Reportage 2018

 

2018-12-11

Traditionsenligt julpysslande! 

 

Känns avlägset nu men det är aldrig fel att bli påmind om en trevlig upplevelse. Ett gäng förväntansfulla medlemmar träffades på Brunnsvikens Trädgård i början av december för att få göra härligt juliga blomsterarrangemang.

 

I lokalerna är det julstämning och som vanligt erbjuds ett stort och brett sortiment av härliga amaryllisar, väldoftande hyacinter, enar, mossa, tall- och granris kompletterat av stämningsfullt julpynt. Inspirerade av detta och av varandra står vi där och knåpar och vips så står vi där med en fantastisk uppsättning av olika arrangemang som alla är så vackra och som vi ser så fram emot att få njuta av under julen därhemma. Jättehärligt! 

 

Som lite extra krydda förgylldes kvällen med Glögg och pepparkakor, fika med god smörgås och saffranskladdkaka. Mums! 

 

God fortsättning!

 

Carina

2018-11-15

Heidi Palmgren

Så kom hon då äntligen, Heidi Palmgren en Nestor i trädgårdssammanhang.

 

Hon bjöd oss på en föreläsning med återblickar och påminnelser om hur man planerar en trädgård för glädje och rekreation året om. Hon talade om vikten av genomtänkt struktur och design för att skapa trivsamhet och trygghet samt om växtval som passar plats, sammanhang och personlig smak.


Vi var ovanligt många på plats denna kväll och vi uppskattade Heidis rättframma och humoristiska sätt att dela kunskap och tankar kring god trädgårdsdesign.

 

Vi ser framemot att höra om, kanske även besöka den barnträdgård som Heidi och Kajsa Vildängen designar som hyllning till Ulla Molin i Norrvikens Trädgårdar,  Båstad.

 

Maria Sundström


2018-10-23

Träd och buskar – med vintertema


Lars Engström som driver firman Växtbiten i Uppsala, växtnörd fast inte nörd-nörd som han presenterade sig själv, visade på hur man kan njuta av växternas skönhet på vintern. Han gav exempel från körsbärsbenvedens vackra spetsiga knoppar och  glanskörsbärets genomskinliga mahognyfärgade barkflagor till den ståtliga silhuetten av en enorm ek mot vinterhimlen.


Här kan bara ges några exempel.

Tänk på höstfärger: Benved, pärlrönn, katsura, rönnsumak, kornell Winterflame.


På vackert grenverk: Trollhassel (Hamamelis), ormhassel (Corylus). Trollhasseln bör planteras mot en lugn kontrast så att blommorna syns. Ormhasseln är bara snygg på vintern. Magnolia har fint knotigt grenverk och vackra pälsklädda knoppar.


Stiliga stammar: Skenkamelia (trivs i surjord), kopparlönn (växer sakta), strimlönn, glanskörsbär, himalayabjörk. Plantera gärna flerstammiga så får ni mer bark för pengarna.

De städsegröna ger fina kontraster, en gul idegran (Summergold) eller den djupt gröna Hilli. Tänk på att de som är frösådder (inte namnsorter) från kontinenten är mindre härdiga.

Om ni ”måste” plantera Thuja, välj Thuja plicata Excelsa som påminner om en Redwood.


Vissa kan vara fina på vintern, men trista på sommaren. Sätt dem då bakom något som vissnar ner. Belysning ger en extra fin effekt på vintern.


Till sist varnades vi för rotsnurr. Det hindrar växten från att fortsätta sin utveckling. Ta växten ur krukan, lägg den på sidan och skär ett korsvis snitt genom klumpen från botten upp till 1/3 av klumpen.


Vid pennan

Maria Gille


2018-09-18

När vintern kommer - föredrag med Kenneth Nilsson

En vacker höstkväll var Kenneth hos oss och gav många tips och råd hur man hanterar olika växter för att få dem att överleva vintern. En dynamisk, inspirerande och matnyttig föreläsning baserad på många frågor av de ca 90-tal medlemmar som kom för att lära mer om vinterförvaring.


