Reportage  2016

2016-12-14

En påminnelse om den jul som var…..

Inför julen samlades 16 medlemmar en kväll i december på Brunnsvikens Trädgård för att skapa juliga blomsterarrangemang. Kvällen inleddes med glögg och inspiration av personalen som bl a berättade om att årets trend är baserat på material från naturen. Därefter botaniserade vi runt bland julens växer och dekorationer för att hitta det som passade våra egna idéer.


Beslutsvåndan är alltid lika stor. Det finns mängder av fantastiskt maffiga amaryllisar, väldoftande hyacinter, minigranar, enar, mossa och stämningsfullt pynt. Försiktigt trevar vi oss fram och efter ett tag lägger sig tystnaden och alla är uppslukade av sina arrangemang.


Lite motvilligt sliter vi oss från vårt skapande men väl i cafét får vi en trevlig paus med välsmakande fika bestående av god smörgås och saffranskaka. När kvällen börjar avrundas så går alla därifrån med väldigt vackra jularrangemang som vi tar med oss hem och får njuta av under julens firanden.


2016-11-22

Skuggväxter i trädgården, Roger Elg

Roger Elg– landskapsarkitekt, lärare och forskare vid SLU höll ett synnerligen trevligt och innehållsrikt föredrag om skuggväxter och skuggiga växtplatser. Föredraget fördjupade de insikter som vi fick vid gillets tidigare besök i Kunskapsparken i somras då han var vår ciceron.


Den första delen av föredraget innehöll exempel på skuggiga miljöer och tankar om planering. I den andra fick vi en utförlig presentation med fina bilder av träd buskar o perenner som är skuggtåliga.

En skuggig växtplats har varierande brist på ljus, som växter kan hantera på olika sätt. Stora tunna blad, som exempelvis parasollblad, är en signal att växten kan fånga ljus även i skuggiga lägen. Växter kan ha motsatt strategi, att hushålla med energi, genom få eller tjocka blad därför klara det skuggiga läget. Ett exempel på detta är mahonia.


Träd, buskar och örter bildar normalt tre skikt i ett skuggigt läge. Roger betonade vikten av att ta vara på skuggiga växtplatser som skapar lugn i våra trädgårdar och förordade långsamma förändringar i en uppvuxen trädgård. Träd och buskar kan stammas upp istället för att avverkas och på så sätt skapa utrymme för örter som klarar av att växa i det undre skiktet.


Samverkan mellan de olika skikten bidrar till gestaltningen i det skuggiga läget. I det undre lagret med mattor av örter är det viktigt att inte arbeta med för små ytor och att ta vara på kontraster genom att exempelvis jobba med olika bladformer. Mörkbladiga växter framträder dåligt i skugga, vill man använda dem bör man välja ljusa grannar. Skugga är också utmärkt för gestaltning med mossa, liksom med täckbark och kottar. Ett annat tips var att utnyttja de skuggiga lägena innan de ovanliggande lagren hunnit sätta löv och sätta örter och lökar som blommar tidigt och vissnar ner.


Vid den mer detaljerade genomgången av träd, buskar och arter för skuggiga lägen framkom att hostasläktet var en stor favorit – Roger har själv 600 namnsorter. Det fanns förstås inte utrymme att presentera alla för oss, han tog upp några få med olika bladformer, storlekar och färger.


Bland träd med vackra stammar som skapar kontrast i skuggiga miljöer finns flera utöver glanskörsbär och himalayabjörk, exempelvis näverhägg, kopparbjörk och kamtjatkabjörk som är flerstammig och extremt härdig.


Många barrträd fungerar bra i skugga. Idegran kan sättas ”beckamörkt” och klarar rotkonkurrens, granar med breda tjocka barr, exv ädelgranar, fungerar bra. Enar, som har smala barr, växer bättre i soliga lägen.


Bland buskarna fungerar rhododendron med stora blad bra i skugga. Andra exempel är järnek, måbär, skogstry, blåbärstry, och turkisk eldtorn som är städsegrön har vita blommor på våren o röda bär på hösten.


Flera klätterväxter klarar skugga, exempelvis murgröna, koreansk pipranka, vildvin, klätterhortensia och benved (städsegrön). De är i några fall också utmärkta som marktäckare.


Listan på övriga perenner som trivs i skugga blev lång. Utöver hostor lyfte Roger särskilt fram rökblad (Vancouveriana hexandra), taggig sockblomma (Epimedrum x perralchicum ’Frohleiten), ungersk blåsippa, silverfryle, storfryle, frilandsadiantum, stensöta och plymspirea (Aruncus sylvestris), som han ansåg underskattad.


Några andra perenner för skugga som presenterades var

•ormbunkar i olika storlekar och bladformer

•vitsippor och gulsippor, labradorviol och vanlig luktviol, vintergröna, waldsteinia, flocknäva, ormöga (vitt och blått), myskmadra, fjällkåpa och plister. Alla dessa är låga och mattbildande, flocknävan finns också i en medelhög variant.

•julros ’niger’, koreansk plymspirea, fjällkåpa, sockblomma (olika färger o storlekar, långsamväxande), nunneört, bergenia, jättedaggkåpa, vit brunnäva, kungsnäva, stjärnflocka, vipprams, jättedaggkåpa och porslinsanemon. Dessa är medelhöga och en del bildar mattor.

•Jätterams, kastanjerodgersia och parasollblad som alla blir rätt höga.


