Trädgårdsvandringar m m sommaren 2023Vecka 22

måndag 29.5 kl 18

Växtkalas  hos Lena Boström, Nyodlingsvägen 24, Sollentuna

Vad vore våren utan växtkalas under blommande äppelträd hos Boströms! Ta med dig överblivna sticklingar och plantor. Kanske har du delat gamla perenner som du vill ge bort? Sätt i en tydlig etikett i krukan. Det är lika roligt att ge bort plantor som att få, så kom även om du inte har något med dig.

Efteråt blir det fika för 20 kr under äppelträd.

Byt växter, inte skadegörare!heter en skrift utgiven av Riksförbundet Svensk Trädgård om hur man bäst skyddar sig och andra från att få oönskade gäster i trädgården. Den hittar du på deras hemsidasvensktradgard.seLäs gärna den innan du deltar i växtbyten eller plantförsäljning!


Vecka 23

onsdag 7.6

kl 19

Välkomna till Maria Hjelm, Tistelvägen 12 B i Sollentuna

Jag bor i ett 60-tals hus med ca 1000 m2 uppvuxen trädgård. Trädgården har mycket vintergrönt och en del formklippta element. Jag vill att trädgården ska vara vacker över hela året och trädgården har växter som blommar från februari till november. För att vi ska kunna njuta av trädgården under den mörkare tiden av året så har vi tidsstyrd belysning som släcks under natten.

År 2020 byggde vi en helt ny pool och i samband med det gjorde vi om delar av trädgården, Nya planteringar, markmaterial och en vattentank som är placerad under marken där vi samlar regnvatten som vi sedan använder vid vattning av trädgården.

Jag komposterar, odlar i pallkragar och har spaljéäppelträd. Som alla trädgårdsägare har jag fler och nya drömmar om bla ett växthus, större odling, nytt förråd och fler sittplatser.

Om man kommer med bil så finns det parkeringsplatser på gatan och en förskola på samma gata med fler parkeringsplatser. Om man åker kommunalt, tar man pendeltåg till Sollentuna Station och en promenad på ca 10 min eller 5 min på cykel.

Maxantal 30 personer. Du anmäler dig via SMS 073-668 59 79. Det blir ingen kaffeservering.

Varmt välkomna!


Vecka 24

onsdag 14.6 kl.19-20

Välkommen till Christina och Bengt Lund, Edsviksvägen 83, Sollentuna

Hösten 1973 flyttade vi till Sollentuna. Tomten är på 1300 km. Det fanns gott om olika fruktträd på tomten och ett litet växthus på baksidan samt många träd. Under åren då barnen var små gjorde vi inte så mycket åt trädgården utan det var i slutet av 90-talet som vi började att förändra tomten. Idag har vi bland annat flera magnolior, olika träd och buskar. Hoppas att magnoliorna står i blom vid besöket!

Vi har också en damm med fiskar, olika blomsterbäddar, grönsaksodlingar och ett växthus. Dessutom blandar vi vår egen jord.

Det är parkeringsförbud på Edsviksvägen men på Oxelvägen kan några bilar stå. De som åker kommunalt tar buss 523 från Sollentuna centrum eller Helenelunds pendeltågsstation. Kliv av vid hållplats Drotsvägen

Antal besökare: 20 personer. Föranmälan görs till Christina via sms 0707875062

Inget fika

Välkommen önskar Christina och Bengt Lund


Vecka 25

Tisdag 20.6

18- 19.30


Välkommen till Ulrika och Magnus Ramstrand, Tennisvägen 22 i Rotebro

För ganska exakt fem år sen fick vi nyckeln till vårt kedjehus i Rotebro och fick då också en trädgård i två väderstreck, som har blivit vår oas, inte minst under pandemiåren. Den största delen ligger i norrläge, vilket kan vara en utmaning när man ska välja växter, men också otroligt skönt under heta sommardagar. Fram- och baksida befinner sig alltså i olika växtzoner.

Den första sommaren i huset klippte och rensade vi oss fram i befintliga rabatter och planteringar och upptäckte att där faktiskt växte mycket mer än prästkragar och maskrosor. Sen dess har vi utgått från de rabatter som fanns, anlagt några nya, tagit bort många bollklippta buskar, tagit vara på perenner som fanns, flyttat runt en del och planterat in lite nya och vi håller fortfarande på att sätta vår prägel på trädgården. Vi är inga experter, men älskar blommor och där ligger vårt fokus och vi ser gärna fjärilar, humlor och bin som rabattgäster. Vi provar oss fram.