Hur övervintring av växterna sker måste förstås anpassas till  vilket utrymme och möjligheter till förvaring man har samt vilken typ av växt de är. Friggebodar (isolerade/halvisolerade), inglasade balkonger och altaner tillsammans med frostvakt går bra. Jordkällare är idealiskt. Lövfällande växter kan förvaras mörkt och kan också grävas ner utomhus. Klipp bort allt grönt och gräv ner, täck gropen med löv och/eller jord. T ex så går det bra att förvara Fuchsior på det viset. Alla växter som ska gå i totalvila på vintern bör klippas ner innan de tas in. Det underlättar vinterförvaringen. Undantaget är vintergröna växter såsom t e x citrus och oliv som bara bör beskäras lättare.


Vid 4° behövs inget ljus och ytterst lite vatten, vid 8° behövs lite ljus och några försiktiga vattningar.


Blöta är skadligt för växter när det är frost och vinter på gång. Lägg krukorna ner så att de torkar upp innan intagning. Växter mår bra av att bli lite frostnupna innan de tas in för då förstår de att det är vintervila på gång. Utrymmet de ställs i bör inte vara mycket varmare än utetemperaturen för då vaknar växterna igen.


Kenneth uppmanar oss till att testa, vara nyfikna och pröva oss fram vad som fungerar i form av vinterförvaring i våra egna miljöer. Han tipsar om sitt potatistest: Lägg 2-3 potatisar på vind, i garage, friggebod eller var du vill pröva om vinterförvaring fungerar. Fryser de är det för kallt. Torkar de och får vita ”ålar” till skott så är det för varmt.


Kenneth berättade även om sitt intresse för s.k. zonknäckarväxter. Med stor passion odlar och prövar han sig fram genom att odla växter som egentligen inte ska gå att odla i den zon som hans kolonilott finns på i Södra Årstalunden i Stockholm.


Vid pennan Carina Blixt


2018-09-08

Trädgårdsloppis hos Claudia Eriksson 

För andra året i rad var vi välkomna till Claudias vändplan. Det kom ca. 10 försäljare som öppnade bakluckan på bilen och sålde sina trädgårdsrelaterade föremål. Några dukade upp bord och andra sålde från marken. Det var ett 30-tal personer som handlade friskt.


Det som fyndades var krukor, växter, droppslang, böcker, växtstöd, trädgårdspynt, päron och övriga föremål såsom sekatörer mm. Vädret var perfekt för denna aktivitet. Lagom varmt och soligt. Fika med vetelängd fanns också till försäljning.


Ett par nya medlemmar lyckades vi också värva till vår härliga förening.


Vår slogan ”Välkommen att fynda och fika bland fynd och trevliga människor!” uppfylldes med råge.


Vid datorn Ann-Marie Tornegård


2018-08-27

Växtkalas hos Jennecke Schulman på Idunvägen


Efter den heta och torra sommaren kom äntligen en sensommarkänsla. Regnet hängde i luften när rekordmånga trädgårdsentusiaster samlades för att dela med sig av växtöverskottet. De tomma borden på infarten blev snart fyllda av plantor av alla de slag. Folk trängdes bland borden och växterna bytte ägare i rasande tempo. Vilken feststämning och trädgårdsglädje. Finfikat var en perfekt avslutning på veckans bästa dag. Tack Jannecke! 


Rita Almgren


2015-08-26

Besök till Källtorps ekologiska visningsträdgård


21 medlemmar från Trädgårdsgillet träffades söndag 26 augusti vid Källtorp i Nacka för att bekanta sig med den ekologiska visningsträdgården. Torbjörn Hammarberg berättade att man använder olika metoder såsom täckodling, EM metoden (effektiva mikroorganismer), bokashi, naturgödsel och kompostering. Här odlas både grönsaker och blommor. Höns, ankor och minigrisar är en del av gården som vill inspirera till ett hållbart levnadssätt och tar vara på naturen. I växthuset finns butik och café. Caféet är numera en populär samlingspunkt för cyklister. 


Besöket var intressant men p g a ändrade omständigheter bland personalen var trädgården inte så välskött och presentationen hade många brister.


Rita Almgren


2018-05-28

Reportage från växtkalas 28 maj 2018 hos Lena Boström


Årets växtkalas slog alla rekord! Nästan 50 medlemmar, strålande väder, mängder av plantor och kaffebordet under äppelträden blev ett av sommarens starka minnen. 