Roger avslutade med att visa hur man kan anlägga en växtplats under stora träd genom att bygga uppåt. Man lägger 30-40 cm jord ovanpå byggplast med en öppen framkant för avrinning. En lämplig jordblandning är 1/3 torv, 1/3 befintlig jord (vad som helst), 1/3 kompost.


2016-11-12

Berusande trädgård



Ett 20-tal medlemmar trotsade snö och ishalka och tog sig fram till Spritmuseum den 12 november för att besöka utställningen Berusande trädgård.


Det var en otroligt genomtänkt och mångsidig utställning, där man både fick se, läsa om, lukta på och se film om alla upptänkliga drycker som smaksatts med eller baserats på växter man kan odla i sin trädgård. Eller hitta i skogen – ”myrbrännvin” var en dryck som bet sig fast i minnet. (Man pillar in 75 myror i en flaska (det gör inget om barren är med), häller på sprit och väntar i tre veckor. Klart. Sugen, någon?


Frukter, bär, blommor, örter, skal, kärnor, frön, kryddor… ja, det verkar som om det mesta går att använda som smaksättare i en dryck, med eller utan alkohol. Den här utställningen gav verkligen inspiration till nya användningsområden, och vi är säkert många som nu funderar på att anlägga en liten cocktailträdgård till sommaren.


2016-10-05

Odla i pallkragen, Eva Robild

Eva Robild, trädgårdsförfattare, känd bl a från Allt om trädgård och Trädgårdstider höll denna höstkväll ett inspirerande och lärorikt föredrag om att odla i pallkragar.


Pallkragar kan formas på många olika sätt och användas till många olika funktioner såsom t ex. sandlåda, damm, bord, men vanligast är förstås till odling. Det går att odla allt i pallkragar, grönsaker, blommor, bär, buskar, träd och t o m ogräs vilket Eva vurmar för. De är praktiska så till vida att man kan placera och odla i dem var som helst, både på hårt och mjukt underlag. Vid hårt underlag rekommenderas 2 på höjden och vid mjukt underlag räcker det med en pallkrage på höjden. Tycker man att det är besvärligt att böja sig kan man förstås bygga högre, te x 3 kragar. Mängden jord varieras utifrån vad man ska odla samt hur höga de byggs.


Eva gav många bra praktiska tips på bl a hur man bygger upp en pallkrage från början, hur man kan använda en pallkrage, hur man bekämpar skadedjur samt hur man komponerar en bra jord.  Alla tips och råd finns samlade i hennes bok ”Odla i pallkrage”.


 Stora Äppelhelgen


Sollentuna trädgårdsgille medverkade på Slottsträdgårdens Äppeldagar, 24-25 september  

 

Riksförbundet Svensk Trädgård har från och med i år utnämnt den 25 september till Äpplets dag och en mängd aktiviteter har i samband med det genomförts över hela landet. Slottsträdgården förlade därför sina Äppeldagar till samma helg och vi tog möjligheten att delta, dels för att visa upp föreningen dels för att hjälpa pomologen Bengt Persson med att hålla ett öga på äppelutställningen så att den inte blev uppäten. 


Intresset för att få veta sorten på sina äpplen var enormt från besökarna och redan från öppning på lördagsförmiddagen var kön lång. Bengt Persson och Agneta Östlund fick arbeta hårt!


Det kom inte lika många frågor till oss om äppelodling som det tidigare gjort vid motsvarande aktiviteter i Stinsen förr om åren och det var lite svårare att locka folk till våra bord. Kanske berodde på att besökarna hade lätt att orientera sig till själva äppelbestämningen så vi hamnade lite vid sidan. Men solen sken och de pratstunder vi fick var trevliga!


Även på söndagen kom det mycket folk för att visa upp sina äpplen.

 

Äpplets dag hos Agneta Östlund och Ingemar Berndtsson, 25 september

 

Många tog tillfället i akt att besöka Agneta Östlunds och Ingemar Berndtssons trädgård där man kunde provsmaka hela 29 olika sorter av äpplen och ett päron. Allt hopsamlat från grannar och vänner förutom från de egna träden. Det diskuterades ivrigt om de olika sorterna och deras egenskaper och många nya planteringar planerades.


När besökarna sedan hade vandrat runt i trädgården bland de gamla äppelträden och beundrat alla ympar med gamla svenska äppelsorter Agneta satt in var det dags att fika. Agneta bjöd på kaffe, te och gott vetebröd och Lotta Erdelyi bidrog med lika härliga muffins självklart fyllda med äpplen. 


Gillet fick också en ny medlem och några till var intresserade.


2016-09-17

Bergianska Trädgården på egen hand


En mindre skara kom till Bergianska för att i glada vänners lag titta på växter som är fina den här tiden på året. Där fanns förstås mycket spännande och vackert att se på, bland annat i köksträdgården som hade enormt frodiga plantor.


Men vi hittade inte alls så mycket höstfärger som vi hoppats på. Många av de japanska lönnarnas löv var bruna och en del hade redan tappat löven helt eller delvis. Efter en så extremt torr sommar kunde de tyvärr inte visa upp det sprakande och glödande färgfyrverkeri som de brukar. Mycket annat på väg ner mot japanska trädgården var också påverkat av torkan och såg visset ut.


Snygga gräs fanns det dock gott om i andra delar av trädgården. Brittsommaraster, höstaster, kermesbär och tidlösa var fina färgklickar i lila toner och några jordgubbshallon lyste häftigt lockande i blankt rött. Sommarblomsplanteringarna bjöd på mycket färg och intill Victoriaväxthuset stod ett hav av dahlior för en fantastisk färgprakt.


