Reportage 2021


2021-03-04

Årsmöte, 4 mars 2021

54 medlemmar utnyttjade möjligheten att delta i årsmötet 2021. Stort, varmt tack alla som deltog trots denna lite fyrkantiga form med mail- och postutskick. Vi vill också tacka våra revisorer och vår valberedning som gör ett utmärkt jobb och ger oss positiv och lärande återkoppling.  Och vår hemsida är ständigt aktuell tack vare vår webbansvarig Jannecke Schulman, tack!


Vi hoppas att framöver kunna gå över till normala, fysiska årsmöten. Det känns mera påtagligt. Och efter årsmötet trädgårdsprata och dricka kaffe tillsammans! Det ger energi och glädje.


Än så länge har vi digitala föredrag. Vi i styrelsen ser fram emot aktiviteter till våren och sommaren. Det känns som trädgård och allt runtom betyder mer än vanligt i tider när mycket annat sviktar.

 

En skön trädgårdsvår önskar vi i styrelsen   

Rita Almgren

PS Protokoll och mer information om förändringar i styrelsen kommer inom några veckor.


2021-02-16

Drömmen om ett växthus med Eva Rönnblom 

ett Zoom-föredrag, 97 deltagare  


Odlaren och trädgårdsjournalisten Eva Rönnblom höll ett uppskattat föredrag om växthus, som hon verkar veta allt om. Föredraget var intressant för såväl nybörjare som avancerade växthusodlare. 

Vi fick en genomgång av växthus på marknaden och tips om hur vi ska välja beroende på om vi vill ha kallväxthus eller övervintringsväxthus. Hon visade också enklare lösningar med pallkrageväxthus. 

Det som säkert många är intresserade av är belysningslösningar i övervintringsväxthuset under den mörka tiden.  Hon gav tips där det är svårt att själv hitta rätt till rimlig kostnad. 


Evas bjöd på många bra lösningar i sitt eget växthus och i andras. Hon visade sin vattencistern för rätt tempererad bevattning med vattenkanna på jorden och inte på plantorna. Hon har uppbyggda odlingsbäddar och nyttiga djur som håller efter ohyra; myror, paddor, grodor och spindlar. Framför allt kunde vi njuta av alla hennes blommor och medelhavsväxter som övervintrar i växthuset och bärs ut i trädgården på sommaren. Hennes särskilda passion är nog citrusträd och hon odlar förstås både citron- och apelsinträd.

 

Vi fick också en historielektion med bilder på antika limonaia - speciella växthus i Italien för citroner - som hon besökt och berättade entusiastiskt om. Det fanns redan på 1600-talet 116 citrussorter, vilket bevisas av en målning från tiden. 


På sommaren odlar hon förstås tomater, gurkor och kryddor i växthuset. Vi fick också några bra tips på växthus, som man kan besöka; Victoria-växthuset och Edvard Anderssons växthus i Bergianska trädgården. Växthusen på Waldemarsudde där man odlar blommor och grönsaker till museet är också värt ett besök. 


På Zoom fanns det möjlighet att ställa skriftliga frågor via chatten. Efter föredraget svarade Eva på flera praktiska växthusfrågor. 


Det var nog många som började längta efter att skaffa växthus eller att börja odla nya spännande växter i sitt befintliga växthus nu när det snart är vår och förodlingssäsongen faktiskt har börjat. 

Vid pennan Jill Åkerblom 

 


2021-01-19

Skydda dina växter med Maj-Lis Pettersson 

ett Zoom-föredrag, 71 deltagare 

 

Hortonom och växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson informerade oss om både nya och nygamla skadegörare som kan angripa trädgårdens växter. Vilka kan vi bekämpa på biologisk väg? Vilka andra åtgärder står till buds?  


Maj-Lis är en kunskapsbank, både teoretiskt och praktiskt. Hon har bred erfarenhet, är personlig och delar med sig frikostigt. Det var både spännande och lärorikt att lyssna på hennes systematiska genomgång blandat med egna erfarenheter.  


Det fanns gallkvalster, bladnematoder, bokbladslöss, striter som gör skada, öronvivlar, gullbaggelarver, pingborrar, grön sköldbagge, säckmal, bladsteklar, gullmyggelarver, svampangrepp av olika slag, mjöldagg mm.  


Maj-Lis slussade oss genom alla farligheter med säker hand. En del kunde man bekämpa med biologiska medel. Många gånger är det bästa rådet att plocka bort skadegörare för hand, så tidigt som möjligt. Ibland behöver man gräva upp hela plantan och kasta bort, utan att sprida växtsjukdomar. Som tur är så är skadegörare specialiserade. Alla angriper inte allt.  


På Zoom fanns det möjlighet att ställa skriftliga frågor. Många utnyttjade möjligheten. En moderator samlade ihop frågorna och Maj-Lis svarade, sakkunnigt och lugnt.  


Vi som var på plats fick en fullmatad helkväll och en begynnande känsla om att våren kommer allt närmare, trots snödrivor för stunden.  

 

Vid pennan Rita Almgren