Det har blivit en tradition att ha växtkalas hos Boströms. Allt är väl förberett med långbord för växter och gott om utrymme att cirkulera runt. Tomater och chili är allas favoriter men det går att hitta det mesta för medlemmarna delar med sig av sitt överskott. Återbruk i ordets bästa bemärkelse. Nästan allt gick åt och de flesta hade med sig flera plantor än vad man hade tänkt sig, överraskningar och nya ”vänner”, guldkant i livet.

Vid anteckningar Rita Almgren


2018-05-24

Sommarens första trädgårdsvandring hos Bengt och Christina Lund, Edsviksvägen 83


Sommarens första trädgårdsvandring hade tema mångfald och experimentlust. Bengt och Christina Lund har bott på Edsviksvägen sedan 70-talet. Trädgården, ca 1300kvm, var då en traditionell trädgård och skogstomt från 1930-talet. Nu har tomten förvandlats till en oas med utsökt design, rum av olika slag, buskar, träd, sandbäddar, dammar. 

Med kunskap, experimentlust och entusiasm har Bengt och Christina skapat något alldeles extra. Grunden till lyckat odlande är Bengts ”jordverkstad”, en genomtänkt kompost-anläggning i storformat. De upphöjda växtbäddarna får välbalanserad jord varje år i lagom mängd. Resultatet är enastående. Välmående träd, blommande azaleor och rhododendron av olika slag, perenner, lökväxter, köksträdgård, stort och smått, rariteter och mera vanliga växter samsades i en smakfull blandning. Det enda som saknades var rosor. Av någon anledning trivs de inte i den fina jorden. 


Tomten erbjuder både sol och skugga, trevliga sittplatser i olika trädgårdsrum. Ca 45 medlemmar njöt av Lunds underbara trädgård och den guidade visningen i två grupper. Den generösa fikastunden ute var perfekt avslutning denna vackra majkväll.


Vid anteckningarna Rita Almgren


2018-05-19

Överbydagen

Det var en härlig syn man möttes av när man kom till Överby denna soliga majlördag. Växtförsäljare, Biodlare och  Äppelmustare hade dukat upp sina skatter till försäljning. Samtalen var många och det bjöds på både tips och inspiration.


Det är ett trevligt sätt för Gillets medlemmar att både träffas, sälja sitt överskott samt vara goda ambassadörer för vår förening. Styrelsen bidrog med information om Svensk Trädgård och Sollentuna Trädgårdsgille.


Hembygdsföreningen  förevisade den ståtliga kvarnen och man kunde köpa mjöl och äta korv uppe i backen. Ljuvligt vackra rostavlor samt stiliga betongalster visades i Överby Konstcentrums Galleri  och i Caféet serverade läckerheter. I butiken fanns bla krukor och växtstöd samt mycket annat till försäljning.


Vi upplevde dagen både välbesökt och uppskattad.

Maria Sundström 


2018-04-22

God uppslutning vid söndagsföredrag om udda perenner

Ett 70-tal medlemmar hade slutit upp på söndagseftermiddagen, trots det fina vårvädret, för att lyssna på Gerben Tjeerdsmaas söndagsföreläsning om udda och ovanliga perenner. 


Han började med att berätta lite om sig själv och sin gedigna bakgrund inom trädgård. Han fick sin grundutbildning i hemlandet Holland, och har därefter bland annat arbetat på Botaniska trädgården i Göteborg. Gerben är en man med många järn i elden: han startade sin plantskola 2005 och flyttade den till Råda Säteri, där den ligger kvar, på våren 2010. Parallellt med detta hjälpte han även till att förvandla säteriets trädgård till en vacker park. Resultatet av detta har nu blivit att trädgårdsturism är den största turistnäringen i kommunen. Under åren 2008 till 2015 arbetade han samtidigt som trädgårdsmästare på Universeum i Göteborg. Som om det inte vore nog genomför han också många insamlingsresor, ofta till karga bergstrakter ibland annat Iran, Irak, Argentina eller Sydafrika, jobbar som kursledare och tar på sig planerings- och anläggningsuppdrag för både privatpersoner och kommuner. Med mera …

Efter denna inledande presentation fick vi en gedigen genomgång av olika mindre vanliga perenner, pedagogiskt ordnade från de tidigaste vårblommorna till höstens sista färgklickar i trädgården. Alltför många för att räkna upp här. En växt som sticker ut i minnet är i alla fall en vårblommande tidlösa.