Trädgården är inte så stor, sammanlagt knappt 500 kvadratmeter, så med tanke på det vill vi begränsa besöksantalet till 15. Om du vill komma så skicka ett sms till Ulrika på 073 946 53 02. Det kommer att finnas kaffe/te med något tilltugg.
Vi finns på Tennisvägen 22 i Rotebro. Det kan vara lite ont om plats på gatan utanför oss, men det brukar fungera att ställa sig enligt datumparkering på gatorna intill, eller på Fältvägen ett par gator bort nedanför förskolan Gillestubben. Buss 520 stannar annars nära vårt hus, hållplats Tennisvägen.

Välkomna!


Vecka 26

torsdag 29.6

 kl. 18

Är du intresserad av att prova på att ta rossticklingar?

Hos Maria Ågren Polhemsvägen 32, Sollentuna

Sollentuna Trädgårdsgille bjuder in till en workshop där vi tar rossticklingar på några av Marias rosor. Rosor som finns är William Baffin, ’Ola fiskare’, Ghislaine de féligonde (min är ej remonterande), Therese Bugnet, Parkdirektor Riggers, Plaisenterie. Under kvällen fikar vi på medhavd fika och pratar trädgård.  

Du kommer att ha möjlighet att ta sticklingar på 3 – 4 av rosorna.

Ta med sekatör och något att fika på, så ordnar jag kaffe och te. Krukor och jord finns.

Kostnad: 100 kr

Om du undrar över något så hör av dig till Maria, maria-agren@telia.com 0709 35 79 19

Bindande anmälan med betalning görs via vårt anmälningssystem Simple Signup. Länk kommer att finnas på hemsidan i god tid och kommer då även att skickas ut via e-post. 

Begränsat antal deltagare till 10 personer, endast medlemmar. 


Vecka 27

tisdag 4.7

kl 18.30


Välkomna till vår trädgård hos Villa Larsson på Runskogsvägen 27B i Törnskogen,

Det ska bli både spännande och lite pirrigt att visa upp vår trädgård för andra trädgårdsfantaster. Vi byggde vårt hus 2005 efter att ha köpt en skogig och bergig tomt året innan. När väl huset stod klar, som var ett projekt i sig, var det dags att få ordning på tomten. När 70% av ytan nästa bara bestod av berg, sprängsten och grus förstod vi att detta klarar vi inte själva. Var börjar man? Vi tog hjälp av trädgårdsexperten Ylva Landerholm som lyssnade vad vi vill ha för typ av trädgård, ritade förslag och hjälpte till med växtinköp. Huset har en 20-tals karaktär och vi ville att trädgården skulle gå i samma anda, lite gammaldags romantiskt. Vi ville också göra jobbet själva, dels för att det kändes roligt men också hålla nere kostnaden. Vi minns att Ylva förklarade att trädgård måste få ta tid, och gissa om hon hade rätt.

Nu så här 18 år senare så har vi verkligen fått en trädgård vi älskar, men det finns ju fortfarande massa saker att göra och nya projekt att förverkliga. Ni vet ju hur kul det är!  Grundidén från Ylva har funnits här hela tiden så det är lätt att ta det vidare och låta kreativiteten flöda.

VI har nog alltid gillat att ”pyssla” med hus och trädgård, men det är efter småbarnsåren som vi kunnat ägna mer tid åt trädgårdsintresset. Så för 6 år sen, när vi blev med växthus, så tog intresset fart. Man kan beskriva vår trädgård som lugn och harmonisk med färger i vitt, blått och rosa, grusgångar och rabatter utan raka linjer och bergspartier med mossa. Närheten till Törnskogen skapar en skön skogskänsla med både sol och skugga. De två dammarna ger ett välkomnande vattenblänk mitt i perennrabatterna där träd och buskar som Glanskörsbär, Syren, Häggmispel och ett nytt Silverpäron skapar lummighet. På baksidan där växthuset står, har vi sen ett par år tagit fram berget och försöker få det att grönska och blomstra. Här har vi ett pågående projekt med nya rabatter. Med ett japanskt körsbärsträd, Perukbuske, Blodlönn och Azaleor försöker vi få till en österländsk känsla. Vid uteplatsen har vi låtit en del av skogen vara kvar med en liten stig genom blåbärsriset under tallar och granar (barnens studsmatta får stå kvar några år till.

Välkomna till oss och vår trädgård en skön sommarkväll. Kaffe med dopp kommer att finnas för 20kr, så anmäl er gärna på madla67.ml@gmail.com eller sms 0739-801843.

Hitta till oss.

Det går bra att stå på gatorna runt omkring, men tänk på datumparkering och grannarnas utfarter. Med buss tar man 527:an från Sollentuna station mot Vaxmora och kliver av vid hållplats Gustavsbergsleden, och sen en promenad på 7-8 minuter.

