skyltar fram till slottet.

Med buss: Flera busslinjer går från Brommaplan till Ekerö centrum vid Tappström. Därifrån är det en promenad genom bokskogen på cirka 10–15 minuter.

Exakt tid för sortbestämningsdemonstrationen utannonseras när det närmar sig.


Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se         

Anmäl din e-post: epost@sollentunatradgard.se 

Frågor om hemsidan webb@sollentunatradgard.se