Perenner kan ju vara udda av många anledningar. T.ex. att de växer extremt långsamt och inte blommar förrän efter tio år. Den vanligaste orsaken, tycktes Gerben mena, är att de helt enkelt inte är lönsamma för handelsträdgårdarna, antingen för att de är för ömtåliga och inte klarar tuffa transporter, eller tvärtom, att de är för tåliga. Det kan ju finnas intresse av att växter inte klarar vintern, så att kunderna kommer tillbaka och köper nya nästa vår… 


Efter föredraget var intresset mycket stort för att köpa av de växter han tagit med sig.


2018-04-06-08

Sollentuna Trädgårdsgille på STHLMS Trädgårdsmässa i Kista

Under tre dagar på STHLMs Trädgårdsmässa i Kista dukade Sollentuna Trädgårdsgille upp en vårlig monter som förmedlade färgsprakande odlarglädje. Genom text, bild, samtal och en härlig blandning av växter fick vi möjlighet att berätta för besökarna om varför det är så givande och roligt att vara medlem i en trädgårdsförening.  Vi värvade fem nya medlemmar.


Montern bemannades både av medlemmar som tidigare varit med och arbetat på mässan och av nya som inte varit med tidigare. Alla var så proffsiga och positiva. Ett antal medlemmar bidrog också med ett stort och brett utbud av plantor som väckte många besökares intresse. Allas ert engagemang, lusten och viljan att hjälpa till är oerhört uppskattat. Utan er ingen mässa!   


Vi får många positiva kommentarer angående att vi finns med på mässan och bidrar med kunskap och information vilket är väldigt roligt. 


Monterns placering intill scenen är ju positivt då många passerar förbi men kan ibland göra det lite svårt att prata med besökarna. 


Mässan i övrigt bestod såsom det brukar av en blandning av växter, trädgårdstillbehör, dekorationer, mat, godis etc. 

Carina Blixt 


2018-03-19

Med en jord och gröna fingrar…

lyckas man bra med sin odling enligt Tom Ericsson, pensionerad forskare från Ultuna. Vi ca 110 åhörare fick många ”sanningar” ställda på ända om dyra specialjordar och komplicerad gödning.

Tom har i många försök visat att en billig ”dålig” påsjord i kombination med att man gödslar ofta med svag näringslösning fungerar lika bra eller bättre än den dyra gödslade jorden. 


Anledningen är att de dyrare jordarnas näringsinnehåll bara räcker i 4-6 veckor, samt att växten mår bättre av att få lite i taget än allt på en gång. Engångsnäringen riskerar även att läcka bort med regn och vattning.


1-2 ml Blomstra per liter vatten är lagom utom för de mest näringshungriga men max 4 ml/l.

Vi lärde oss också att pH inte är så viktigt som vi kanske trott. pH-värdet i jorden påverkar tillgängligheten av de olika mineralerna men vid pH mellan 5 och 6 är alla näringsämnen lättillgängliga för rötterna. Därför går det bra vid detta pH att odla både surjordsväxter såväl som de växter som klarar av att växa vid högre pH.


Vid sådd ska vi använda jord med lågt näringsinnehåll. Första steget i groning är att vatten ska tränga in genom skalet. Om det är mycket näring i jorden, dvs en hög salthalt, så blir inte vattnet tillgängligt för fröet. Det är lätt att blanda sin egen såjord av en billig påsjord och lite sand. Men så fort plantan börjar växa måste vi förstås börja vattna med näringslösning.


Till sist gav Tom sin syn på konstgödsel, eller mineralgödsel som han hellre säger, kontra naturgödsel. De mineraler som växten behöver är desamma i båda fallen. Han vill även få oss att förstå att en ko inte kan producera mer mineraler än vad den äter. Och det foder den äter har i de flesta fall producerats med mineralgödsel. Det fungerar ju inte så idag att kornas gödsel går tillbaka till de åkrar där deras foder växer. Visst är framför allt P (fosfor) en ändlig resurs men att använda den direkt i stället för att gå omvägen över komagen tycker Tom är mer miljöklokt. Den struktur som kogödseln bidrar till skapar vi genom att låta allt vårt växtmaterial gå tillbaka till jorden, direkt eller via kompostkärlet.


