Trädgårdsvandringar2021



Vecka 22

3 juni Kl 15-16.30, Kl 17- 18.30, kl 19 -20

Fulltecknat

Välkommen till Christina Frid, Gimlevägen 7, Djursholm

Vi flyttade till vårt hus med skogstomt 2004. Den hade en grundstruktur med några murar och en trappa upp i trädgården. Men det mesta var skog. Vi kunde inte se grannarnas hus. Vi har successivt under åren erövrat trädgården- hittat plantor som gömts i buskage- och naturligtvis planterat in egna. Jag har ständigt nya projekt på gång och är inte alltid så bra på att avsluta dem. Vi byggde en carport- och jag började anlägga ett odlingsområde bakom den. Det är en varierande vild trädgård med moss-grässtigar runt om.

Min man har biodling med 5 kupor på tomten - och jag försöker ordna blommor som bina uppskattar. Jag älskar komposter och har flera olika sorter. Just nu försöker jag anlägga en hugelbädd. I höstas byggde vi ett lusthus – men golvet är inte riktigt klart än. Allt måste tyvärr hägnas in, då rådjuren älskar vår trädgård lika mycket som jag.

Jag visar och säljer lite av mina krukor och fat från min keramikverksamhet. Jag säljer bivaxdukar samt en del av min uppdrivna plantor till förmån för Naturskyddsföreningen– där man swischar direkt till Naturskyddsföreningen.


Vi välkomnar besökare torsdagen den 3 juni vid 3 visningar med max 10 personer åt gången, Coronaavstånd mm.
Kl 15-16.30, Kl 17- 18.30 , kl 19 -20

Adress Gimlevägen 7 Djursholm.
Parkering utanför tomten på gatan, samt på Urdavägen längs ängen med lekplats (korsar Gimlevägen söderut mot Ösbyrondellen)
Sms:a mig för bokning 070 7663623.
Välkomna Christina Frid


Vecka 23

Onsdag 9 juni kl. 19.00  

Hej och varmt välkomna till Märtha Isberg på Tröskvägen 117 Viksjö i Järfälla
Jag bor i ett radhus, som var nybyggt när vi flyttade hit 1973.
Tomten är knappt 400 kvm inklusive en svårskött slänt och jag kan odla på tre sidor av huset.
Från början ville vi ha det lättskött och barrväxter var populärt på 70-talet. Dessa är sedan flera år borta.
Mitt trädgårdsintresse började ta fart när jag gick i pension och tid finns.
Eftersom mitt habegär efter alla vackra växter är stort så får gräsmattan ge vika för nya rabatter. Tomten omgärdas av en rosenhäck, syrener, ölandstok och berberis.
I ett äppelträd som inte mår så bra växer en honungsros.
Det finns klematis, rosor, diverse perenner m.m..
För ett år sedan satte jag ett litet silverpäron med en blomrabatt under som jag funderar på att utöka. Har ett lager med stenar som kanske kan bli något av, kanske tillsammans med prydnadsgräs.
Odlar också i pallkragar framför allt tomater som jag varje höst tänker att jag ska ha mindre av, men de är ju så goda.
Om man kommer med bil så finns det parkeringsplatser i området. Annars är det Pendeltåg till Jakobsberg och sedan buss.
Eftersom jag bara kan ta emot högst 20 besökare i år så behövs det föranmälan. Du anmäler dig via SMS 070 376 54 70. Det blir ingen kaffeservering.
Varmt välkomna önskar Märtha 


Vecka 24

Tisdag 15 juni kl. 17.30 och 19.00


Välkommen till Jill Åkerblom, Båtsmansvägen 77 i Upplands Väsby

Välkommen till mitt kedjehus i Runby i västra delen av Upplands Väsby. Alla hus i området Ägget är från början av 60-talet. Från början skulle husen ha färg som ett ägg. Gula hus i mitten och vita i skalet. Jag bor i skalet. Vi flyttade hit i början av 80-talet från Sollentuna pga. närheten till stora skogsområden och svärföräldrar.

