Reportage 2025


2025-02-20
Kom igång med odlingsåret 2025 - med MaryAnn Fargo på "Oasen på Åsen"

Fortsättning:
MaryAnn och hennes man Martin har bott både i lägenhet och radhus innan de fann sin oas, som fick namnet "Oasen på Åsen", eftersom det verkligen är deras oas på en ås som egentligen heter Åsen Perstorp. Här har de huserat sedan 2017 efter en jobbig period då de förstod att odlingarna och trädgården gjorde MaryAnn gott. 2020 utökade de odlingarna så pass mycket att de kunde börja sälja överskottet.

Vi får inblick i hur MaryAnn planerar sin odling. Saker att reflektera över är t.ex. hur många skördar den ska räcka till, hur mycket plats man har, om man kan successionsodla, vad man orkar ta hand om när skörden är klar, etc.

Hon rekommenderar att skissa upp odlingsplatsen och sedan kopiera/scanna den så man får flera skisser och kan återanvända samma skiss. Om man planerar att odla olika plantor i omgångar är det rekommenderat att skriva ner alla plantnamn i den ordning som de ska odlas.

Vissa plantor som odlas under halva säsongen kan ge plats åt annat den andra halvan av säsongen. Och andra växter kan planteras i omgångar, som t.ex. sallat, för att det annars är svårt att förvara. MaryAnn förodlar vissa fröer inomhus och annat direktsår hon ute, både i och utanför odlingstunnel, allt beroende på vad som har fungerat bäst tidigare.

MaryAnn har stor biologisk mångfald och varierar grödor, allt för att minska sjukdomar. Hon odlar utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och använder endast den mikrobiologiska produkten Turex mot fjärilslarver och det naturliga bekämpningsmedlet Ferramol mot sniglar. Hon matar jorden genom täckodling och gräver så lite som möjligt. Så lite som 3,5 cm täckmaterial kan faktiskt minska bevattningsbehovet med 35%. Så odla smart! Hon vattnar med EM (effektiva mikroorganismer) och använder bokashi.

När ska man då så? Ta hjälp av en så-kalender (t.ex. Boäng, Skillnadens) och fundera på hur mycket plats du har inne och hur mycket tidig skörd du klarar av. När kan du lägga ut småplantor och när inträffar den sista frostnatten hos dig? Generellt så kan mycket sås senare än det står på fröpåsarna för det växer ändå i kapp när värmen väl kommer, så stressa inte om du inte fått fröna i jorden ännu.

Ta reda på sista frostdatum och mikroklimat när du väljer startdatum för att sätta dina frön. För att veta var du har mikroklimat, se vart snön smälter först. Tunnelväxthus hjälper mycket för att stoppa framför allt vinden.


MaryAnn har med sina enkla och effektiva odlingsmetoder förtrollat oss under en timmes tid. Vi är fyllda till brädden av idéer och inspiration för att prova, observera och reflektera, så att vi kan lära av våra egna framgångar och misstag. Odling ska vara spännande och rofyllt på samma gång, så nu sätter vi i gång!



Blev du inspirerad av reportaget och vill besöka "Oasen på Åsen" 10 maj 2025, se HÄR!

 /Linda Brovall



2025-01-23

Pionernas underbara värld

Leena Liljestrands föredrag om pioner var precis vad som behövdes en regnig blåsig kväll i januari. Leena är ordförande i den ideella föreningen Svenska Pionsällskapet. Hon ägnar stora delar av sin tid till att odla och vårda pioner.

Själv har hon 250 – 260 på sin tomt i Mariestad. På tomten finns också klematis, sippor och lönnar men inga perenner som inkräktar på pionernas livsrum. Hon berättade levande och humoristiskt om pionerna. Det blev många skratt.

Leena berättade om pionernas olika blomformer. Hon beskrev hur enkelblommiga pioner har en enda rad kronblad runt en central samling av ståndare, medan halvfyllda pioner har flera rader av kronblad som skapar ett fylligare utseende. De fyllda blommorna, som är särskilt populära bland trädgårdsentusiaster, har många rader av kronblad som nästan täcker ståndarna helt och ger ett boll liknande utseende.

Leena fortsatte med att beskriva de olika arterna av pioner och visade många vackra bilder för varje art: Luktpioner, Itohpioner, hybrider, buskpioner och vilda arter. Det kommer många nya pioner varje år och flera av dem är otroligt dyra. Flera av de nyare pionerna har stadiga stjälkar och behöver inte stöd. De tidigare pionerna har klena stjälkar. De var från början främst odlade för plockning till buketter.
Pioner har den fördelen att de inte älskas av rådjur och sniglar.
Det finns tiotusentals pionsorter och det registreras nya varje år. Svenska pionsällskapet, som har 1 000 medlemmar, specialbeställer blommor från en odlare i Holland.

Leena delade med sig av sina odlingsråd. Hon gav detaljerade tips om hur man bäst planterar och sköter om pioner för att få dem att blomstra. I södra Sverige kan de tidiga pionerna börja blomma redan i slutet av april, medan de senare sorterna kan blomma långt in i juli på nordligare breddgrader.

                                                                                                                 Leenas bästa piontips

1. Välj rätt sort: Fundera på när du vill att den ska blomma, vilken höjd plantan ska ha och vilken färg. Moderna pioner behöver generellt inte stöttas upp

2. Jord och läge: Rosjord med lecakulor och lite benmjöl ger bra näring. Jorden ska vara väldränerad. För maximal blomning ska pioner ha minst sex timmar sol om dagen.

3. Vattning: Vattna när du planterar den sen behöver du inte vattna mer så länge det inte är superhett! Vattna aldrig på plantan, alltid runt. Låt inte någon vattenspridare komma i närheten.

4. Plantering: Eftersom den absolut bästa årstiden för pionplantering är hösten, lönar det sig att skaffa barrotade plantor som kommer direkt i din egen jord och oftast får blommor redan nästa sommar. Krukor grävs ned i jord och står skuggigt över sommaren, för att planteras under hösten.

5. Så frön: Man kan så ut frön i slutet av maj och in i juni fram till runt midsommar - i kruka, i friland eller pallkrage. Undvik plantering i full sol, hellre halvskuggigt. Vattna vid torka. Första livstecknet från pionerna kommer kommande vår.



Man behöver inte vara medlem för att få information av Svenska Pionsällskapet.
FaceBooksidan ”Svenska Pionsällskapet / The Swedish Peony Society” har många följare.

På Svenska Pionsällskapets hemsida https://pionisten.se/ finns mycket värdefull information för pionodlare tex pionodlarens 10 budord


1. Du ska endast plantera pioner av hög kvalitet. 
2. Du ska plantera dina pioner under hösten.
3. Du ska välja växtplatsen med omsorg.
4. Du ska inte plantera för djupt.
5. Du ska inte övergödsla.
6. Du ska hålla dina pioner friska.
7. Du ska inte förvänta dig blomning första året.
8. Du ska hålla dina pionplanteringar ogräsfria.
9. Du ska inte klippa bladverket ner för tidigt.
10. Du ska aldrig vänta med dina frågor till Svenska Pionsällskapet.

Vid pennan Jill Åkerblom med viss hjälp av AI