Maria Ågren

Energisk, glad och idérik


så kan man kortfattat beskriva Maria som är ny i styrelsen. 


Svaret på frågan om hur det kommer sig att hon går med i styrelsen är enkelt.

- Jag fick frågan, gillar trädgård och tycker om att engagera mig, förklarar hon enkelt.


Maria har varit med i Gillet länge och gillar Hemträdgården som är lite ”lagom nördig”. Hon har hittills inte varit så aktiv i föreningen, men ser fram emot att kunna påverka Gillet.


- Jag vill vi ska jobba med att få nya – gärna yngre – medlemmar till föreningen, betonar Maria.


Det går inte att miste på att hon älskar trädgård.


- Jag har alltid varit intresserad av trädgård – ända sedan jag var barn. Min morfar var trädgårdsmästare i Halmstad och där fick jag hjälpa till på somrarna.


Och från barndomens somrar finns kvar det stora intresset för morfars älskade pelargoner.  Hon köper ofta nya sorter och gissar att hon har 10-15 olika.


Maria är uppvuxen i Sollentuna och efter ett antal år kom hon tillbaka till kommunen för 17 år sedan. Hon bor i Töjnan på en ca 1000 kvm stor tomt med lite kupering och en liten skogigare del. Hon har också ett hus med trädgård i Skåne. Hon har inte gjort några drastiska förändringar i 60-talsträdgården, men så klart har det blivit några fler rabatter. Och så har ett växthus har kommit till.


- Växthuset används för övervintring av växter på vintern och på sommaren för tomater och som uterum, berättar Maria.


Maria är inte i första hand intresserad av köksträdgårdsodling. Till hennes intressen hör förökning med sticklingar – särskilt rotäkta rossticklingar. Hon drömmer om en Kamelia – men det får nog bli i skånehuset. Hon älskar magnolia och berättar att hon brukar vandra runt i Sollentuna under våren för att beundra blommande magnolior.


Maria vill inte att trädgården ska vara alltför krävande – den ska vara till för mig och inte tvärtom om som hon säger. Avslutningsvis vill hon lyfta fram en hjärtefråga.


- Jag funderar mer och mer på hur jag kan bidra till den biologiska mångfalden med min trädgård – och hur det ska vara hållbart, betonar Maria.