Tomten är ganska liten med en syd- och en norr-sida. Det är nog bara häckarna kvar sen vi flyttade in. De är inte så fräscha men svåra att byta ut. Min trädgård betyder mycket för mig. Under pandemin har den och min hund varit räddningen från sysslolöshet och lappsjuka.

På tomtens sydsida har jag ett par fruktträd, blommande buskar och blomrabatter. Numera har jag inte så många rosor i rabatten utan mest blommor som är fina på sensommaren. Två nya runda rabatter är nyanlagda med all jord som kommer från mina komposter. Det är meningen att blommorna där ska dra åt sig insekter.

Blommorna på sydsidan ska vara rosa, vita och lila. På nordsidan har blommorna gul, orange och röd färg. 

Jag odlar en del grönsaker. De flesta i pallkragar på nordsidan. Tomater och lite andra värmekrävande grönsaker odlar jag i krukor på sydsidans altan. Sallad skyddas från sniglar i blomlådor på altanen.

Pallkragarna blir fler för varje år. Kanske mest för att nyttja all kompostjord. Jag har såväl bokashi som varmkompost och kallkompost. I år har det blivit en ny pallkrage för potatis. Jag odlar vanliga grönsaker och bär. Kål, lök, squash lite rotfrukter och bönor. Några perenna grönsaker som rankspenat, syra och libsticka har en egen pallkrage. Det mesta täcks med gräsklipp från egna tomten och från ängen utanför. Jag har också några fruktträd på norrsidan.

Det är ganska trångt på min tomt, man får huka under fruktträden. Jag tar därför emot två grupper med bara 10 personer per grupp. En timme för varje grupp.

Om man kommer med bil kan man stå på Båtsmansvägen eller på Törnbyvägen på andra sidan områdets lekpark. Där finns hus bara på ena sidan av vägen.

Pendeltågstationen är Upplands Väsby. Det går bussar från stationen, men man går på 15 minuter.

 

Anmälan

Eftersom jag bara kan ta emot 10 besökare per grupp så behövs det föranmälan. Du anmäler dig på epost jill.akerblom@gmail.com. Det blir ingen kaffeservering.
Varmt välkomna önskar Jill   

tel. 070-278 50 55 (helst inte sms-anmälan)


Vecka 25



Vecka 26 

Torsdagen 1 juli kl 19.00

Välkomna på trädgårdsvandring hos Heike Bengtsson, Rekrytvägen 9, Sollentuna,  

 

Min trädgård är först och främst ett andningsrum själen. En plats där man kan koppla bort tankar och hämta ny energi. Därför ser jag ogräsrensning som ett slags terapi.

Vi bor nära skogen vilket har sina utmaningar med objudna gourmetgäster som älskar det ena och det andra.

När vi flyttade hit för ca. 20 år sedan fanns det en trevlig trädgård. Den har vi kompletterat med en rosenbåge och ett växthus, klätterhortensia, clematis, rosor och några andra fleråriga växter. Här finns det äppelträd, päronträd, körsbärsträd, pilträd, syren, schersmin, paradisbuske, ölandstok, rododendron, rosenhagtorn. Framför huset har vi ett stenparti med olika stenpartiväxter. Vid uppfarten finns det ett stort valnötsträd som gästas av duvor som vill bygga sitt bo där. Min trädgård är inte den perfekta trädgården och den kommer inte att bli det. Jag tycker dock det är kul att testa något nytt varje år. Jag skulle kanske behöva göra om vissa platser och tar gärna emot tips.

Ni är hjärtligt välkomna att ”bara vara” 😊  


Föranmälan

Anmäl dig genom att skicka ett sms till 073-595 10 47. Begränsad antal är ca. 20 personer.