Ytterligare några tips från Tom:

•Biokol är en utmärkt stukturförbättrare som inte själv bryts ner.

•Köp stallströ från Granngården i stället för Rhododendronjord

•Läs mer om Toms försök i Hemträdgården nr 2, 2009.

Maria Gille


2018-03-10

Bukettkurs

Floristen Anneli Gibson höll en trevlig och mycket uppskattad bukettkurs föoss medlemmar i Trädgårdsgillet.


Vi lärde oss att spiralbinda buketter och hur vi bäst kan vårda snittblommor och buketter.


Blommorna var så ljuvliga och gav försmak av vår och sommar. Det kändes välbehövligt mitt i vinterslasket.


Tack till er medlemmar som deltog och bidrog till att det blev så trevligt och intressant!

Maria Sundström


2018-02-19

Prydnadsgräs – trädgårdens doldisar med Linda Schilén

I annonseringen av föredraget står ”Linda vill väcka odlarlusten genom att visa förslag på gräsens många olika användningsområden”, vilket hon gjorde med stor entusiasm och en stor mängd fakta understödda av fina bilder. Efter att ha lyssnat på Linda är vi nog många som funderar hur vi ska få in mer prydnadsgräs i våra trädgårdar. Själv upptäckte hon gräsen för cirka tio år sedan då hon såg en plantering med Silverfryle (Luzula nivea) i Malmö slottspark. För närvarande är hennes favoritgräs Diamantrör (Calamagrostis brachytrica) med vippor som molntussar.


Linda anser att en trädgård blir komplett först när prydnadsgräs kommit dit. Rätt använda passar prydnadsgräs i alla typer av trädgårdar från de mer naturliga till moderna och minimalistiska. Hon uppmärksammade oss på att det allmänna intresset för prydnadsgräsen växer. Detta märks bland annat genom att gräs redan har utsetts till årets perenn två gånger. Första gången 2007 då Jättetåteln (Molinia arudinacea) utsågs, 2014 blev det Vårälväxing, (Sesleria heufleriana). (Ett tips är att läsa motiveringarna på Perennagruppens hemsida.)


I sin genomgång av prydnadsgräsens egenskaper konstaterade hon att gräs är friska och ”renliga” växter som är vindpollinerade och inte drabbas av skadegörare. Gräs finns i många olika storlekar och former med varierande blomningsegenskaper. Gräs finns i många höjder som kan variera från 30-40 cm till runt 250 cm.


En fördom med gräs är att de sprider sig ohejdat, detta kanske gäller våra vilda gräs. Den stora mängden prydnadsgräs är tuvbildande där tuvorna endast långsamt ökar i omfattning och kan behöva delas. Prydnadsgräs med ett rotsystem i form av rhizomer sprider sig mer eller mindre, men inte ohejdat.


Genom gräsens stora variation kan de fylla en mängd olika funktioner i trädgården som sirliga insynsskydd, som rumsdelare, solitärer och vävare, men också som kantväxter och marktäckare. Inte bara under odlingssäsongen har gräset ett värde, många gräs pryder även trädgården på vintern. Flertalet gräs har en vertikal växtform och kan användas för att bryta horisontella linjer i en plantering och på så sätt skapa ett blickfång och en livfullhet då gräsen rör sig i vinden.


När det gäller odling av gräs betonade Linda att våren är den bästa planteringstiden. Eftersom gräsen klipps ned på våren, så verkar gräset dött och mindre attraktivt i plantskolan vid inköpstillfället. Det är av två skäl som gräs bör klippas ned på våren, dels för att rotsystemet kan skadas vid klippning på hösten och dels för att vi ska kunna njuta av gräsen även vintertid.


Linda avslutade med att presentera tolv sorters prydnadsgräs som hon anser särskilt odlingsvärda. Höjdangivelse 50(100) betyder att gräsets blad är 50 cm och att axen/blommorna blir 100 cm.