Det var härligt att ströva runt tillsammans med likasinnande entusiaster på upptäcksfärd och det ljuvliga sensommarvädret gjorde vår rundvandring extra fin.



2016-09-13

Sensommar i trädgården

Höstterminen har börjat! Nytt är att vi är en ny lokal, pga vattenskada i Amorina. Nytt också är att vi bjuder på närodlade, ekologiska äpplen, istället för fika.


Gunborg Mattsson från Zetas handelsträdgård tog oss till en blommande, färgsprakande höstträdgård, en njutning för ögat, en inspirationskälla. Vi fick mängder av tips på växter som förlänger blomningen i trädgården.


När man planerar sin trädgård är det alltför vanligt att fokusera på vårblomning och glömmer de tre höstmånader, augusti, september, oktober. Gunborg tog upp både blomning, växtsätt och höstfärgerna, kombination av olika växter och kontraster, allt för att skapa en behaglig och vacker trädgård. En riktig lektion på trädgårdsplanering.


Astrar är en typisk höstväxt som dessvärre har tappat i popularitet de senaste åren. Några sorter är dock motståndskraftiga och ger blomsterglädje från juli till långt in i oktober.


Några av växterna som Gunborg nämnde var bl a olika grässorter, japanska lönnar, perukbuske, höstcyklamen, fjäderaster, oktoberstormhatt, kärleksört, nickpimpenell, skymningsastrar, sockblomma, rönnspirea, solhatt, höstanemon, klockbuske, höstflox mm.


Ett sätt att inte drabbas av rådjursangrepp var fårfett i sprayform, Trico Garden. Blodmjölsblandning med amoniak i oasisklumpar är också bra.


2016-08-29

Växtkalas hos Jannecke Schulman

Sensommarens stora händelse för föreningens trädgårdsentusiaster ägde rum även i år. Vädret var planeringsvänligt, duggregn och ändå varmt. 


Ca 25 medlemmar fyllde snart borden med växter på Janneckes garageinfart och en ivrig diskussion utbröt om stora och små plantor. Myskmadra mot kirshkål, stenkyndel för humlor, purpurklint, rudbeckia, nävor, pioner, dagliljor, irisar, skuggväxter av olika slag, prydnadsgräs, ormbunkar och mycket mera. De flesta gick hem med nya fynd, cykelkorgen eller bagageluckan full, lite överraskande. Det är tydlig skillnad mellan vårens och höstens växtkalas. Tomater, chili och allt ätbart hör våren till. Sensommaren har mera fokus på perenner. 


Som bonus kunde vi beundra Janneckes frodiga trädgård där det finns allt som man kan önska sig,       i en härlig blandning. 


2016-07-10

Utflykt till Kunskapsparken i Ultuna, Uppsala, och besök hos Ann-Catrin Thor i hennes privata trädgård

Ultuna Kunskapspark och Ullbo Woodland Garden är en del av campus vid SLU. Parken är en demonstrationsanläggning för undervisning och forskning vid SLU i Uppsala, men också en plats för rekreation och inspiration - öppen för alla!


Området, ca 9000 kvm, är planerad av en arkitetbyrå och består av områden med olika karaktär, miljöer och arrangemang av växter. Landskapsarkitekt Roger Elg tog oss med på en vandring genom delar av parken. Vi tittade på träd, buskar och perenner, en väldig artrikedom, både kända och okända arter. Han pratade om trädgårdens skötsel och anläggning och har en skön, avslappnad inställning till trädgård och park, proffsig men inte överarbetad. Roger delade med sig sin enorma kunskap, gav praktiska råd, svarade på frågor. Vi som var med, 27 entusiastiska medlemmar från Trädgårdsgillet, var nöjda och inspirerade. Ett roligt besök, värt att komma tillbaka, upptäcka ännu mer och bara njuta! 


I samband med besöket fick vi möjlighet att köpa perenner från Rogers eget sortiment, bl.a. ett stort urval av funkior, även snigelresistenta! 


Efter visningen åt vi en medhavd matsäck, i den vackra omgivningen, en strålande högsommarsöndag. 

 

Nästa etapp på vår Uppsalaresa var till Anna-Catrin Thor, till hennes privata trädgård, en oas i 60-tals omgivning.  Artrikedomen var enorm och uppfinningsrik med stigar, gångar, dammar, spaljéer, altaner, växthus och sittplatser i en lummig omgivning som innehöll allt, även riktig skog och en potatisodling i Ikea-påsar. Vackert för ögat, välluktande och välsmakande. Vi fick hemgjord flädersaft, gott denna varma julidag. Tack för att vi fick komma på ett oväntat bonusbesök. 



2016-06-12

Tyra Hallsénius Lindhes trädgård

I maj bjöd Sollentuna Trädgårdsgille på en fantastisk resa till en annorlunda köksträdgård på Engarn, Vaxholm. 


Vi möttes i grinden av en sann odlingsentusiast som ledde in oss i ett prunkande växthus 3x6 m stort och hela 3,8m högt.


Under sommaren odlar Tyra tomater av alla möjliga varianter, stora och små, gula, orange, gröna, svarta och röda förstås. I växthuset odlar hon även chili, minigurkor, paprika och aubergine.


Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt pilstaket och en syrenhäck.


Hon gräver inte utan hon lägger lager på lager dels i upphöjda bäddar och pallkragar men även i ett lite större land där kronärtskockor, rabarber jordärtskockor, mynta och andra kryddor samt blommor får samsas.