 


Vecka 27



Vecka 28

Tisdag 13 Juli kl 18.30

Välkommen på trädgårdsvandring Vallmovägen 31, Edsviken, Sollentuna

Välkomna till vår villaträdgård på drygt 1000 m2 som först anlades på 30-talet. Mycket av stommen som gamla fruktträd finns kvar, men sedan har olika skeden fått sätta sin prägel. Vi har bott här sedan 1997 och det pågår fortfarande förändringar. Sedan föreningen var här senast för 10 år sedan, har t.ex. den gamla kirskålsbacken förvandlats till ett surjordsparti/woodland med rhododendron, japanska lönnar, liten minidamm och ett växthus.

Trädgårdens ytor har olika karaktär och på en sida växer det mer fritt och här blommar gullvivor, kungsängsliljor, prästkragar, och andra vilda blommar och först i juli klipps ytan.

Under våren påbörjades renoveringen av den gamla köksträdgården som bl.a. ska få nya lådor. Några gamla rabatter har också nyligen gjorts om från solrabatt till skuggrabatt, exempel på hur en tomt kan förändras när träd växer upp och förutsättningarna skiftar.

Förhoppningsvis blommar fortfarande rosorna vid ert besök, rosor som verkar trivas i vår trädgård.

Välkomna!


Anmälan till Annmarie Christensson: 073 213 80 40



Vecka 29

Onsdag 21 juli kl 19

Välkommen till vår radhusträdgård, Liljevägen 74, Upplands Väsby

Vår trädgård är ca 300 kvm. Inte så stor, men fylld till bredden av rabatter med olika perenner, rosor och några träd. Den är i ständig förändring. Sedan vi visade vår trädgård sist (för 3 år sedan) har vi byggt en vattentrappa med en liten damm, planterat ett silverpäronträd, tagit bort en grusyta och där skapat tre nya rabatter, tagit bort vårt körsbärsträd (som tyvärr fick någon sjukdom) och ersatt det med en trollhassel. Det bästa vi gjort är att bygga ett blomsterrum/orangeri. Där har vi övervintrat pelargoner och medelhavsväxter och under våren har alla frösådder fått husera där.

Här trivs vi och mår bra i vårt paradis.

Det finns fika att köpa för den som vill. Parkering finns vid Breddenskolan och i backen på Liljevägen. Buss 533, 534 från Upplands Väsby station eller 533 från Rotebro station.

Föranmälan

Vi kan ta emot max 14 personer så föranmäl till Monica med sms 0706636988

Välkomna önskar Anders och Monica Sten


Vecka 30

Onsdag den 28 juli kl 16 och kl 19

Välkommen till Georg och Lotta Erdelyis nya trädgård
Brinkvägen 55, Täby
I augusti 2020 flyttade vi från vårt hus och vår härliga trädgård i Duvbo till det då ombyggda och totalrenoverade huset i Täby, som vi 8 månader tidigare köpt som ett renoveringsobjekt.

I samband med dränering och byte av servisledning till gatan demolerades så gott som allt på tomten, och vi fick samtidigt en plötslig insikt i odlingsbegränsningarna. Det var berg och gigantiska sprängstenar under ett tunt lager lerjord, späckad med sten i olika storlekar, asprötter och rotogräs av värsta slag. Lerjorden med stenarna kompakterades hårt av grävmaskinerna,  men ogräset överlevde. Här skulle alltså vår nya drömträdgård växa fram ……...

Planen var att vi skulle få hjälp under hösten med grovplanering av tomten, men det dröjde till mars 2021 innan anläggarna kom, och först mot slutet av maj blev de klara med det sista. Strukturen på vår nya trädgård var äntligen klar, och nu kunde vi börja plantera.

Det har varit otroligt roligt att få möjlighet att skapa en trädgård så här från grunden, som en dröm, men det har också inneburit mycket frustration och stress till utmattningens gräns när olika saker inte fungerade. Det har behövts räddningsaktioner för att hålla liv i växterna vi tog med oss i flytten när anläggningen drog ut på tiden, men tack vare fantastiska vänner som stöttat, peppat och hjälpt till på olika sätt har det ändå gått bra.