Lindas lista på gräsen utan rangordning:


-Jättetåtel (Molinia caerula spp Arundinacea ’Transparent’). Sol, näringsrik, fuktig något sur jord. Blomning i juli Höjd 60(170).

-Elefantgräs (Miscantus giganteus). De flesta lägen och jordar men föredrar soligt läge med fuktighetshållande jord. Gräset blir normalt 250 cm högt men blommar inte.

-Tuvrör (Calamagrostis acutifolia). Soligt, torrt eller skuggigt läge. Blommar i juni och står vackert hela vintern. 80-100 (150-180). Linda nämnde Karl Foerster och Overdam. Overdam är lägre än Karl Foerster, har variegerade blad och mer fluffig blomning.

-Glansmiskantus (Miscanthus Sinensis). De flesta lägen och jordar, föredrar soligt läge med fuktighetshållande jord. Finns ett stort antal sorter med olika blomningstid och färger på vipporna. Linda nämnde Malepartus 170(200), Ferner Osten, Drottning Ingrid, Nishidake 190(210).

-Silvergräs (Stipa Calamagrostis). Måttlig näringsrik, relativt lätt och väldränerad jord, full sol Blomning juli –okt. Höjd 70(110).

-Blåtåtel (Molinia caerula Moorhexe). Näringsrik, fuktig något sur jord. Sol och öppet läge. Blomning Juli- aug. Höjd 60(120).

-Hakonegräs. (Haconecloa Macra). Näringsrik fuktighetshållande jord på svalt – halvskuggigt läge. I sol om jorden är fuktig. Höjd 30 cm. Finns gult (mindre härdigt) och grönt.

-Japansk starrgräs (Carex Morrowi Ice Dance). De flesta jordar, bäst på näringsrik och fuktig jord, sol-skugga. Höjd 45 cm. Bra i kruka, vintergrön.

-Tuvtåtel (Deschampsia Cespitosa). Sol till halvskugga, torr till fuktig jord. Blomning juli-aug. 50(110).

-Fårsvingel (Festuca Ovina). Full sol, torr, väldränerad jord Blomning junijuli 40 cm

-Ekorrkorn (Hordeum Jubatum). Trivs i full sol, blommar juni juli 40-60 cm.

-Diamantrör (Calamagrostis Brachytricha). Fuktig, mullrik och väldränerad jord. Sol till halvskugga. Höjd 80(140. Lindas favorit.


För att studera användningen av gräs i praktiken tipsade Linda om besök i Enköpings parker och i Skärholmens perennpark. Det kan nämnas att ytterligare inspiration och fakta finns i boken Gräs och Bambu av Björn och Marie Hansson.

Vid pennan Anita Kollerbaur


Årsmöte 2018

Sollentuna Trädgårdsgille höll sitt årsmöte den 20 februari 2018. Mötet var relativt välbesökt, och årsmötesförhandlingarna var som vanligt väl förberedda och klarades snabbt av med Maria Gille som ordförande och Carina Blixt som sekreterare. Protokollet från årsmötet kommer att läggas ut på hemsidan som vanligt.

 

Liksom tidigare år är det bara att konstatera att Gillet är en välskött och väl fungerande trädgårdsförening. En eloge till styrelsen som lägger ner ett omfattande arbete med en väl fungerande ansvarsfördelning.


Även under 2017 har föreningens medlemsantal växt med 6% till 462 medlemshushåll. Därmed är Gillet en av de 7 största av landets 160 trädgårdsföreningar inom Riksförbundet svensk trädgård!

2017 var ett aktivt år, med totalt 31 olika aktiviteter. Av dessa var det sju föredrag och nio trädgårdsvandringar, resten andra aktiviteter såsom utflykter, växtkalas och besök i trädgårdar. Alla aktiviteter annonseras via e-post till medlemmarna. Så gott som samtliga föredrag har varit välbesökta ofta med en full Amorinasal. Dessvärre fick den uppskattade traditionella bildvisningen från året som gått flyttas till ett senare tillfälle på grund av teknikproblem.


Maria påminde om att programutskicken ändrats från och med 2017 på så sätt att endast vårprogrammet skickas ut med vanlig post och att höstprogrammet distribueras med e-post. Det tryckta höstprogrammet kommer att finnas vid Gillets möten. Förändringen orsakas av höjda porton och att utskicken inneburit ett stort praktiskt arbete för styrelsen.