Tyra är en stark förespråkaare för att samplantera. Hon menar att växterna hjälper varandra som "goda" grannar. Hon försöker odla biodynamiskt men ibland köper hon faktiskt lite jord när hon skall ha såjord och blomjord. Till sina älsklingar tomaterna blandar hon helst själv egen blandning jord. Då använder hon plantjord, kogödsel, sand c:a 0-8 mm, aska. benmjöl, blodmjöl, hönsgödsel, dolomitkalk mm.

Under sommaren gör hon nässelvatten med lite gulvatten (1 del urin, 9 delar vatten) – Hon menar att det är ett superbra gödningsmedel, som inte kostar någonting.


Hon brukar bekämpa sniglar med kopparringar som hon lägger runt sina känsliga växter för att skydda dem medan de växer sig starka.


Vi avslutade vårt besök med ett fantastiskt lyxigt fika med bröd som hon själv bakat och te från hennes köksträdgård. Vi åkte alla hem med fulla trädgårdstankar och mycket inspiration.



2016-06-04

Ängsäter


Att döma av alla glada medlemar och deras välfyllda lådor, kärror och vagnar var shoppingturen på Ängsäters perennodling även i år mycket uppskattad.


Det blev inköp av både planerat slag och säkert en hel del impulsköp. Vissa växter var liksom oemotståndliga där de stod i sin vackraste blomning, speciellt i massverkan.


Vädret var härligt soligt med en svalkande vind. Tur var väl det för kön för att betala väldigt lång. I den blev det tillfälle för nya bekantskaper av så väl trevliga trädgårdsmänniskor som av växter som andra hittat.



2016-05-08

Bygga insektsbon

Vårsolen lyste varmt över oss 15 medlemmar som kom för att bygga insektsbon med Naturskolan i den vackra lantliga miljön på Väsby Gård på Järvafältet.


Vi välkomnades av av Hanna Heurlin och Gunnar Hallberg  som berättade om vikten av att skapa livsmiljöer för pollinatörer och information om hur bona bör vara beskaffade*.



Efter att ha tittat på inspirationsbilder på olika typer av av bon satte alla deltagare med stor energi och iver igång med byggandet.


Naturskolan tillhandahöll diverse material, med tonvikt på återanvändning, till bygget och mycket fanns också att fynda i naturen runt knuten. Hammarslag, ljud från sågar och seckatörer blandades med sång av lärkor, gulsparv och svalor samt en och annan dämpad svordom från byggarna.


De usla verktygen till trots skapades under förmiddagstimmarna många både funktionella och fina insektshotell. Stämningen bland deltagarna var god, hjälpsamheten och kreativiteten stor och förhoppningsvis gav dagens resultat ett gott bi-drag till våra trädgårdar.


*Bra information om insektsbon finns på  www.villbidra.wordpress.com


2016-05-21

Kvarndagen på Överby – ny favorit i repris?


Efter en lite tveksam inledning denna till en början gråmulna och blåsiga majdag satte Kvarndagen full fart framåt lunchtid. Evenemanget genomfördes i samarbete mellan Gillet, Sollentuna Hembygdsförening och Överby Gårds Konstcentrum.


Kvarnvingarna snurrade, mjöl från Landsnora kvarn såldes så det yrde om det, och många besökare passade på att gå upp i den gamla kvarnen, som var öppen för dagen. På konstcentret var det både utställning, butik och café. På övervåningen kunde hugade barn och vuxna tillverka fantasifulla blomstöd, och utanför entrén hade ett tiotal medlemmar i Sollentuna Trädgårdsgille dukat upp med växter och trädgårdsböcker till försäljning. Här fanns även ett bord med information om föreningen samt ett bord där barnen fick plantera ett litet frö. De kunde välja mellan solros och jättepumpa, och fördelningen var nog ganska jämn.


När evenemanget var slut kunde Överbys representant meddela att hennes fingrar var nästan utslitna efter att ha tillverkat 38 blomstöd av järntråd, mjölet var slutsålt och Gillet hade fått en ny medlem.


2016-04-28

Ympkurs

Vår egen medlem och äppelkunniga Agneta Östlund inledde biträdd av ympmästare Lennart Svahn, båda från Sveriges Pomologiska Sällskap,  med en genomgång av varför det är nödvändigt att använda sig av vegetativ förökning när man vill föröka en speciell sorts äpple. Eftersom äppelträd inte kan befrukta sig själva utan behöver en annan sort för detta så får varje kärna en unik gensammansättning som inte är lik moderplantans. Genom att i stället använda en bit av moderplantan och sätta den på någon form av rot får man en ny identisk planta. 


Agneta fortsatte med att beskriva olika tekniker för ympning medan Lennart visade praktiska exempel. Beroende på grenens/stammens tjocklek väljer man skarv-, klyv-, lägg- eller barkymp. Man kan ju ympa både på en pennsmal grundstam och på en grövre gren i ett stort äppelträd. Valet av grundstam är viktigt då det påverkar det färdiga trädets storlek och härdighet. Avgörande för ett lyckat ympresultat är att snitten är släta och skarpa, att man inte tar på ytorna och att man tätar ordentligt med gummiband och ympvax. Glöm inte toppen på ympen!