Centralt i vår nya trädgård har vi växthus och köksträdgård för att odla ätbart, samt en damm.

Kunskap och inspiration från föredrag, seminarier, trädgårdsbesök mm har vi försökt omsätta i praktiken när vi skapat trädgården, särskilt med tanke på biologisk mångfald samt vattenhushållning för att möta extremväder med torka och skyfall. Vi har gjort ett schema för vattning av olika växter. Det underlättar när så gott som ALLT är nyplanterat, och det härligt varma och soliga sommarvädret är verkligen ingen dröm för en nyanlagd drömträdgård.

Varmt välkomna, Georg & Lotta.

Antal deltagare är begränsat till 10 personer kl 16 och 10 personer kl 19.
Anmälan på SMS till 0737-67 20 72 (Lotta), ange vilket klockslag det gäller.
Ingen fikaservering den här gången.
Obs att Roslagsbanan är avstängd den 28/7.

 


Vecka 31



Vecka 32

Torsdag 12 augusti kl 18 resp

Kl 19 

Välkomna till familjen Hampf på Borevägen 17 i Sollentuna

Här bor vi 2 vuxna, 3 barn och 2 mellanpudlar. När vi köpte huset 2012 så fanns här inte så mycket trädgård alls utan en hel del hasselskog och en rhododendron samt ett äppelträd Ingrid Marie men vi såg stor potential och köpte huset mycket på grund av den stora tomten på 1500 kvm.


Jag började plantera lite, en murgröna, en pion, lavendel.. och märkte ju snabbt att det fanns ett stort trädgårdsintresse. Testade, misslyckades ofta med växtplats, jordmån och liknande och har på så sätt lärt mig den hårda vägen...


Huset byggdes ut med en ny övervåning 2016 och då gjorde vi också ett större arbete med trädgården med gångar och strukturen i både träd och buskar samt perenner. Sedan dess så har jag fyllt på med mer odlingar, en köksträdgård i potagerstil samt flera rabatter och nivåer i trädgården.


Jag gillar en grön struktur och försöker nu att skapa mer rumskänsla i den annars ganska öppna baksidan. Ett potatisland blev det i år, ett jordgubbsland, en pergola för hängmattan där jag planterat en Louise Odier ros.


Ja, projekten tar aldrig slut och det är ju en del av det jag älskar med en trädgård. Just nu så gräver vi ner ett omfattande bevattningssystem, drömmer om ett växthus och så fick jag precis tag på 2 persikoträd som planterats.


Föranmälan: Eftersom vi bara kan ta emot högst 20 besökare i år så behövs det föranmälan. Du anmäler dig via SMS till 0735-133289 ange kl 18 eller kl 19.

Kaffe: Det blir ingen kaffeservering denna gång.

Välkomna önskar Johanna!


Vecka 33

Torsdag 19 augusti kl 18.00 

Välkomna till Villa Skogshyddan.
Tallåsvägen 34, Spånga (Bromsten)

Anmälan till Camilla Hilldén: 070 560 55 06

Huset från 1902 ligger mitt i trädgården på >1300 kvadrat som är uppdelad på tre nivåer. I enlighet med sekelskiftets stil så kommer man in genom grinden till en rabattkantad grusgång som leder rakt mot huset. Mindre ursprungstroget är att vi har blandat rosorna och perennerna med tomater på höga pålar.

Detta gamla hus och tomt betyder också renovering. En del är nästan klart, mycket är under arbete och en del är i grunnar-fasen. Vi vill låta det ta tid och ge utrymme för kreativitet och ni är välkomna tillbaka nästa år för att följa utvecklingen, om ni vill. Vi har varit tvungna att prioritera en del större projekt, som att ersätta en stödmur som rasade och att plantera en 20 meter lång och 6 m hög "häck på styltor" av spaljerade lindar. På G just nu är att terrassera upp en slänt och bygga en lång trappa.

