Vecka 22 Måndag 27.5 kl 18.00 | Växtkalas hos Lena Boström, Nyodlingsvägen 24, Sollentuna Vad vore våren utan växtkalas under blommande äppelträd hos Boströms! Ta med digöverblivna sticklingar och plantor. Kanske har du delat gamla perenner som duvill ge bort?Sätt i en tydlig etikett i krukan. Det är lika roligt att ge bort plantor som att få, så kom ävenom du inte har något med dig. Efteråt blir det fika för 20 kr under äppelträd. "Byt växter, inte skadegörare!" heter en skrift utgiven av Riksförbundet Svensk Trädgård om hur man bäst skyddar sig och andra från att få oönskade gäster i trädgården. Den hittar du HÄR eller på deras hemsida svensktradgard.se Läs gärna den innan du deltar i växtbyten eller plantförsäljning! | |
Vecka 23 Måndag 3.6 kl 19.00 | Välkomna till Gizella Lindberg, Lilla Allmänna gränd 23 (Panama), Djurgården, Stockholm
För drygt ett år sedan lämnade jag min villaträdgård på nästan 2000 m2 för ett liv på en båt på Djurgården. Men jag kan ju inte sluta odla för det så nu utforskar jag hur man kan odla året runt på ett båtdäck istället. Jag är ännu nybörjare men jag lär mig. Jag odlar lite tulpaner, några tomater, luktärtor mm. De mer perenna elementen är en dvärsyren, havtornsbuske och en ros som övervintrat fint från förra året. Jag väntar också spänt på att se om den frilandshortensia jag dragit upp från frö för många år sedan och som brukade övervintra i mitt växthus, skall komma till liv eller ej. Prognosen är väl så där.
Då båtdäcket inte är så stort tänker jag mig att vi kan vara max 15 personer på visningen. Och då får vi turas om att vara på båten. Jag bjuder på kaffe på bryggan medan man väntar. Och eventuellt har jag lyckats få med min båtgranne Elin att visa sina odlingar samtidigt. Hon odlar dock mest grönsaker så där har inte så mycket hunnit komma upp ännu. Men hon tar gärna emot tips och råd från erfarna Gilletmedlemmar.
Anmäl dig tidigast när du får mail från Trädgårdsgillet ca. 1v före visningen. Jag avråder från att åka bil utan hit kommer du bäst med spårvagn (hållplats Liljevalchs) alternativt båten från Nybroplan (hållplats Allmänna Gränd)
Varmt välkomna! | |
Vecka 24 Tisdag 11.6 kl 18.00 | Välkommen till Susanna Rosén, Stråkvägen 27, Edsviken, Sollentuna
En rufsig trädgård med ett tak av äppelträd som planterades i början av 1940-talet. Under träden finns planteringar med perenner och prydnadsbuskar som trivs i skimrande skugga. Gräsmattan är mer en blandad örtmatta än en gräsmatta. Under vår och försommar blommar den av gullvivor och förgätmigej. Senare tar alla frösådda krolliljor och midsommarblomster vid, i alla fall runt kanterna. Trädgården har under alla år varit min testplats för att se vad olika växter går för men också för att kolla vilka som är rådjurssäkra. Jag gillar att ta tillvara det jag redan har. Det kan vara att formklippa snöbär, för att skapa lugn, eller plantera en gratishäck av fröplantor från grannens liguster. Här finns inga rariteter eller växter som man måste dalta med eftersom trädgården periodvis får klara sig helt utan skötsel.
Mina böcker finns till försäljning. Jag kommer att duka upp ett bokbord.
Jag ordnar fika för dem som vill. Ingen föranmälan behövs för själva vandringen, men meddela gärna om du vill fika–fikaanmälan görs via sms till 0705987638.
| |
Vecka 26 Söndag 30/6 kl 10-17 | | |
Vecka 27 Onsdag 3/7 kl 18.00
| Välkomna till Karin Sjöholm, Transformatorvägen 1, Häggvik, Sollentuna
Välkomna hem till Karins trädgård med köksland, växthus och gamla äppelträd. Karin tycker att det är kul att odla och driver helst upp sina plantor själv från frö. Hon odlar mycket grönsaker och brinner för att bevara gamla grönsakssorter, från Pom (programmet för odlad mångfald) och är med i föreningen SESAM (Sällskap för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige) och fröodlar grönsaker både till Skansen och Gunnebos trädgårdar i Mölndal. ”Det är viktigt att vi lär oss att ta egna fröer” säger Karin.