Efter pausen med goda surdegsfrallor och kaffe/te var det dags för de praktiska momenten. Alla övade flitigt att hantera de skarpa knivarna och tunna grenarna tills vi var mogna att välja en riktig ympkvist ur det stora sortimentet som Agneta och Lennart tagit med. För några av oss kom tummen emellan men Lennart hade rikligt med plåster. Till sist kunde vi alla gå hem med varsitt egenhändigt gjort träd. På bilderna ser ni grundstammen A2 med en läggymp av Duvboäpple samt en tillskuren ympkvist.


2016-04-19

Spännande genomgång av ovanliga frukt- och bärsorter

Intressanta från frukt- och bärsorter från öst och väst, Leif Blomqvist


Leif Blomqvist driver plantskola i Lepplax, Finland, och är specialiserad på växter för kalla klimat. Under sitt föredrag i Amorinasalen den 19 april presenterade han ett antal för många tidigare okända frukter och bär som vi här i Norden har utmärkta förutsättningar att lyckas med.


Lepplax ligger ungefär i jämhöjd med Umeå, och Leif menar att vi här i Norden lever i bärodlingens förlovade land. De många timmarna med dagsljus tillsammans med ett svalt klimat gör att bären mognar långsamt här hos oss, och därmed blir mycket sötare, godare och rikare på antioxidanter än bär som ”snabbmognar” i varmare klimat. Tack vare Golfströmmen har vi också utmärkta förutsättningar för odling som sklule vara omöjlig på andra ställen på samma breddgrader (Alaska, Sibirien). Vi ska alltså inte vara rädda för att prova på nya sorter.


De frukter och bär han presenterade under sitt föredrag var alla hämtade från andra ställen som också har svalt klimat: Kanada, Baltikum, norra Kina… och alla hade det gemensamt att de var friska och vinterhärdiga, rika på antioxidanter. Och goda!


Bland annat visade han bilder på spännande ”persikoplommon” från Kina – stora runda plommon som såg fantastiskt goda ut. Sorterna Mi Tao Li och Shi Ren Li kom båda från en del av Kina där klimatet är kärvt och temperaturen kan gå ner till -40 på vintrarna.


Han visade också flera sorters krikon – ”fattigmansplommon” kallas de för i Finland. Krikon skiljer sig från plommon på det sättet att kärnorna sitter fast i fruktköttet, inte löst som i plommon.. Men smaken kan ju vara utmärkt för det!


Svart och vitt i körsbärsträdet

Vidare presenterade han en rysk sorts ”chokladkörsbär” som var nästan kolsvarta, och kritvita körsbär från Kina, som är små, men mycket söta och ger god sylt. De passar också bra i en mindre trädgård, eftersom träden bara blir ett par meter som högst. De små träden med sina vita bär så oerhört dekorativa ut.


En stor del av sitt föredrag ägnade Leif åt bäret ”Saskaton”, som används mycket i Kanada. Det liknar närmast ett körsbär som växer på buske och går att använda till allt möjligt. Han berättade att han varit på en stor odling där det dels fanns en restaurang där alla rätter (förrätt, varmrätt och dessert) innehöll Saskaton i någon form, dels en stor butik med alla upptänkliga varor med Saskaton – saft, sylt, smoothies, tvålar… allt man kan tänka sig.


Mörkrödlila vinäpplen

Äpplen måste förstås finnas med i ett föredrag om frukt. Leif visade bild på äpplet ”Gustavs bästa”, som uppstått spontant från ett rotskott på en vildapel utanför Wasa i Finland, och som odlaren/ägaren döpte till ”Gustav” efter Leif(!) Leif nämndes inte säga att han ju inte heter Gustav  – och så fick äpplet, som är stort, saftigt och gott, heta ”Gustav” efter Leif. Vidare presenterades ett oerhört mörkrött/lilaaktivt vinäpple från Estland, där även fruktköttet är mörkrött. Det är surt som citron, men ger ett utmärkt rosa äppelmos och går även bra att göra äppelvin på.


Fyrbär var ett annat spännande inslag. Det heter så för att det har fyra goda egenskaper: blommar vackert, doftar gott, ger fina bär samt till sist en vacker röd höstfärg. En vacker buske med ätbara bär som aAnvänds på samma sätt som vinbär.


Evig ungdom

Efter pausen kom Leif in på sitt verkliga favoritbär: blåbärstry. Detta bär, som kallas för ”den eviga ungdomens bär” är en gammal läkeväxt och innehåller mest antioxidanter av alla bär – faktiskt hela tre gånger så mycket som blåbär. Redan i det gamla Kina använde man blåbärstry som läkeväxt, utan att veta något om antioxidanter eller näringsämnen. Men man kunde ju se att det fungerade!


Blåbärstry hade förr en lite kärv smak, men efter intensivt förädlingsarbete kommer nu den tredje generationen som har större, upp till 15-18 mm långa, sötare och mindre bittra bär. Blåbärstry är det bär som mognar tidigast – redan i juni före jordgubbarna kan man börja skörda. Busken är mycket vinterhärdig, och även blommorna klarar ner till -8o utan problem. De skördade bären kan förvaras i kylskåp i upp till två veckor, och fryser man in dem behåller de sin färg och form.


Leif hann även med att nämna några ord om nya sorter av havtorn. Även här har man försökt få fram sorter med mindre taggar, vackrare växtsätt och sötare och större bär. Leif tipsade om de ryska sorterna Eva och Otto, och nämnde även att havtorn passar utmärkt att blanda med blåbärstry. Att havtorn ofta växer vid havet beror på att den blivit utträngd av annan växtlighet, man behöver inte alls odla den i sandblandad eller salthaltig jord. Näringsrik jord och mycket sol är optimalt för havtorn, precis som alla andra bär.


