Reportage 2023


2023-01-18 Ljussättning av trädgården med Torbjörn Eliasson

Torbjörn Eliasson, internationellt känd ljusdesigner bjöd på en liten grundläggande ljusskola och delade med sig av sin kunskap om belysning med fokus på utomhusmiljöer.

 

Ibland behöver vi belysa utomhus för att trivas inomhus, utemiljön blir som det förlängda rummet. Man gestaltar miljöer t ex trädgårdens olika rum, med ljus för att skapa en känsla och eller lyfta fram en funktion såsom t ex entré, parkering, gångar och altaner.  

 

Med olika färgtemperatur och ljusvinklar kan vi lyfta fram, särskilja, vägleda eller hålla tillbaka. Det är fint och ger en bra dynamik att blanda olika färgtemperaturer. I och med LED-lampan som drar lite energi så går det att skapa mycket med en lite insats både i form av energi och pengar.


Färgtemperaturer mäts i enheten kelvin. Vanliga färgtemperaturer som används är varmvita toner 2700-3000 kelvin och kallvita, 4000 kelvin.

 

Några, av de många praktiska tips som Torbjörn delade med sig av, är att    bl a tänka på;

  • 80% som köper en lampa gör det för att den är snygg men det är viktigt att tänka på funktion, färgtemperatur och hur ljuset sprider sig.
  • Lampor ska inte blända – det förstör mörkerseende
  • Rörelsedeckare är lämpliga att använda vid t ex  parkeringsplatsen, vedboden och som säkerhet i trädgården vid mörka utsatta områden.
  • Belys rörligt vatten underifrån så att ljusstrålen följer med vattenstrålen upp
  • Stillastående vatten belyses på bakgrunden. Om man ljussätter direkt på eller underifrån i stillastående vatten gör att minsta lilla skräp syns.

 

Torbjörn rekommenderar att man måste pröva och testa för att lära sig. Så hem och köp och ett billigt provkitt med sladdar, kontakter och lampor och testa runt.

 

Carina Blixt