Föreningens ekonomi är god, resultat och balansräkning fastställdes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2017. Årsmötet fastställde budgeten för 2018 och beslöt att höja årsavgiften för 2019 med 20 kr till 340 kr. Höjningen beror av att Riksförbundet höjer avgiften.


När det gäller aktiviteter under 2018 planeras inga större principiella förändringar. Däremot fick vi veta att det tyvärr inte blir några besök på Ängsäters perenner från 2018 och framåt då företaget sålts till Zetas.

2018 kommer styrelsens sammansättning att ändras något. Till ny ordförande valdes Rita Almgren och Maria Gille till vice ordförande. Två ledamöter har valt att lämna styrelsearbetet, Åsa Lundgren efter sex år som ledamot och Claudia Eriksson efter två år som ersättare. Åsa har haft huvudsakligt ansvar för Kistamässan och för kontakter med föredragshållare och Claudia har ansvarat för lotteriet. Nya som ersättare blir Veronica Axelsson Jonsson och Helena Söderman som båda är valda på ett år.  I slutet av reportaget finns korta presentationer av Veronica och Helena.


Mötet avslutades med tack till styrelseledamöter och till medlemmar som år efter år satsar lite mer ideellt än andra i föreningen. Maria Gille tackades för väl genomförda fyra år i rollen som ordförande, Åsa Lundgren tackades för sina stora insatser i föreningen.


Följande medlemmar tackades för sina insatser: Maria Hertzberg, ordinarie revisor i föreningen, Jannecke Schulman och Lena Boström som arrangerar växtbyten samt Agneta Östlund som arrangerar fröbyten och äppelutställningar.


De två nya styrelsemedlemmarna presenterar sig:

Helena Söderman

” Mitt trädgårdsintresse har alltid funnits, ända sedan barndomen. Jag odlar tillsammans med familjen på 2 olika tomter. En villatomt (ca 480kvm) med köksträdgård i nordost och olika perennrabatter, samt på en torpartomt ute i skärgården. Där ute saknas det rinnande vatten så odlingen sker med hjälp av insamlat regnvatten. På den platsen har jag även min pionsamling. Inomhus i villan odlar jag orkidéer, hoyor, krukväxter och sår frön året runt. Jag har i flera år hållit olika workshops och föredrag för olika studieförbund och trädgårdsföreningar. Jag ser nu fram emot att kunna bidra till Sollentuna Trädgårdsgille”-


Veronica Axelsson Jonsson

”Min trädgård är drygt 1000 kvm och finns centralt i Upplands-Väsby.  Trädgården är min plats på jorden och allt startade med en odlingslott för 20 år sedan.

Jag tycker väldigt mycket om att så och se det fantastiska att det blir något vacker av ett litet frö. Då känner jag mig rik! De sista åren sysslar jag mycket med vintersådd av perenner, vilket är mitt största intresse inom trädgård. Jag har många olika sorters perenner men även bladväxter i rabatterna och gillar struktur och form. 

För mig är ”leken” i trädgården allvar och jag tycker om att pynta, med lite galna, men vackra saker.”


Vid pennan Anita Kollerbaur


2018-01-24

John Taylors bästa tips

Rekordmånga förväntansfulla trädgårdsentusiaster (181) samlades denna regniga januarikväll för att lyssna på John Taylor, en känd trädgårdsprofil bl a från olika TV-program. 

 

Kvällen började med antiklimax, John fick inte igång sin dator med bilderna. Något var fel med adapterna. Så föreläsningen började utan bilder, inga blommor, buskar, inga vackra trädgårdar. Men det visade sig rätt omgående att John hade en fantastisk förmåga att skapa delaktighet och locka till skratt. Det blev inte ett föredrag i vanlig bemärkelse utan en föreställning och dialog, frågor och svar. Vilken stämning, en ren lycka! 