Om du har varit i Floras trädgård vid Väsby gård på Järvafältet, så har du på sätt och vis redan varit hos Karin. Hon var en av dem som hade hand om den för ett par år sedan. Karin hade även hand om köksträdgården vid Edsbergs slott. Sin egen trädgård har Karin haft sedan-84. En trädgård blir ju aldrig klar och projektet framöver är att göra fler land att odla i.
Under äppelträden är det mer vildvuxet, så att vilda växter, bin och andra djur ska trivas.
Visningen är begränsad till 10 deltagare. Anmäl dig tidigast när du får mail från Trädgårdsgillet ca. 1v före visningen. Ingen kaffeservering. Om det hällregnar ställs visningen in.
| |
| | |
Vecka 29 Måndag 15/7 kl 18.00 | Välkommen till Jannecke Schulman, Idunvägen 4, Edsviken, Sollentuna
Kom och se ett Trumpetträd och en Rosenhortensia i full blom!! Mitt ovanliga Trumpetträd (Catalpa) blommar förhoppningsvis som vackrast när ni kommer. Och den magnifika Rosenhortensians blomning har övergått från vitt till rosa i mitten av juli.
Det här är INTE en trädgård med tjusiga rabatter, doftande rosor och vackra gräsmattor. Det här är en trädgård där buskar och träd spelar huvudrollen. Tillsammans med murar och spaljéer skapar de tak och väggar i trädgårdens rum.
Jag är nog något av en samlare av träd och buskar – särskilt de mer ovanliga för min växtzon. Här finns närmare 90 träd och buskar på den ca 1000 kvm stora tomten. Här finns många andra ovanliga träd och buskar: tex en Kaukasisk Vingnöt, Japansk Valnöt, Vippspirea, Sammetshortensia, Kryddbuske, Pimpernöt mm. Tyvärr har många tagit stryk under vintern.
När jag flyttade hit för snart 20 år sedan kunde jag nästan ingenting om trädgård. Men med hjälp av kunniga vänner, all kunskap jag får i Gillet och en hel del ”trail-and-error” har det blivit rätt så bra tycker jag. Kom och kolla själv.
Praktiska upplysningar Karta Ni som besöker min trädgård får låna en trädgårdskarta där alla ca 90 träd och buskar finns numrerade med tillhörande lista med namn. Ni kan också ladda ner kartan och listan för att skriva ut den hemma. Ladda ner karta och förteckning.
Det blir fika på terrassen för 25 kr – Swish eller jämna pengar. Ingen föranmälan behövs för själva vandringen, men meddela gärna om du vill fika jannecke@telia.com.
Komma hit Buss 523 avgår från Helenelund eller Sollentuna station med hållplats Idunvägen med någon minuts promenad. Det tar 15-20 att promenera från resp. station. För bilister gäller sedvanlig datumparkering i området.
Välkomna
| |
Vecka 30 Tisdag 23/7 kl 18.00
| Välkommen till Monica och Kent Johnsson, Soldatvägen 27B, Viby, Sollentuna
Trädgården finns i Sollentuna straxt norr om Stockholm och är ca 1000 kvm. När vi flyttade in i början på 2000 talet tog trädgårdsintresset fart och vi såg möjligheterna att skapa en trädgård där vi trivs.
Vår trädgård har växt och växer fortfarande fram vartefter men det finns ingen plan direkt. Nya idéer dyker upp hela tiden och blir till projekt att ta sig an och Kent (maken) rycker in med gräv- och snickarhjälp.
Det första vi gjorde var att bygga ett växthus och gräva en damm och numera sitter vi gärna vid dammen under säsongen och blir underhållna av Koi fiskar och Guldid.
Vi tillbringar så gott som all fritid i trädgården och vi har tillsammans skapat rum i olika delar av trädgården med olika teman. Här finns ett litet Wood land och ett bär land. Grönsaker har sin plats och rosor tar mer och mer plats i trädgården. Vi har också skapat en Asien inspirerad del och det finns ett växthus där vi mest odlar tomater.