Varma hälsningar Patrik och Madeleine


Vecka 28

Onsdag 12.7 kl 18

Varmt välkommen till Stockholms äldsta koloniområde Söderbrunn i Norra Djurgården

Den 12 juli kl.18 är du välkommen till Söderbrunns koloniområde, Björnnäsvägen 39, Norra Djurgården, nära Albano. Området tillhör Ekoparken, en unik blandning av natur och kultur.

Koloniområdet anlades 1905 och består idag av drygt 200 odlingslotter med tillhörande små bodar, alltså inga stugor med boende. Föreningen är mycket aktiv och attraktiv med odling och gemenskap, en oas för människor som bor i storstan. Du kan njuta av rikedom av perenner och grönsaker, gamla odlingstekniker men också inslag av modern trädgårdsdesign.

Hemsidan är informativ med dagsaktuella frågor såsom kompostering, miljö och biologisk mångfald men också historiskt intressanta händelser. Ett anslag från ca 1915 ger en inblick om tiden då.  ”Odla i vår så slipper ni svälta i höst”.

Vi kommer att bli guidade av Lars Ring, kulturjournalist och medförfattare till boken Växtriket (Ring/Rundgren). Vi får också se lott B68, något alldeles extra!

Antal deltagare är 25 personer. Anmälan med sms till Rita Almgren, 070 433 71 51.


Vecka 29


Vecka 30 


Vecka 31Vecka 32

ons 9.8 16.00 och 18.30

Välkommen till Georg och Lotta Erdelyis nya trädgård
Brinkvägen 55, Täby

I augusti 2020 flyttade vi från vårt hus och vår härliga trädgård i Duvbo till det då ombyggda och totalrenoverade huset i Täby, som vi 8 månader tidigare köpt som ett renoveringsobjekt.

I samband med dränering och byte av servisledning till gatan demolerades så gott som allt på tomten, och vi fick samtidigt en plötslig insikt i odlingsbegränsningarna. Det var berg under ett tunt lager lerjord, späckad med sten i olika storlekar (en del av dem gigantiska), asprötter och rotogräs av värsta slag. Marken såg ut som ett månlandskap, men ogräset överlevde. Här skulle alltså vår nya drömträdgård växa fram…

Trädgårdsanläggarna var bokade till hösten 2020, men det dröjde till mars 2021 innan de kom, och först mot slutet av maj blev de klara. Nu kunde vi börja plantera i vår nya trädgård!

Centralt i trädgården har vi växthus och köksträdgård för att odla ätbart, samt en damm. Vi har även ett uterum/orangeri för övervintring av medelhavsväxter.

Kunskap och inspiration från föredrag, seminarier, trädgårdsbesök mm har vi försökt omsätta i praktiken, särskilt med tanke på biologisk mångfald samt vattenhushållning för att möta extremväder med torka och skyfall. Vi har gjort ett schema för vattning av olika växter. Det underlättar när så gott som ALLT är nyplanterat - härligt varmt och soligt sommarväder är verkligen ingen dröm för en nyanlagd trädgård.

Varmt välkomna, Georg & Lotta.

 

Antal deltagare är begränsat till 15 personer kl 15.30 och 15 personer kl 18.30.

Anmälan på SMS till 0737-67 20 72 (Lotta), ange vilket klockslag det gäller.
Fika med tilltugg serveras (20 kr).


Vecka 33

torsdag 17.8

Välkommen till Slottsvägen 1 Edsberg 

Jag flyttade till mitt föräldrahem för ca 15 år sedan med många idéer för trädgården som avstannat. Tips? Den uppstammade syrener mår inte  Vad göra? Med mera

Anmälan: Smsa om du kommer 0768 840 940,  max 20 personer

Kaffe för 25 kr kommer att finnas.


Vecka 34Jenny Johansson-Palmqvist


Vecka 36

måndag 4.9 kl.18

Sensommarens växtkalas

Borevägen 10, Edsviken, Sollentuna

Trädgårdsgillet kommer att ha sensommarens stora växtkalas på tomten på Borevägen 10.

Har du mer plantor än du behöver eller är du på jakt efter något nytt?  Kruka ditt överskott när det vuxit sig stort i din trädgård och låt dina plantor få ett nytt hem hos en annan trädgårdsvän. Det går lika bra att komma utan plantor för utbudet brukar vara stort. Du som ger bort, sätt en tydlig etikett så mottagaren vet vad man fått.

Efteråt blir det kaffekalas med hembakt!

Det är viktigt att inte sprida sjukdomar eller skadedjur. Föröka därför bara friska plantor och använd ny jord i krukorna. Låt nya växter stå i karantän ett tag. Läs mer i Riksförbundets broschyr “Byt växter – inte skadegörare”.


Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se         

Anmäl din e-post: epost@sollentunatradgard.se 

Frågor om hemsidan webb@sollentunatradgard.se