Bakom och nästan ovanför huset ligger talldungen (passande på Tallåsvägen) och längst bort i den har vi placerat bikuporna. Här uppe vill vi ha det "lagom" städat med död ved åt insekter och hackspettar. 

Runt om huset samsas olika projekt och planteringar. Vi intresserar oss lika mycket för själva odlandet och provandet som för resultatet. Det är mest perenner och medelhavsväxter, men det finns även grönsaksbäddar och växthus. Tomater, chili och gurkor får vi alltid för mycket av, medan det aldrig blir nog av meloner (om någon). Vi har turen att ha stora, gamla fruktträd  (och oturen att också ha knölklocka) och vi har även ympat in många äppelsorter.

Just nu pågår experiment med biokol i bla en ökenbädd av kolmakadam med de vackraste taklökar och vinterhärdiga kaktusar som under sommaren får sällskap av agave, trädtaklökar mm. I den pytte lilla dammen finns några köttätande växter, som klarar sig ute året om. Än så länge har de inte gjort slut på bina som hela tiden är där för att dricka.

Sedan vi flyttade hem från Rom för 15 år sedan roar vi oss med att hålla liv i medelhavsväxter som oliver, lager, myrten, ett stort antal citrus, 15 olika agapanthus, 13 sorters fikon mm. Det blir liksom alltid en samling av allt vi provar...

Förhoppningsvis finns det i augusti någon gigantisk pumpa för er att se tillsammans med en flock roliga prydnadspumpor. Om det går som planerat så sticker det upp höga höga solrosor ur ett hav av pumpa-blad.

Buss 512 eller 118 hpl Bromstens skola

Instagram: chillden

Välkommen!


Vecka 33

Lördag 21 augusti kl 11

Utflykt till två trädgårdar i Roslagen!

Maria Gille och Agneta Östlund & Ingemar Berndtsson har varsin trädgård på Rådmansö utanför Norrtälje. Dit hälsar vi er välkomna lördagen den 21 augusti

 

Om många vill komma så delar vi upp vandringen så att halva gruppen börjar hos Agneta & Ingemar och halva hos Maria. Vi tänker oss programmet så här:

  • Trädgårdsvisning kl 11-12
  • Picknick kl 12-13 (medhavd matsäck)
  • Förflyttning mellan trädgårdarna kl 13-13:30
  • Trädgårdsvisning kl 13:30-14:30
  • Fika 14:30 som avslutning (ordnas i respektive trädgård)

Vi ordnar med sittplatser på olika platser i trädgårdarna och några matplatser inomhus. Den som vill kan gå ner till bryggan på båda ställena och ta ett dopp.

 

Anmälan görs till Aktivitet@Sollentunatradgard.se senast torsdag 19 augusti. Vägbeskrivning skickas vid anmälan. Det tar ca en timme att köra från Sollentuna.

 

Maria

Jag övertog min trädgård från mina föräldrar för fyra år sedan. Den bestod då i stort sett av stora kala gräsmattor som sluttar ner mot vattnet, ett fåtal stora björkar och ett litet skogsparti med lövträd. En köksträdgård och ett växthus fanns också.

Här nära Östersjön är klimatet annorlunda än inåt landet. Vårarna är kyligare och höstarna längre. Det kan också blåsa starka vindar så det är viktigt att skapa skydd.

Jag koncentrerade mig i början på att flytta hit en liten bit av alla de växter jag samlat på mig under ett långt trädgårdsliv och de fick bo i pallkragar längs tomtens ena kant. Efter ett år hade jag gjort i ordning våtbäddar i torvblock för att ta vara på det lilla regn  som faller på vårarna. Där fick många av mina surjordsväxter plats. Successivt planterades även delar av de andra perennerna ut men i samband med en större renovering av grunden i höstas blev jag tvungen att flytta nästan allt till pallkragarna igen.

Min plan är att skapa en stor lund för alla slags skuggväxter jag tycker om och där träd, buskar och mer solälskande växter kan bilda inramning och vindskydd runt våtbäddsdelen.