De som vill fika får gärna ta med en egen fikakorg. Ingen föranmälan.
Vägbeskrivning: Närmsta pendeltågsstation heter Norrviken. Därifrån tar du buss 525 mot Viby och stiger av vid hållplats Runstigen. Vänd näsan åt vänster när du kliver av bussen och gå fram till T-korsning där du går över övergångsstället och följer Kornettvägen tills du kommer till Soldatvägen. Det tar knappt tio minuter Gå höger på Soldatvägen till nr 27B. Vårt hus är ljusgrått och ligger på vänster sida av vägen.
För bilburna finns möjligheter till parkering utmed vägen i området.
Välkomna! | |
Vecka 32 Torsdag 8/8 kl 18.00 | Välkommen till Elsa Stille, Edsviksvägen 76, Nora, Danderyd
För 17 år sedan köpte vi ett 20-tals hus, som stod centralt placerat på en relativt stor tomt i sluttning ned mot Edsviksvägen. Trädgården hade helt uppenbart stått orörd i många år, och så kom det också att förbli. Ett drygt decennium senare hade vi byggt ut huset och grävmaskiner hade lämnat ett trasigt grusfält till framsida. Vi insåg att vi ’behövde göra något’, och det var så det hela började år 2019. Sedan dess har trädgården kommit att bli en outsinlig källa till glädje och arbetstimmar. Det är ett pågående arbete som är långt ifrån ”färdigt”.
Tomtens lutning har vi förhållit oss till genom terrasseringar och stödmurar i sprängsten. Ambitionen med framsidan var att den skulle upplevas som en varm plats, med en touch av Toscana (eller nån annan skön plats). Först för två år sedan började vi arbeta med tomtens baksida, och då vände vi blicken mot Japan för fri inspiration.
Vi har genomgående eftersträvat en vintergrön bas och haft stort fokus på buskar och träd (som står på tillväxt!). Självklart finns här även perenner, men det är ingen överdrivet blommig trädgård.
I höstas fick vi ett växthus på plats på baksidan, och vi blev även klara med en bäck som vi konstruerat i sluttning på tomtens baksida. Några av årets många projekt är att bygga en liten bro över bäcken, och att förvandla ett stort buskage vid vägen till något vackert och välkomnande. Det ska blir roligt att visa vår trädgård i arbete ; )
Varmt välkommen!
Ingen föranmälan krävs. Det kommer finnas fika för 25 kr. Elsa Stille (mob: 0705-23 50 05) Elsa.stille@gmail.com
| |
Vecka 33 Tisdag 13/8 Kl 18.30 | Välkommen till Maria och Stefan Svennebring, Viktoriavägen 18, Edsviken, Sollentuna
Sedan 2003 har vi bott på Viktoriavägen. Huset är från 30-talet, den kuperade tomten är cirka 1100 kvm. Mitt på tomten står ett funkishus med äppelträd och bigarråer som planterades när huset var nytt. När vi tog över detta hus så var det en hel del gräsmatta, några rabatter på terrasser på framsidan, en uteplats med stenläggning, ädelgran, flertal björkar och en stor skogslönn. Huset står på urberget, en stor del av tomten är morän med mycket sten.
Vi har under åren skapat ett antal olika trädgårdsrum, för vila, gemenskap, matlagning, lek och odling av ätbart. Vi har byggt växthus, snickrat spaljéer och odlingslådor, gjort en damm och en jordkällare med mera. Trädgården är i ständig omvandling. Allt har fått ta sin tid och vi har utvecklat bit för bit av tomten och fått börja om igen när växter inte klarat sig.
Ni är välkomna och att titta runt och få lite inspiration. Fika kommer finnas. Datumparkering gäller på vår gata. Närmaste busshållplats är Stråkvägen med buss 523.