Ett annat spännande bär är aronia, som är vanligt som häckväxt. Aronia är lättodlad och vinterhärdig, bären innehåller mycket antioxidanter och är lätta att plocka. De är goda i sylt och gelé, men lite för sträva i smaken för att äta som de är. Han rekommenderade sorten Viking om man vill odla aronia för bärens skull, då de är lite större och goda. Inte goda, men godare än andra sorter, var Leifs omdöme.


Täckbark till blåbären

Han nämnde också lite om amerikanska blåbär och tipsade om att man kan blanda jorden med en tredjedel täckbark för att få fram den sorts jord som blåbär gillar. Även minikiwi av den självfertila sorten ”Annikki” tipsade han om. Hemma hos Leif har de en sådan planta som nu efter tio år täcker hela garaget. Enda problemet är att bären, så snart de är mogna, faller till marken. Man måste alltså vara snabb att plocka dem!


Leif avslutade föredraget med det spännande jordgubbshallonet – en liten kompakt buske där alla bären praktiskt nog växer ovanpå, lätta att komma åt. Busken blir bara cirka 60 cm hög och bären är stora som jordgubbar. De behåller form och konsistens om man fryser in dem, och är därmed perfekta för att dekorera bakverk och tårtor med, eller servera till vinterns desserter. Busken behöver heller inget stöd, till skillnad från andra hallonplantor, men sprider sig via rotskott precis som dem, och måste alltså hållas efter. (Om man inte vill ha massor av jordgubbshallon, förstås!)


Efter föredraget blev det försäljning av Leifs tre böcker samt pluggplantor av blåbärstry, och det var ganska många som passade på att skaffa sig några plantor av den eviga ungdomens bär.


2016-03-18-20

Sollentuna Trädgårdsgille på Kistamässan

Vår monter på Stockholms trädgårdsmässa i Kista var i år ljust och fräscht dekorerad med björkris, vårlökar, vivor och pelargoner från Brunnsvikens Trädgård. Egna möbler, krukor och andra dekorationer hade mässgänget planerat och samlat ihop. Vår placering var nära scenen vilket ju var bra ur synpunkten att mycket folk kom förbi men samtidigt kunde det bli lite högljutt ibland.


Både styrelse och medlemmar bidrog med i första hand chili- och paprikaplantor samt en del perenner som drog många intresserade besökare till montern. Vi värvade sex nya medlemmar. Kanske får vi några till som gått hem och funderat.


Mässan i övrigt präglades lite av att den låg så tidigt, bla var Impecta där med en hel vägg fröer. Det fanns fantastiska julrosor och en hel del sticklingar av pelargoner och fuchsia. Mycket var till ren njutning som ett antal blom- och växtdekorerade bord och klänningar. Chileföreningen hade stor monter och massor av plantor. De stora företagen som Plantagen, Blomsterlandet, Bröderna Nelson m fl saknades dock, de väntar till Älvsjömässan


2016-03-08

Insekter och fåglar i trädgården, Eva Rönnblom

Eva Rönnblom, trädgårdsjournalist och författare till flera trädgårdsböcker och föredragshållare talade om insekters betydelse i trädgården. 

 

Över 90 personer samlades i Gillets föredrag om insekter och fåglar i trädgården. Och vi fick en dos av kunskap, inspiration och glädje, rätt tajming när vi längtar till våren med allt vad det innebär för trädgårdsfolket. 

 

Evas föredrag stämde väl med det som var utlovat. Pollinerare är viktiga för att vi ska få frukt och bär. Det har blivit färre fjärilar, humlor och bin i våra marker och trädgårdar, en oroande utveckling då 75 % av växter är insektpollinerande. Eva hade ett klargörande resonemang om olika typer pollination och t ex vilka äppelsorter trivs ihop eller vilka växter har han- och hon-plantor.

 

Eva var generös med många konkreta och jordnära råd. Det går bra att sätta frö på exotiska frukter men använd såjord av hög kvalitet. Det ger ett gott resultat. Ta vara på hela säsongen så det blommar både tidigt och sent, bra för insekterna och trädgården, fint samarbete. Ta gärna sticklingar på nya plantor och sticker i höjden. Då blir ”moderplantan” kraftigare och du får en ny planta på köpet. T o m myror är pollinerande! En mängd bilder av vackra blommor med massa nektar, godis för insekterna. Evas insekthotell har nog full beläggning.

 

Omtumlade och glada gick vi hemåt med huvudet full av nya möjligheter.


2016-02-17

Gunnar Kaj: Blommande rum

Gunnar Kajs namn är ju välkänt för oss alla, förknippad med Nobelfestdekorationer och utställningar som han är. Därför samlades en stor skara i Amorinasalen för att lyssna till honom. Och det föredraget var verkligen värt att lyssna till. Med lågmäld underfundig humor berättade Gunnar om sitt trädgårdsliv från början vid torpet för 25 år sedan och misslyckade planteringar fram till dagens fantastiska skira, vackra och ovanliga arrangemang i stora och små sammanhang.