För att ännu bättre ta vara på regnvatten har jag installerat en stor underjordisk tank.

Jag har även återplanterat en fruktträdsallé som fanns när jag var barn.

Hur mycket jag hinner göra färdigt innan ni kommer får vi se. Mycket kommer fortfarande att vara precis påbörjat. Men jag ser fram emot att få höra era tankar och idéer om fortsättningen.

 

Agneta & Ingemar

Vi köpte en liten kringbyggd gård i ett sommarstugeområde en mörk kväll i ficklampans sken senhösten 2015. Det enda vi då sett av trädgården var foton på den makalöst blommande ytan mellan husen. När dagsljuset kom åter och snön tinat visade det sig att vi, utöver den blommande gården, köpt en södervänd stenig och karg före detta skogsbacke, så gott som helt utan matjord. Men flera trädgårdsintresserade hade bebott fastigheten före oss och lämnat intressanta spår efter sig.

Gården mellan husen blommar från det snön drar sig undan till dess den kommer åter. Där finns vårlökar, klematis, rosor och magnolior. Ädla rönnar står på konstiga platser. Klätterväxterna på fasaderna är alldeles för storväxta. Som om inte detta räckte har omkring ett dussin av Agnetas hemsådda pioner planterats längs gången upp till huset. Portaler har vi byggt för att skapa rumskänsla och utgöra klätterställningar för ännu fler klematis. Hemympade äppelträd står där det finns plats.

Agneta, som har som hobby att just driva upp fruktträd och buskar, har skapat en liten plantage i övre delen av tomten där man nu kan finna persika, äkta kvitten, mispel, svart valnöt, svart mullbär, citrontörne, persikoplommon och en hel del annat. Spade är ett verktyg som inte kan användas på tomten. I stället har vi spettat upp stenar för att skapa håligheter där träd och buskar kunnat planteras.

Inte bara är marken karg, dessutom är trakten rik på alla sorters (o)djur som kan tänkas mumsa i sig av trädgårdens växter: hare, rådjur, älg, vildsvin samt sniglar och snäckor av alla sorter och storlekar. Men växer gör det ändå! Och vi har många fina ekorrar.

 


Vecka 34

26 augusti kl 19:00

Välkommen till min koloniträdgård, lott 63 i Bergshamra koloniförening i Solna.

 Är du nyfiken på vad man kan göra i en liten trädgård när man vill ha många sorters frukt?  Då ska du absolut komma till min koloniträdgård! Kombinationen spaljering, ympning och beskärning är hemligheten. När du kommer till min kolonilott ser du därför genast att det här är en trädgård för den som gillar att experimentera med fruktträd. Visst finns här också bärbuskar, grönsaker och blommor. Men väldigt lite gräsmatta.

Trädgården anlades på 1980-talet. Jag tog över den på hösten 2018. Företrädaren orkade då inte längre sköta om den. Tack och lov hade hon mer känsla för blommor än vad jag har, och i takt med att jag rensat upp och förbättrat jorden så dyker nya trevliga bekantskaper upp. Så det finns mer att titta på än träd!


Föranmälan

Du anmäler dig via sms direkt till mig, Kerstin Lundin Hagblom på 070-33 83 949.
Vi blir maximalt 15 personer.
Plats: http://bergshamrakoloniforening.se/. Det finns en karta i innehållsförteckningen till vänster på startsidan. Lott 63 ligger på Ekvägen, men sökmotorerna hittar inte dit. Tivolivägen går att söka på. Ekvägen är andra tvärgatan till höger på Tivolivägen.

Det är ont om parkering i området, så åk gärna kollektivt.

Ta med egen kaffekorg. Vatten finns på kolonilotten, men inget avlopp, så det är dass som gäller.

Välkommen!

keluha@telia.com

070-33 83 949


Frågor om föreningen: info@sollentunatradgard.se         

Anmäl din e-post: epost@sollentunatradgard.se 

Frågor om hemsidan webb@sollentunatradgard.se