Antalet besökare är maximerat till 15 personer. Anmäl dig tidigast när du får mail från Trädgårdsgillet ca. 1v före visningen.
| |
Vecka 33 Torsdag 15/8 kl 19.00 | Välkommen till Cecilia Lindahl Thelander, Åsgårdsvägen 20C, Edsviken, Sollentuna
Vår trädgård är, precis som vårt hus, en brokig blandning av gammalt och nytt. Huset är byggt på 60-talet och 2010 gjordes en påbyggnad så huset fick två plan. Vi köpte huset 2020 och efter en storrenovering av insidan flyttade vi in i juni 2021.
I vår trädgård finns både fina äldre äppelträd, pioner, syrener, klätterhortensia och en gigantisk Schersminbuske samt en hel del nya rabatter där vi fyller på med perenner allt eftersom. För ett år sedan byggde vi pool, växthus och ny altan vilket skapade stor förändring i hur vi vistas i trädgården. Vi älskar rosor och vitt är favoritfärgen. Sommartid fylls även trädgården av sommarblommor, både i rabatter och krukor, och i växthuset odlas flera sorters tomater, gurka och chili. Vår trädgårdsfilosofi är "learning by doing" och vi har alltid minst ett trädgårdsprojekt igång. Under trädgårdsvisningen hos oss kommer man kunna inspireras av trädgårdsdesign, belysnings- och bevattningslösningar samt dofta på vackra sommarblommor. Vi tar även tacksamt emot tips och råd från alla trädgårdskunniga om allt från växtval till jordförbättring.
Den som vill ha en sneak peek kan kika in celiasroom på Instagram.
Det kommer även finnas fika (kostnad 25 kr). Varmt välkomna!
| |
Vecka 34 Onsdag 21/8 Kl. 18.30
| Välkomna till familjen Håkansson på ”Solelid”, Brunkebergsåsen 8, Norrviken, Sollentuna
Vi flyttade in 1999 efter att ha blivit förälskade i det gamla huset på den till viss del vildvuxna tomten. Huset är byggt 1911 som ett sommarställe och samma familj har bott i huset sedan 30-talet då det blev permanenthus. Tomten var tidigare en brukstomt med fruktträd, bärbuskar och potatisland istället för perenner och uteplatser.
Tomten är på ca 2500 m2 och har genomgått förändringar bit för bit. En helt igenvuxen gammal damm fanns längst ner mot sjön. För ett 15 tal år sedan tog vi ett rejälare tag och anlitade en trädgårdsdesigner och la gatsten på uppfarten och i carporten. Även kantsten längs uppfart och förstorade rabatter skapade både mindre jobb och en bättre harmoni.
En del växter har vi behållit bl.a. gamla syrener, hallonlandet, solöga, forsythia, plymspireor och fantastiska pioner men annars är nog det mesta nyplanterat lite då och då under åren. Tung lerjord som kräver en del muskelkraft att jobba med men det tuffaste är nog när häcken runt tomten ska klippas.
Ett litet växthus där tomater, gurka, paprika och chili trivs men drömmen är ett större mer robust växthus, kanske i framtiden.
Intresset för tomten har blivit större de senaste åren och vi lär oss nya saker hela tiden vilket känns spännande och kul. Bl.a. gick vi en kompostkurs på Rosendal förra året. Det planteras, delas, flyttas och ändras konstant.
Ni är varmt välkomna att gå runt på tomten och fråga, men inte säkert jag kan svara på allt. Det finns fika med dopp!
Det är parkeringsförbud på gatorna men går att stå ner vid kanotklubben och gå ett par hundra meter. Tåget med station Norrviken och 10 min promenad.
Välkomna önskar Kinne och Anders (Behövs ingen föranmälan)
| |
Vecka 36 Måndag 2/9 kl 18:00
| Sensommarens växtkalas, Borevägen 10, Edsviken, Sollentuna Trädgårdsgillet kommer även i år att ha sensommarens växtkalas på tomten Borevägen 10. Har du fler plantor än du behöver eller är du sugen på något nytt? Kruka då ditt överskott och märk plantorna så mottagaren vet vad man fått. Det går lika bra att komma utan plantor för utbudet brukar vara stort. Det blir kaffe med hembakat för 20 kr. Det är viktigt att inte sprida sjukdomar och skadedjur. Föröka därför bara friska plantor och använd ny jord. Låt nya växter stå i karantän ett tag. Läs mer i Riksförbundets broschyr ”Byt växter—inte skadegörare”. | |