 

John berättade om sin egen trädgårdsresa, från England till Skåne. Den engelska trädgårdskulturen finns djupt i honom. Johns budskap var att skapa struktur, avgränsningar såsom buskar, häckar,

(t ex idegran som kan klippas till fin form) murar, plank, olika rum, siktlinjer. Välklippt, välansat ihop med blommor i överflöd ger en intensiv upplevelse, förslagsvis egenodlade blommor i färgprakt.  Mjuka upp det strama genom att strössla frö av ett-och två-åriga blommor som vallmo och digitalis i häckkanten. Låt clematis eller luktärter växa upp i en klängros. Klä husets väggar i växter. Som underplantering rekommenderade John särskilt gyllenlack. Den vill ha torrt och soligt. 

Planera för lökväxter genom att strö ut färgad sten på våren så att du hittar tillbaka på hösten. 

 

Efter rasten kom datorn igång! Johns ideer om struktur och ”fluff” i överflöd illustrerades av vackra bilder från olika kända trädgårdar från England och Frankrike, länder som har lång trädgårdstradition., men även från Sverige. 

 

John tog död på några myter. Bin gillar inte bara vissa växter utan alla blommor. Växtzoner är bara en rekommendation. Testa själv och se vad som fungerar, egna observationer är viktiga.


John hade ett skönt förhållningssätt till odlande, både avslappnat och ambitiöst med mycket värme, glädje och humor. Han gillar att ha projekt, samla idéer, skapa, utveckla och förverkliga sina drömmar, ett sätt att leva. 

 

Vi åhörarna var glada och omtumlade efter en härlig dos av våren och sommaren. 

 

Vid pennan Rita Almgren

Faktaruta: Efter att i 20 år varit verksam som trädgårdsmästare i slottsträdgården i Malmö har John fått nya uppdrag dels som slottsträdgårdsmästare och konstnärlig ledare med ansvar för trädgårdens utveckling i ”Art and Crafts stil” på Tjolöholms Slott och dels som kreativ utvecklare på Hvilan utbildning. Där arbetar han med ett projekt som heter ”Viktoria Trädgården”. I övrigt arbetar John flitigt över hela landet som konsult och trädgårdsinspiratör. Han är dessutom känd från SVT-programmet Trädgårdstider.



2018-01-24

Välkommen nya medlemmar

Sollentuna Trädgårdsgille ordnade ett välkomstmöte för nya medlemmar. 16 personer kom till träffen.

   

Ordförande Maria Gille inledde med att informera att Sollentuna Trädgårdsgille är en lokalavdelning i Riksförbundet Svensk Trädgård (RST). Maria berättade om våra aktiviteter, föreläsningar, trädgårdsvandringar, köksträdgårdsgrupper mm och berörde en del av de förmåner vi har som medlemmar, bland annat gratis trädgårdsrådgivning från RST.


Sedan fick alla presentera sig, sina trädgårdar och specialintressen. Det var allt från rosengårdar, små radhustomter, skogstomter till köksträdgårdar och kolonilotter. Att få se ett frö växa till en frodig planta är mångas dröm. Tiden räckte knappt till, så mycket trädgårdsprat, inspirerande och roligt! Fika och fina smörgåsar förgyllde vår träff.


Efter en stund med småprat, utbyte av erfarenheter och tips delades välkomstpresenterna ut och mötet avslutades. De flesta gick över till Amorinasalen för att lyssna på föredraget med John Taylor.

 

Vid pennan Rita Almgren



2018-01-16

Frökalas hos Agneta Östlund, Borevägen 9


Nya och gamla medlemmar hade trotsat vädrets makter, stormstyrkor och snöfall, denna tisdagskväll 16 januari. 


Vi var drygt 20 fröintresserade som träffades för att planera vårens höjdpunkt, att äntligen sätta igång och så frön! Det stora bordet blev snart fylld av välmärkta fröpåsar, både blommor och grönsaker. Vilken fröjd, vilket surr, dagens eldorado! Vi gick igång på dessa läckerheter, båda kända och mera ovanliga sorter. Utbudet var synnerligen varierat. T.o.m. gröna plantor gick att få. Ett intensivt väljande och vrakande tog vid. Vad behöver jag? Jag vill ha allt! 


När vi kände oss klara ringde Agneta i ”vällingklockan” och samtalen kunde fortsätta kring det rikliga kaffebordet. Denna kväll fick vi inte plats i köket som brukligt utan fröbordet och bokbordet fick snabbt byta skepnad. Stort tack från oss alla som var där.

Ritta Almgren