 

Februari är den tid på året då vi trädgårdsmänniskor lider som mest av solbrist och längtar till odlingssäsongen så det var en njutning att titta på vackra, ofta lite drömska, bilder av både enkla arrangemang och mer storslagna – men aldrig svulstiga. Snarare kluriga, som att stora blommor ses växa upp ur bordsskivan genom att de står i nästan osynliga vaser med magneter i botten och att det ligger takplåt av järn under bordsduken som magneterna suger fast i. Vi fick lära oss en del andra knep också, som dubbla bordsskivor med dolda vattenreservoarer i undervåningen, och vattenfyllda PET-flaskor bakom väggar med växter vars stjälkar diskret sticker ut på baksidan. Och så fick vi lära oss vikten av att låta växter stå och suga upp vatten ordentligt innan de används till dekoration, vare sig det nu handlar om midsommarstången eller bordsdekorationer.

 

Gunnar använder gärna våra vilda blommor och gräs, både levande och torkade, i sina arrangemang och är ständigt ute och plockar sådant som faller honom i smaken och som kan komma till glädje. Som han sa: ”Jag har lite svårt att sitta still.”

 

Vi fick också med oss några kloka ord om växters hållbarhet: ”Värdet i blommor ligger i att de är levande och sköra – inte i att de är hållbara.”

 

Det blev en alltigenom njutbar kväll - med hållbara minnen.


2016-02-17

Årsmöte

Sollentuna Trädgårdsgilles årsmöte avklarades med schvung på onsdagskvällen den 17 februari. Ordförande Maria Gille (som senare blev omvald) ledde mötet med fast hand och glad stämma och många föreningsmedlemmar hade infunnit sig. Det är ganska fantastiskt att få höra att vårt Gille fortfarande växer eftersom de allra flesta trädgårdsföreningar nu tappar medlemmar. Det är något visst med Gillet!

 

Det är också roligt att se styrelsens ansvarsfördelning där allt från programansvar till brödinköp fördelats ut. Det märks att styrelsen delar på allt och hjälps åt. Som medlemmar drar vi verkligen nytta av att föreningen utnyttjar modern teknik för att påminna oss om vilka spännande aktiviteter som står på tur. Och många aktiviteter är det, vilket vi fick summerat på årsmötet: Vandringar, föredrag, pyssel & knåp, växtbyte… Kreativiteten när det gäller aktiviteter har verkligen varit god.

 

Vad föreningen inte lyckades med under 2015 var att gå med förlust. Det finns mycket pengar i kassan och dessa ska ju gå tillbaka till medlemmarna i form av verksamhet men tyvärr(?) så blev också intäkterna mycket goda, så nu är det ännu mer pengar i kassan. Styrelsen lovade försöka göra av med lite mer pengar under 2016. Nåväl, styrelsen fick godkänt av revisorerna och beviljades (förstås) ansvarsfrihet av mötet.

 

De flesta i styrelsen omvaldes men Gillets mångåriga kassör Haidi Sayar valde att kliva av. Detta kommer att bli svårt att vänja sig vid även om Anne-Marie Tornegård förstås kommer att göra ett utmärkt arbete på posten. Stort tack till styrelsen och alldeles speciellt till Haidi!

PS Ny i styrelsen blev Claudia Eriksson.




2016-01-18

Kickstart på trädgårdsåret med klematis

Nästan 100 personer hade letat sig till Amorinasalen för att lyssna på Krister Cedergren prata om Klematis. Det blev ett inspirerande och lärorikt föredrag om både vanliga och ovanliga klematis. Vi var många som lät oss förföras och genast ville fylla våra trädgårdar med klättrande skönheter. Så det var inte undra på att Kristers klematisbok sålde slut i rekordfart.


Krister är tredje generation på Cedergren & Co, och det är genom honom klematis fått en mer framträdande plats i plantskolans sortiment. Klematis är släkt med stormhattar, riddarsporrar och anemoner, och de har odlats sedan stenåldern. Krister visade en kavalkad av alla slags klematis – omkring 70 olika klematis visades i vackra bilder.


Bland de tidiga småblommande finns många som remonterar med ett andra flor, och de är ofta härdiga. Här fick vi se den söta I am red Robin, den läckra Octopus och Campanula plena som Krister rekommenderade.


De tidiga storblommande blommar både från fjolårsved och på årsskotten – de får alltså två blomningar. Bland dessa kan nämnas Xerxes (pampig med stora blommor även vid basen), Asao (kraftig och blomvillig), Ivan Olsson (som tagits fram av Magnus Johnson. Kompakt och rikblommande) och Dancing Queen (som alltid har fyllda rosavita blommor).


För gruppen sena storblommiga sker blomningen juli-september normalt. Hit hör olika slag av Jackmani och Viticella. Vicellorna är lättskötta och säkra kort, härdiga och bra nybörjarklematis menar Krister. Till gruppen hör bla Forever Friends (Den vitaste klematisen, rikblommande), Sunny sky (Kompakt och rikblommande upp till 2 m), Queen Mother (rikblommande med klockformade blommor, 3-4 m), och Astra Nova (med fina halvfyllda halvfyllda blommor)


Diversifoliagruppen utgörs av lättskötta, problemfria klematis som inte klättrar. Till gruppen hör Aljonushka, Geoffry Tolver (med sammetsblommor) och Star River (som också bra till snittblomma)


Krister tycker att man ska samplantera klematis med andra växter. Några sorter som passar bra: Prince Charles (senblommande och passar bra med tidigblommande buskar och träd), Romantika Färgstark och Etoile Violette.


Vi fick också se flera mer ovanliga klematis: Recta (som behöver stöd), Twinkel (vridna blad), Princess Diana och Princess Kate (starkväxande läckra) och de båda buskklematiserna: New Love och Crepuscule. Allra intressantast var Triternata Rubro Marginata – en otroligt rikblommande klematis som doftar mandel, och den rekommenderar Krister starkt.


Klematis är inte bara blommor – titta gärna på sådana som har vackra fröställningar eller vackra knoppar. T ex Integrifolia , Recta, Snow Quen eller Star River


Krister presenterade tre av sina egna klematis: Jenny, Jenny Viola och Natacha. Vi fick också veta mer om nyheterna i sortimentet för 2016 där Krister talade sig särskilt varm för Picote – en storblommande klematis som enligt honom är läcker och jättefin.


Goda råd

Plantering

Gräv en stor grop. Se till att du har bra, fukthållande jord. Men annars inga speciella krav på jorden. Plantera klumpen djupt – ca 10 cm djupare än krukan. Skrapa lite på stammen för att simulera till rotbildning. Se till att du klipper den flera gånger det första året för att den ska förgrena sig och bli buskig.


Sand runt rothalsen gör ingen skillnad. Men att kupa jorden runt stammen ger god effekt. Kan också motverka vissnesjukan. Den jorden blir fort torr och det gillar inte svamp och larver


Beskärningsgrupper

1.Tidigblommande blommar på fjolårsveden. Ska bara putsas.

2.De som blommar två gånger blommar både på fjolårsved och på årsväxten. Klipp liteoch spara lite.

3.Senblommande klipps hårt då de blommar på årsskotten


Sjukdomar

Vissnesjukan är en sorts svamp på rothalsen. Ofta beror det på en sorgmyggelarv som finns strax under jordytan. Därför är det bra om man grävt ner sina jordklumpar djupt.


Klematisbladstekel drabbar sällan storblommiga klematis. Lägger ägg i stammen och larverna kan kaläta en klematis på en dag. Skär ner den helt och bränn riset. Larverna finns kvar i marken, så skrapa av jorden på ytan.


Gödning

Använd gärna naturgödsel. Möjligen lite konstgödning som giva under sommaren. Klematis svarar bra på benmjöl.

Gott råd: Skit i att göda om du inte vattnar ordentligt. Då hjälper inte gödningen.


Bevattning

Vattna djupt – ca en halv meter ner. Om du vattnar för grunt så får du ytliga rötter och en klematis som inte mår så bra.


Klematis på balkong

Välj rätt sort – en som inte blir för stor. En kruka på 10-12 liter räcker till att börja med. Plantera så djupt som möjligt. Och beskär för att få den buskig.

Välj gärna en doftande för balkong: Triternata, Flammula eller vissa Integrifoliasorter.


Samplantera

Går bra att samplantera med barrväxter – välj en sort som blommar på årsskotten och skär ner den på hösten.


Ska du plantera en klematis i en syrenhäck plantera klematisen i en plasthink för att separera.


Plantera skyddade perenner för att skugga inte så bra de tar vatten och näring. Plantera klematisen djupt och kupa jorden är bättre


Läs mer

om olika klematis på Cedergrens hemsida www.cedergrens.com.


Nya medlemmar

Minst 94 personer kom till klematisföredraget. Tre besökare blev medlemmar under kvällen, och sex var icke-medlemmar.


2016-01-18

Välkomstmöte för nya medlemmar


Föreningen växer, 18 nya medlemmar kom till mötet och fick möjlighet att bekanta sig med varandra och styrelsen. De hälsades välkomna och bjöds på smörgås och äppelmust.


Ordförande Maria Gille inledde med att informera att Sollentuna Trädgårdsgille är en lokalavdelning i Riksförbundet  Svensk Trädgård (RST). Maria berättade om en del av de förmåner vi har som medlemmar där, bland annat gratis trädgårdsrådgivning. Maria tipsade om att det finns mycket kunskap och annat att hitta om man botaniserar på RST:s hemsida


Sedan presenterade alla sig, sina trädgårdar och eventuella specialintressen. Det blev också tillfälle att framföra önskemål om aktiviteter. En intressegrupp för att odla ätba

rt efterfrågades och de som var intresserade beslöt att starta en.


Efter en stund med småprat, utbyte av erfarenherer och tips delades välkomstpresenterna ut och mötet avslutades. De flesta gick över till Amorinasalen för att lyssna på föredraget om klematis.


2016-01-12

Frö- och knölbyte tisdag den 12 januari 2016

hos Agneta Östlund och Ingemar Berndtsson i Edsviken


En riktigt kall och snöig afton var vi nio personer som passade på tillfället att få börja planera och drömma om en ny växtsäsong. Agneta tog emot och instruerade oss att lägga alla medhavda fröer på stora bordet i biblioteket. Sedan var det strax dags att frossa i både blom- och grönsaksfrön från både när och fjärran. Agnetas bok Botanica liksom mobiltelefonerna visade på hur vackra blommorna skulle bli så småningom. Även lite dahliaknölar fanns det möjlighet att få med sig hem. Tips om nya växter och goda råd delades generöst bland deltagarna. För er som inte ”vågade” komma i år så vill vi informera om att det inte är fråga om byte frö mot frö utan det är ett frö-kalas med stort frösmörgåsbord.


När alla kände sig nöjda blev det samling i köket med varma hemkokta kryddade sylter som serverades till vaniljglass. Diskussionerna om hur bär och frukter kan tas omhand ledde så småningom fram till att vi fick smaka hemgjort portvin från plommon. Som ni alla förstår hade vi en genomtrevlig kväll tillsammans med nya och gamla trädgårdsvänner.